1- دانشگاه زابل، ، norozianali@yahoo.com
2- دانشگاه زابل
اگر چه توسعه بخش تعاون علاوه بر قانون اساسی در قوانین برنامه پنج‌ساله و بودجه کشور مورد توجه ویژه قرار گرفته است و لیکن به نظر می‌رسد که برآیند اقدامات انجام شده و سیاست‌های متخذه تاکنون منجر به حصول اهداف معین، نشده است. تعاونی­های تولید روستایی یکی از مهم­ترین نهاد­های تولید محصولات کشاورزی محسوب می­شود. تعیین میزان کارایی یا عملکرد این نهاد­ها می­تواند نقش بسزایی در تصمیم­گیری­های مدیران وبرنامه­ریزان بخش تعاون داشته باشد به همین منظور، در این مطالعه به منظور برآورد کارایی اقتصادی تعاونی‌های تولید روستایی در شهرستان‌ کاشمر از روش تحلیل پوششی داده‌ها تصادفی (SDEA) انتخاب ‌گردید و به منظور بررسی عوامل موثر بر کارایی تعاونی‌ها از مدل رگرسیون بوت استرپ استفاده گردید. داده­های مورد نیاز مربوط به سال 94 -1393  بوده است که از تکمیل پرسشنامه توسط 40 تعاونی فعال و نمونه جمع­آوری شد. برای تعیین پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. تحلیل داده های استخراجی از پرشسنامه­ها به کمک نرم­افزار Excel  و حل مدل­های ارائه شده به کمک نرم­افزار GAMS  نسخه 1/23 صورت گرفته است. نتایج اصلی نشان داد که کارایی تصادفی تعاونی‌های تولید روستایی مناطق مورد مطالعه در سطح پایین (79 درصد) قرار دارد. همچنین، سطح تحصیلات مدیر عامل، برگزاری کلاس‌های آموزشی و بازدید از مراکز علمی و میزان سرمایه‌گذاری در تعاونی تاثیر معنی‌دار بر کارایی و عامل مسافت تعاونی تا مرکز شهر اثر معکوس بر کارایی تعاونی‌های تولید روستایی مورد مطالعه داشته است.
متن کامل [DOC 738 kb]   (26 دریافت)
دریافت: 1397/2/28 | پذیرش: 1398/2/5

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.