دوره 9، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 232-215 | برگشت به فهرست نسخه ها

shohani N, kozegar kalj L, darabi S, yousefi babadi S. Pandemic Covid-19 (Corona); Tehran's resilience against it. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2022; 9 (1) :215-232
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3239-fa.html
شوهانی نادر، کوزه گر کالجی لطفعلی، دارابی سجاد، یوسفی بابادی سعید. پاندمی COVID-19؛ تاب‌آوری شهر تهران در برابر آن. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1401; 9 (1) :215-232

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3239-fa.html

1- دانشگاه پیام نور ، nadershohani54@pnu.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:
یکی از مخاطرات که شهرها را با بحران جدی مواجه کرده است، شیوع بیماری‌ کووید-19 است. پاندمی کرونا شهرها را از روال معمول خود خارج ساخته است. از همین رو شهرها به دنبال بازگشت هرچه سریع‌تر به شرایط گذشته خود و تاب‌آوری شهری می‌باشند. روش پژوهش، در این تحقیق توصیفی- تحلیلی و با استفاده از پیمایش میدانی، چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی-نهادی و زیرساختی در قالب 29 گویه میزان تاب آوری شهر تهران در برابر پاندمی کرونا مورد بررسی قرار داده است، در میان گویه‌های بررسی شده در پژوهش ، پشتیبانی و حمایت از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده، پوشش بیمه‌ای، حمایت از بخش‌های تولیدی آسیب‌دیده، در نامطلوب‌ترین وضعیت قرار دارند. نتایج به‌دست‌آمده از جدول نهایی تکنیک ویکور نشان دهنده آن است که شاخص اقتصادی با امتیاز 1 به‌عنوان مهم­ترین مؤلفه تاب‌آوری در برابر با ویروس کرونا است که نسبت به دیگر مولفه‌های مورد بررسی از تاب آوری پایین تری قرار دارد. پس از آن مؤلفه مدیریتی-نهادی با امتیاز 0.94 و مؤلفه زیرساختی با امتیاز 0.92 در رتبه­های بعدی مهم­ترین مؤلفه‌های تاب‌آوری شهر تهران در برابر با ویروس کرونا است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که کلان‌شهر تهران در برابر ویروس کرونا وضعیت مطلوبی را دارا نمی‌باشد و در برایر شاخص های انتخابی تاب آور نبوده ، شاخص های اقتصادی بیشترین تاثیر و شاخص  های اجتماعی کمترین تاثیر را در تاب آور نبودن شهر تهران داشته است.

دریافت: 1400/4/3 | پذیرش: 1401/2/18 | انتشار: 1401/4/15

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.