دوره 9، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 40-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

shogrkhodaei Z, Fathnia A, Razavi Termeh V. "Relationship between Covid-19 and changes in air pollutants using satellite imagery (Case study: Tehran, Isfahan and Mashhad metropolises)". Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2022; 9 (1) :21-40
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3234-fa.html
شکرخدایی سیده زینب، فتح نیا امان اله، رضوی ترمه سید وحید. ارتباط بین کووید-19 و تغییرات آلاینده‌های هوا با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای (مطالعه موردی: کلان‌شهرهای تهران، اصفهان و مشهد). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1401; 9 (1) :21-40

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3234-fa.html

1- دانشگاه رازی
2- دانشگاه رازی ، a_fathnia@razi.ac.ir
3- دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
چکیده:   (1903 مشاهده)
با مشاهده اولین مورد تائید شده کووید-19 در شهر قم در 30 بهمن 1398 محدودیت‌هایی توسط دولت و دستگاه‌های اجرایی جهت جلوگیری از شیوع ویروس کووید-19 در تمام شهرهای ایران اعمال شد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تغیر در تولید و انتشار آلاینده‌های دی‌اکسید گوگرد، دی‌اکسید نیتروژن، مونوکسید کربن و ازن در قبل و بعد از شیوع ویروس کووید-19 در سه کلان‌شهر تهران، اصفهان و مشهد با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای سنتینل-5 انجام گرفت. برای این منظور با استفاده از سامانه گوگل ارث انجین مقادیر غلظت این آلاینده‌ها به‌صورت میانگین ماهانه در دو بازه 1 اسفند 1397 تا 1 اسفند 1398 برای دوره پیش از شیوع کووید-19 و بازه 1 اسفند 1398 تا 1 اسفند 1399 برای دوران شیوع کووید-19 در نظر گرفته شد. سپس برای ارزیابی معنی‌دار بودن تغیر در غلظت این آلاینده‌ها در قبل و بعد شیوع ویروس کووید-19 از آماره T-test (t وابسته) در سطح معنی‌داری 05/0 >p-value استفاده شد. نتایج آزمون T-test نشان داد که برای آلاینده‌های دی‌اکسید گوگرد، دی‌اکسید نیتروژن، مونوکسید کربن در هر سه شهر هیچ تغیر معناداری در میانگین غلظت داده‌ها رخ نداده است؛ اما ازن برای هر سه شهر تهران، اصفهان و مشهد دارای روند کاهشی و سطح معنی‌داری 05/0 >p-value بوده است. بیشترین مقدار تغیر در کاهش غلظت ازن برای کلانشهر تهران در خرداد ماه و آبان تا بهمن، برای اصفهان بین مهرماه تا اواسط دی و برای مشهد در اردیبهشت تا خرداد ماه و آبان تا بهمن مشاهده شد. همچنین، تغییرات مکانی ازن در شهر تهران در قبل و بعد شیوع اپیدمی قابل توجه بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که اعمال محدودیت‌ها نتیجه‌ای در کاهش انتشار آلاینده‌های اولیه از منابع انسانی نداشته است و فقط ممکن است در طی یک بازه کوتاه غلظت آلاینده­ها کاهش یابد اما بعد از رفع محدودیت­ها مجدد روند افزایشی داشته باشند.
دریافت: 1400/3/18 | پذیرش: 1400/11/27 | انتشار: 1401/4/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.