دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )                   جلد ۱۳ شماره ۵۰ صفحات ۰-۰ | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

hajipou M, hesam M, mahmoodi H. Examining the Attitudes of the Local Community to Participate in the Development of Agricultural Tourism (Case Study: Siyahkalrud Rural District). serd 2024; 13 (50)
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-4042-fa.html
حاجی پور مائده، حسام مهدی، محمودی چناری حبیب. بررسی نگرش جامعه محلی برای مشارکت در توسعه گردشگری کشاورزی (موردمطالعه: دهستان سیاهکلرود). اقتصاد فضا و توسعه روستایی. ۱۴۰۳; ۱۳ (۵۰)

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-۱-۴۰۴۲-fa.html


۱- دانشگاه گیلان
۲- دانشگاه گیلان ، mhesam@guilan.ac.ir
۳- جهاد دانشگاهی گیلان
چکیده:   (۳۲۶ مشاهده)
هدف: وجود مشکلات اقتصادی و اشتغال در روستاها سبب شده است که اشکال نوینی از گردشگری مثل گردشگری کشاورزی در جهان مورد توجه واقع گردد. در سالهای اخیر، کشاورزی در بیشتر نواحی کشور با مشکلاتی مواجه است که با توجه به ظرفیت های کشاورزی موجود می توان برای ایجاد و توسعه فعالیتهای گردشگری کشاورزی و حضور گردشگران به عنوان فعالیت مکمل بخش کشاورزی استفاده نمود. موضوعی که در این زمینه اهمیت بسیاری دارای خواست و تمایل جامعه محلی برای مشارکت در توسعه این نوع از گردشگری می باشد. بر این اساس در پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان  تمایل جامعه محلی برای مشارکت در توسعه گردشگری کشاورزی در دهستان سیاهکلرود شهرستان رودسر پرداخته شد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی با رویکرد کمی و از نظر ماهیت، یک تحقیق توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری در در این تحقیق متشکل از ساکنین سکونتگاه‌های روستایی دهستان سیاهکلرود است که دارای 1942 خانوار می باشد که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 385 خانوار به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردیده‌اند. در نهایت جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای دوجمله ای، فریدمن، همبستگی اسپیرمن، یومن ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد.
یافته‌ها: یافته های تحقیق نشان می دهد در همه شاخص های مورد بررسی یعنی  اقتصادی، اجتماعی، خدمات و تسهیلات زیرساختی و فعالیتهای گردشگری کشاورزی اکثریت پاسخ دهندگان دارای میزان تمایل بیش از حد متوسط یعنی 3 می باشد. نتایج حاصل از رتبه‌بندی شاخص‌های پژوهش با آزمون فریدمن نشان می‌دهد که به ترتیب شاخص‌ فعالیت‌های گردشگری کشاورزی (21/3)، شاخص اقتصادی (19/3)، شاخص اجتماعی (85/1) و شاخص خدمات و تسهیلات زیرساختی (75/1) قرار دارند. همچنین بین تمامی شاخص‌های مورد بررسی همبستگی مثبت و بالایی مشاهده می شود. با توجه به نتایج آزمون یومن ویتنی تمایل زنان بیشتر از مردان ، مجرد‌ها بیش از افراد متأهل‌ و افرادی که دارای یک فضای کشاورزی هستند بیشتر از کسانی که این فضا را ندارند، است.
نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق نشان می‌دهد که روستاییان مورد مطالعه عمدتاً به دلایل اقتصادی به توسعه گردشگری کشاورزی علاقه‌مند هستند. با این حال، عوامل اجتماعی نظیر حفظ حریم شخصی و عدم آشنایی کافی با مفاهیم گردشگری کشاورزی، تا حدودی بر تمایل آن‌ها تأثیر گذاشته است. با این وجود، با برنامه‌ریزی دقیق و جامع، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، آموزش جامعه محلی و ترویج گردشگری مسئولانه، می‌توان به توسعه پایدار گردشگری کشاورزی در این منطقه دست یافت و به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی اهالی کمک کرد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/6/4 | پذیرش: 1403/9/10

فهرست منابع
۱. اسماعیلی‌زاده، حسن، نازنین تبریزی، و مهدی رمضان‌زاده لسبویی. (۱۳۹۸)، سنجش رفتار مشارکتی جامعه محلی در توسعه گردشگری کشاورزی (مطالعه موردی شهر سی سخت)، مطالعات ساختار و کارکرد شهری، ۶ (۲۰)، ۱۲۷-۱۴۶.
۲. بوذرجمهری، خدیجه.، شایان، حمید.، و قندهاری، الهام. (۱۳۹۹). بررسی ادراکات و تمایل جامعه ی محلی برای مشارکت در توسعهی گردشگری کشاورزی (موردمطالعه: شهرستان تربت حیدریه). فصلنامه علمی-پژوهشی برنامه ریزی و توسعه گردشگری، ۹(۳۵)، ۱۳۵-۱۶۱.
۳. محمودی چناری، حبیب، سید حسن مطیعی لنگرودی، حسنعلی فرجی سبکبار، مجتبی قدیری معصوم و مجیدیاسوری (۱۳۹۸) سنجش ظرفیت محیط روستاهای شهرستان ماسال برای توسعه گردشگری کشاورزی، پژوهش های روستایی، ۱۰ (۴) ، ۶۱۳ - ۵۹۹.
۴. محمدی میترا، حبیبی فاتح، قادری سامان. توسعه گردشگری و معیشت پایدار روستایی مطالعه موردی استان کردستان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. ۱۴۰۳; ۱۳ (۴۹) :۱۰۱-۱۱۸
۵. نوروزی، اصغر، فتحی، عفت (۱۳۹۷). ارزیابی توانمندی‌های توسعه گردشگری کشاورزی و تعیین میزان پذیرش آن در جامعه هدف (کشاورزان و گردشگران) در شهرستان لنجان. جغرافیا و توسعه، ۵۱. ۱۱۵-۱۹۱.
۶. هاشمی، سیدسعید و خسروی، زهره، (۱۳۹۵)، بررسی تاثیر احداث اقامتگاه سازگار با محیط زیست بر مشارکت و توانمندسازی جامعه محلی (مطالعه موردی: منطقه سیمین دشت)، میراث گردشگری، ۱، ۱۳۸ – ۱۱۹
7. Bouzarjomehri, K., shayan, H., & ghandehari, E. (2021). Investigating the perceptions and willingness of the local community to participate in the development of agricultural tourism (Case study: Torbat Heydariyeh city). Journal of Tourism Planning and Development, 9(35), 135-161. (in persian) [DOI:10.22080/jtpd.2021.19605.3357]
8. Brida G., J., Osti, L., & Faccioli, M. (2011). Residents' perception and attitudes towards tourism impacts: A case study of the small rural community of Folgaria (Trentino – Italy). Benchmarking: An International Journal, 18(3), 359-385. [DOI:10.1108/14635771111137769]
9. Brown, T., et al. (2021). Cultural Impact of Agritourism. Agricultural Economics Review, 33(2), 78-90.
10. Butler, R. (1999). Sustainable tourism: A state-of-the-art review. Tourism Geographies: An International Journal of Tourism Space, Place and Environment, 1(1), 7-25. [DOI:10.1080/14616689908721291]
11. Çeken H., Karadağ L., & Dalgın T. (2007). A New Approach in Rural Development: Rural Tourism a Theorical Study of Rural Tourism in Turkey. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-14. http://ofd.artvin.edu.tr/tr/download/article-file/25721
12. Chryssoula, C., Evangelos, C., Panagiotis, K., & Marianna, S. (2009). Examining the relationship between emotions, customer satisfaction and future behavioral intentions in agrotourism. Tourismos: An International Multidisciplinary Journal of Tourism, 4, 145–161.
13. Delgado, R., López, F. J., & Sanz, G. (2014). Necessary and sufficient conditions for strong comparability of multicomponent systems. Discrete Event Dyn Syst, 24, 1–14. [DOI:10.1007/s10626-012-0146-y]
14. Díaz-Pompa, F., Leyva-Fernández, L. C., Ortiz, O. L., & Sierra, Y. (2020). El turismo rural sostenible en Holguín. Estudio prospectivo panorama 2030. El Periplo Sustentable, 38, 174-193. [DOI:10.36677/elperiplo.v0i38.9265]
15. Esmaeili zade, H., & Ramezanzadeh Lasbouyi, M. (2019). Assessment of participation behavior of the local community in the development of agricultural tourism (case study: Sisakht city). Urban Structure and Function Studies, 6(20), 127-146. (in persian) [DOI:10.22080/shahr.2019.16037.1752]
16. Flanigan, S., Blackstock, K. & Hunter, C. (2014). Agritourism from the perspective of providers and visitors: a typology-based study. Tourism Management, 40, pp. 394–405.
17. Garcia, M., & Rodriguez, L. (2022). Diversification in Agriculture through Tourism. International Journal of Agritourism, 28(4), 230-245.
18. Haldar, P. (2007). Rural Tourism: Challenges and Opportunities. Education, 30(60), 39-9. https://www.researchgate.net/publication/327645353_Rural_Tourism_-_Challenges_and_Opportunities
19. Hashemi, S and Khosravi, Z. (2016), investigating the impact of building an eco-friendly residence on the participation and empowerment of the local community (case study: Simin Dasht region), Tourism Heritage, 1, 119-138 (in persian)
20. Huh, C. & Vogt, C. A. (2008). Changes in Residents’ Attitudes toward Tourism over Time: A Cohort Analytical Approach. Journal of Travel Research, 46(4), 446–455.
21. Huong, P. M. & Lee, J. H. (2017). Finding important factors affecting local residents’ support for tourism development in Ba Be National Park, Vietnam. Forest Science and Technology, 13(3), 126–132.
22. Iakovidou, O., Anthopoulou, T., & Triantafyllou, K. (1999). Innovative action of rural women in a mountain region. The case of the women’s agrotourism co-operative of Agios Germanos (Hellas). Paper presented at Gender and Rural Transformation in Europe: Past, Present and Future Prospects, Wageningen, The Netherlands.
23. Iario, M., & Corsale, A. (2010). Rural tourism and livelihood strategies in Romania. Journal of Rural Studies, 26(2), 152–162
24. Jaya, A. P. (2021). Direction of Bamboo Development in Ngada Regency: A Literature Review. Journal of Forestry Policy Analysis,18(2), 79-89.
25. Jiwan, M., Alan, R., & Lepun, P. (2008). Agro-ecotourism potential and benefits for sustaining kelabit community in Bario. Paper presented at the International Conference on Agricultural Extension, Bangi, Selangor.
26. Johnson, H., et al. (2023). Social Benefits of Agritourism. Sustainability Journal, 15(7), 901-914.
27. Karabati, S., Dogan, E., Pinar, M. & Celik, L. M. (2009). Socio-Economic Effects of Agri-tourism on Local Communities in Turkey: The Case of Aglasun. International Journal of Hospitality and Tourism Administration, 10(2), pp. 129–142.
28. Kizos, T., & Losifides, T. (2007). The contradictions of agrotourism development in Greece: Evidence from three case studies. South European Society and Politics, 12(1), 59–77.
29. Long, P. H. & Kayat, K. (2011). Residents’ Perceptions of Tourism Impact and Their Support for Tourism Development: The Case Study of Cuc Phuong National Park, Ninh Binh Province, Vietnam. European Journal of Tourism Research, 4(2), 123–146.
30. MacDonald, R., & Jolliffe, L. (2003). Cultural Rural Tourism: Evidence From Canada. Annals of Tourism Research, 30(2) 307-322. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0160738302000610
31. Mahmoodi Chenari, H., Motiee Langrodi, S. H., Faraji Sabokbar, H. A., Ghadiri Masoum, M., & Yasoori, M. (2020). Assessing the Capacity of Masal Rural Environment for the Development of Agritourism. Journal of Rural Research, 10(4), 596-613. (in persian) [DOI:10.22059/jrur.2019.272118.1310]
32. Martinez, P., & Lee, S. (2024). Government Support and Agritourism. Journal of Environmental Policy, 19(3), 350-365.
33. Maruti, K. J. (2009). Agro-tourism: Scope and opportunities for the farmers in Maharashtra. Retrieved from http://www.indiastat.com/article/09/kvm/fulltext.pdf.
34. McGehee, N.G., & Andereck, K.L. (2004). Factors predicting rural residents’ support of tourism. Journal of Travel Research, 43(2), 131–140. [DOI:10.1177/0047287504268234]
35. Muresan, I., Oroian, C., Harun, R., Arion, F.H., Porutiu, A., Chiciudean, G.O., Todea, A., & Lile, R. (2016). Local Residents’ Attitude toward Sustainable Rural Tourism Development. Sustainability 8, 100. [DOI:10.3390/su8010100]
36. Musaddad, A. A., Rahayu, O. Y., Pratama, E., Supraptiningsih, S., & Wahyuni, E. (2019). Sustainable tourism development in Indonesia. Administration Dynamics: Journal of Administrative and Management Sciences, 2(1).
37. Na Songkhla, T., & Somboonsuke, B. (2012). Impact of agro-tourism on local agricultural occupation: A case study of Chang Klang district, southern Thailand. Journal of Agricultural Technology, 8(4), 1185–1198.
38. Nickerson, N. P., Black, R. J. & McCool, S. F. (2001). Agritourism: Motivations behind Farm/Ranch Business Diversification. Journal of Travel Research, 40(1), 19–26.
39. Norozei, A., & fathi, E. (2018). Evaluation of Agritourism Development Capabilities and Determinationof of Its Adoption in the Target Population (Farmers and Tourists) in Lenjan. Geography and Development, 16(51), 241-260. (in persian) [DOI:10.22111/gdij.2018.3872]
40. Ohe, Y., & Kurihara, S. (2013). Evaluating the complementary relationship between local brand farm products and rural tourism: Evidence from Japan. Tourism Management, 35, 278–283.
41. Pato L., & Kastenholz E. (2017). Marketing of rural tourism - a study based on rural tourism lodgings in Portugal. Journal of Place Management and Development, 10(2), 121-139. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JPMD-06-2016-0037/full/html
42. Pearce, P. L. (1990). Farm tourism in New Zealand: A social situation analysis. Annals of Tourism Research, 17(3), 337–352.
43. Shaffril, H. A. M., Abu Samah, B., D’Silva, J. L., & Yassin, S. M. (2014). The process of social adaptation towards climate change among Malaysian fishermen. International Journal of Climate Change Management and Strategies, 5(1), 38–53.
44. Sharpley, R., & Vass, A. (2006). Tourism, farming and diversification: an attitudinal study. Tourism Management, 27(5), 1040 1052. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517705001706.
45. Smith, J., & Anderson, R. (2020). Agricultural Tourism and Rural Development. Journal of Rural Studies, 45(1), 112-125.
46. Srisomyong, N. & Meyer, D. (2015). Political economy of agritourism initiatives in Thailand. Journal of Rural Studies, 41, pp. 95–108.
47. Su, B. (2011). Rural tourism in China. Tourism Management, 32(6), 1438–1441.
48. Su, B. (2013). Developing Rural Tourism: The PAT Program and 'Nong jia le' Tourism in China. International Journal of Tourism Research, 15(6), 611-619. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jtr.1903
49. Tew, C. & Barbieri, C. (2012). The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective. Tourism Management, 33(1), 215–224.
50. Tsephe, N. P., & Eyono Obono, S. D. (2013). A Theoretical Framework for Rural Tourism Motivation Factors, World Academy of Science, Engineering and Technology. International Journal of Economics and Management Engineering, 7(1), 273-278. https://publications.waset.org/3031/pdf
51. Utama, I. G. B. R. (2007). Leisure and tourism studies by I Gusti Bagus Utama. Retrieved from http://tourismbali. wordpress.com/2007/11/09/chapter-2-literaturereviews/
52. World Tourism and Travel Council. (2016). Malaysia economic impact report. Retrieved from http://www.wttc.org/ site_media/uploads/downloads/malaysia2012.pdf
53. Yazgan, Ş., & Kadanalı, E. (2012). Assesment of Rural Tourism potential of Ağrı Province. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 5-10. https://core.ac.uk/download/pdf/51128384.pdf
54. Yiannakis, J., & Davies, D. (2012). Diversifying rural economies through literary tourism: A review of literary tourism in Western Australia. Journal of Heritage Tourism, 7(1), 33–44. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1743873X.2011.618538
55. Zhang C., Deng G., & Yu X. (2013). The Influence of Tourism on Rural Life in Minority Areas. Applied Mathematics, 4(8), https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=35483

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 |

Designed & Developed by : Yektaweb