مقالات آماده انتشار(موقت)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشگاه یزد ، goodarzimr@yazd.ac.ir
2- دانشگاه یزد
در مناطق خشک و نیمه خشک آب زیرزمینی دارای اهمیت بیشتری نسبت به آب سطحی برای انسان­ها و اکوسیستم­ها می­باشد. فرونشست زمین ناشی از پمپاژ و استفاده بی‌رویه از آب­های زیرزمینی در یک منطقه است. زمانی که مقادیر برداشت با بارندگی جبران نشود، خساراتی مانند شکست جاده ها، تخریب مناطق مسکونی، خطوط راه آهن و لوله گذاری های آب و گاز به همراه دارد. دشت یزد-اردکان یکی از دشت­های مهم استان یزد می‌باشد که 75 درصد تراکم جمعیتی استان و بیشترین مراکز صنعتی را به خود اختصاص داده است، به علاوه دشت مذکور به دلیل افت شدید سطح آب زیرزمینی توسط وزارت نیرو ممنوعه اعلام شده است. در این مطالعه با استفاده از 4 تصویر SLC باند C ماهواره سنتینل-1 و روش تداخل سنجی تفاضلی راداری مقدار فرونشست در سال های 2017 تا 2021 بدست آمد و با هم مقایسه شد که مقدار بیشینه فرونشست در سال2017، 13سانتی متر و در سال های 2020 و 2021 ،9 سانتی متر بدست آمد که این مقدار مربوط به منطقه شمسی در محدوده بین میبد و اردکان است. همچنین برای اطمینان از نتایج حاصل از تصاویر ماهواره­ای به مقایسه آن­ها با نتایج روش ترازیابی دقیق که توسط سازمان نقشه برداری کشور صورت گرفته بود، پرداخته شد. مشاهده شد که تصاویر سنتینل از قابلیت خوبی برای تخمین میزان فرونشست برخوردار هستند. با توجه به بررسی آمار مصرف و برداشت آب زیرزمینی در سال­های اخیر، دلایل احتمالی کاهش فرونشست در منطقه مورد مطالعه را می­توان اقدامات  مدیریتی انجام شده مانند انتقال آب به این حوضه، تغییر در شیوه­های کشاورزی وکاهش برداشت آب زیرزمینی نسبت به سال­های قبل در این منطقه بیان کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Gis
دریافت: 1400/6/9 | پذیرش: 1400/8/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.