دوره 8، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagherabadi R, Moeinaddini M. Study of tropospheric ozone concentration trend of Kermanshah by meteorological parameter and ozone precursor and OMI images. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2022; 8 (4) :1-16
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3221-fa.html
باقرآبادی رسول، معین الدینی مظاهر. بررسی روند ازون تروپوسفری شهر کرمانشاه در بازه‌ی 10 ساله با استفاده از پارامترهای هواشناسی، پیش سازهای ازون و تصاویر سنجنده OMI. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1400; 8 (4) :1-16

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3221-fa.html

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، moeinaddini@ut.ac.ir
امروزه با افزایش میزان آلودگی هوا، ضرورت شناخت بیشتر علل وقوع آن را مطرح ساخته است. در این میان ازون تروپوسفری می­تواند بر سلامتی انسان و محیط­زیست اثر گذار باشد. از­این­رو هدف این پژوهش بررسی روند تغییرات غلظت ازون تروپوسفری  با پارامترهای هواشناسی، پیش سازهای ازون (دی اکسید نیتروژن و اکسیدهای نیتروژن) است. در این پژوهش از داده­های ایستگاه هواشناسی کرمانشاه و ایستگاه کیفیت هوای ادراه کل حفاظت محیط­زیست کرمانشاه (ایستگاه زیبا پارک) در بازه­ی 10 ساله (1386 تا 1395) استفاده شده است. در این پژوهش تغییرات غلظت ازون تروپوسفری و ارتباط آن با تغییرات اکسیدهای نیتروژن (NOX) و NO2 پارامترهای هواشناسی شهر کرمانشاه انجام شده است. براساس نتایج، بیش­ترین غلظت ازون تروپوسفری در ساعت­های 14 تا 16، ماه­های خرداد، تیر و مرداد رخ داده است، بالاترین مقدار غلظت ازون تروپوسفری فصلی نیز در فصل تابستان و بهار ثبت شده است. مطالعه پارامترهای هواشناسی مانند دمای هوا و سرعت باد نشان داد که ارتباط مستقیمی با میزان غلظت ازون تروپوسفری دارد. از طرفی با افزایش میزان بارندگی غلظت ازون تروپوسفری کاهش پیدا می­کند. نتایج بررسی رابطه  بین ازون تروپوسفری، اکسیدهای نیتروژن و دی اکسید نیتروژن نشان داد که بیشترین مقدار ازون تروپوسفری در کمترین مقدار اکسیدهای نیتروژن و دی اکسید نیتروژن رخ می­دهد و تغییرات غلظت ازون تروپوسفری در طول روز برعکس تغییرات اکسیدهای نیتروژن و دی اکسید نیتروژن است.
دریافت: 1400/1/28 | پذیرش: 1400/5/22 | انتشار: 1400/12/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.