دوره 1، شماره 1 - ( بهار و تابستان- 1383 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 69-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haqshenas A M. The Three Manifestations of One Art: Verse, Prose, and Poetry in Literature. Journal title 2004; 1 (1) :47-69
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-804-fa.html
حق‌شناس علی‌محمد. سه چهره یک هنر: نظم، نثر و شعر در ادبیات. عنوان نشریه. 1383; 1 (1) :47-69

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-804-fa.html

دانشگاه تهران ، amhaghshenas@parsonline.com

در این نوشتار نویسنده با اشاره به عدم همسویی و همرایی ادیبان و زبان‌شناسان ایرانی، پیامدهای نامطلوب این وضعیت را بر‌می‌شمارد؛ سپس از خدمات زبان‌شناسی به تحقیقات ادبی یاد می‌کند و راه‌هایی را نشان می‌دهد که روش‌های زبان‌شناسی قادر است استنباط‌های شمی ادیبان را با روش علمی به اثبات برساند. از دیرباز در مباحث ادبی، سه اصطلاح نظم، نثر و شعر محل اختلاف بوده و تعریف دقیق و حدومرز روشنی برای آن‌ها وجود نداشته است. نویسنده در این نوشتار کوشیده تا از دیدگاه زبان‌شناسی این سه گونه سخن ادبی را بررسی نماید و تفاوت آنها را نشان دهد و برای تعیین مرز میان زبان و ادبیات ضوابطی عینی و کارآمد به‌دست بدهد و زمینه‌ای فراهم کند که از رهگذر آن بتوان وضعیت نظم، نثر و شعر را به‌عنوان سه چهره از هنری یگانه با نام هنر کلامی تعیین کرد، و نسبت آن سه را با هم سنجید.

1. م. ا. به‌آذین، غروب رمضان، مهره مار؛ تهران: آگاه، 1354.
2. حق‌شناس، علی‌محمد؛ «نظم و نثر و شعر؛سه گونه ادب»، مجموعه مقالات دومین کنفرانس زبان‌شناسی نظری و کاربردی؛ تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی، 1373.
3. حمیدالدین بلخی،‌
4. خواجه عبدالله انصاری؛ «رساله پرده حجاب»، در: سخنان پیرهرات؛ به‌کوشش دکتر محمد جواد شریعت؛ چاپ دوم، تهران: شرکت سهامی کتاب‌های جیبی، 1358.
5. دنبلی، عبدالرزاق؛ حدایق الجنان یا تجربه الاحرار و تسلیه الابرار؛ به نقل از هزار سال نثر پارسی، کریم کشاورز؛ ج پنجم؛ چاپ دوم، تهران: شرکت سهامی کتاب‌های جیبی، 2535 شاهنشاهی.
6. سعدی، گلستان؛ به‌تصحیح غلامحسین یوسفی؛ تهران: شرکت سهامی انتشارات خوارزمی، 1368.
7. شفیعی کدکنی، محمدرضا؛ موسیقی شعر؛ چاپ دوم، تهران: آگاه، 1368.
8. هدایت، صادق؛ بوف کور؛ چاپ ششم، تهران: امیرکبیر،‌ 1336.
9. یوسفی، غلامحسین؛ کاغذ زر، تهران: آگاه، 1363.
10. Short, Mick; Exploring the language of poems, plays and prose; London and New York: Longman, 1996.
11. Hassan, Rugaiya; Linguistics, Language and Verbal Art, Oxford: Oxford University Press, 1989.
12. Riffaterre, Michael; "Describing poetic Structures: two Approaches to Baudelaire,s le chat"; Structuralism; Jacque Ehrman, (ed); New York: Anchor books, 1970.
13. Barthes, Roland; S/Z; Richard Miller (tr.), New York: Hill and Wang 1974.
14. Lots, John; "Metric Typology", in Style in Language T.A.Sebeok (ed.); M.I.T.Press, Cambridge, Massachusetts, 1966.
15. Peer, Willie Van; Stylistics and Psychology; London: Croom Holm, 1989.
16. م. ا. به‌آذین، غروب رمضان، مهره مار؛ تهران: آگاه، 1354.
17. حق‌شناس، علی‌محمد؛ «نظم و نثر و شعر؛سه گونه ادب»، مجموعه مقالات دومین کنفرانس زبان‌شناسی نظری و کاربردی؛ تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی، 1373.
18. حمیدالدین بلخی،‌
19. خواجه عبدالله انصاری؛ «رساله پرده حجاب»، در: سخنان پیرهرات؛ به‌کوشش دکتر محمد جواد شریعت؛ چاپ دوم، تهران: شرکت سهامی کتاب‌های جیبی، 1358.
20. دنبلی، عبدالرزاق؛ حدایق الجنان یا تجربه الاحرار و تسلیه الابرار؛ به نقل از هزار سال نثر پارسی، کریم کشاورز؛ ج پنجم؛ چاپ دوم، تهران: شرکت سهامی کتاب‌های جیبی، 2535 شاهنشاهی.
21. سعدی، گلستان؛ به‌تصحیح غلامحسین یوسفی؛ تهران: شرکت سهامی انتشارات خوارزمی، 1368.
22. شفیعی کدکنی، محمدرضا؛ موسیقی شعر؛ چاپ دوم، تهران: آگاه، 1368.
23. هدایت، صادق؛ بوف کور؛ چاپ ششم، تهران: امیرکبیر،‌ 1336.
24. یوسفی، غلامحسین؛ کاغذ زر، تهران: آگاه، 1363.
25. Short, Mick; Exploring the language of poems, plays and prose; London and New York: Longman, 1996.
26. Hassan, Rugaiya; Linguistics, Language and Verbal Art, Oxford: Oxford University Press, 1989.
27. Riffaterre, Michael; "Describing poetic Structures: two Approaches to Baudelaire,s le chat"; Structuralism; Jacque Ehrman, (ed); New York: Anchor books, 1970.
28. Barthes, Roland; S/Z; Richard Miller (tr.), New York: Hill and Wang 1974.
29. Lots, John; "Metric Typology", in Style in Language T.A.Sebeok (ed.); M.I.T.Press, Cambridge, Massachusetts, 1966.
30. Peer, Willie Van; Stylistics and Psychology; London: Croom Holm, 1989.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.