دوره 8، شماره 3 - ( 9-1400 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 186-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi L, Ilanloo M, Fajr S. Evaluation of land use changes in coastal cities of Khuzestan province using GIS and RS. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2021; 8 (3) :171-186
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3100-fa.html
ابراهیمی لیلا، ایلانلو مریم، فجر سکینه. ارزیابی تغییرات کاربری اراضی در شهرهای ساحلی استان خوزستان با استفاده از GIS و RS. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1400; 8 (3) :171-186

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3100-fa.html

1- دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس
2- دانشگاه آزاد اسلامی، ماهشهر ، maryamilanloo@yahoo.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی، ماهشهر
امروزه گسترش جوامع انسانی و تسلط بیشتر بر محیط زیست، سبب شده تا تغییرات محیطی سریعتر و گستردهتر از قبل به وقوع بپیوندد. سرعت و تنوع این تغییرو تحول در محیط‌های شهری بیش از سایر مناطق است. هدف از این پژوهش بررسی تغییر زمانی و فضایی کاربری‌های چهار شهر ساحلی  استان خوزستان (بندر امام‌خمینی(ره)، بندر ماهشهر، آبادان و خرمشهر)‌ با به کارگیری سنجه‌های آمایش سرزمین  طی دوره 20  ساله 1397-1377 برای تعیین دقیق الگوی مکانی زمانی تغییرات می‌باشد. روش تحقیق حاضر کمی بوده و منطق حاکم بر آن استقرایی است. برای استخراج نقشه پوشش اراضی داده ها از طریق تصاویر ماهواره‌ای حاصل از ماهواره  لندست متعلق به سال‌های 1397و  1377 میلادی که توسط سنجنده‌های  OLIو MSS5 برداشت شده  است، تصاویر در چهار طبقه اصلی مسکونی (شهر)، مناطق دارای پوشش گیاهی، زمین‌های مرطوب(رودخانه) و بایر دسته‌بندی شدند. پس از تهیه نقشه‌های پوشش سرزمین از نرم‌افـزار TerrSat جهت تجزیه و تحلیل تغییرات کاربری اراضی اســتفاده شـد و در نهایت با استفاده از زنجیره مارکوف به پیش بینی روند توسعه شهری در مناطق مورد مطالعه پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که شهر های آبادان و خرمشهر کاربری پوشش‌گیاهی بیشترین تغییر را داشته است در حالی‌که در دو شهر بندر امام‌ خمینی(ره ) و ماهشهر بیشترین تغییرات مربوط به کاربری بایر بوده است.. همچنین در هر چهار شهر مورد بر مساحت مناطق مسکونی در بازه زمانی افزوده شده است.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/11/14 | پذیرش: 1400/7/5 | انتشار: 1400/10/18

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.