دوره 25، شماره 76 - ( 1-1404 )                   جلد 25 شماره 76 صفحات 0دوره0فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baaghideh M, Zargari M. Analysis of Heating and Cooling Requirements in Relation to Broiler Breeding, Case Study: Khorasan Razavi Province, Iran. jgs 2025; 25 (76)
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3734-fa.html
باعقیده محمّد، زرگری مطهّره. تحلیل مکانی نیازهای سرمایشی و گرمایشی پرورش جوجه گوشتی مطالعه موردی: استان خراسان رضوی. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1404; 25 (76)

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3734-fa.html


1- دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران ، mbaaghideh2005@yahoo.com
2- دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
چکیده:   (2964 مشاهده)
عملکرد مرغ گوشتی به طور مستقیم با افزایش یا کاهش دما و بروز تنش های حرارتی (سرد و گرم) تحت تاثیر قرار می گیرد. در پژوهش حاضر تلاش شده است درجه-روزهای سرمایش و گرمایش در دوره های مختلف پرورش جوجه گوشتی برای پهنه استان خراسان رضوی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور داده های میانگین روزانه دما برای دوره آماری (2018- 1988) مستخرج از 13 ایستگاه سینوپتیک استان استفاده شد. درجه روزهای سرمایش و گرمایش برای هریک از هفته های پرورش مبتنی بر آستانه های مشخص محاسبه و تحلیل مکانی آنها بررسی شد. درگام بعدی رابطه بین درجه روزهای سرمایش و گرمایش و ویژگی های جغرافیایی ارزیابی شد. نتایج نشان دادند با افزایش عرض جغرافیایی درجه-روزهای سرمایش کاهش و درجه-روزهای گرمایش افزایش می یابند. مناطق شمالی و غربی استان نیازهای گرمایشی بیشتری را در همه ی دوره های پرورش جوجه گوشتی نشان داده اند. این درحالی است که نیازهای سرمایشی در مراحل مختلف پرورش جوجه گوشتی برای نواحی شرقی و جنوبی استان بالاتر بوده است. از نظر مجموع نیازهای سرمایشی و گرمایشی مناطق حاشیه شمال شرق، جنوب و غرب استان؛ شهرستان های خواف، گناباد، کاشمر، سرخس و سبزوار کمترین نیاز سرمایش-گرمایش را در 6 هفته دوره پرورش جوجه گوشتی داشته و از اقلیم های مناسب در توسعه این فعالیت اقتصادی محسوب می شوند.
واژه‌های کلیدی: استان خراسان رضوی، جوجه گوشتی، CDD، GIS، HDD
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی

فهرست منابع
1. ذوالفقاری، حسن؛ هاشمی، رضا؛ رادمهر، پریوش، (1388)، تحلیلی بر نیازهای سرمایشی و گرمایشی در شمال غرب ایران، پژوهش های جغرافیای طبیعی (پژوهش های جغرافیایی سابق)، 41(70): 34-21.
2. قنواتی، فرنگیس؛ امیر آبادی زاده، حسن، (1391)، پراکنش اکوجغرافیایی گونه های چند ساله اسپرس در استان خراسان رضوی، مجله به زراعی نهال و بذر، 28(1): 34-19.
3. کاشکی، عبدالرضا؛ حسینی، سید محمد؛ خرم آبادی، فرحناز، (1398)، واکاوی زمانی- مکانی درجه روز سرمایشی در شمال شرق ایران، جغرافیا و برنامه ریزی، 23(67): 286-263.
4. مرکز آمار ایران، (1397)، نتایج سرشماری از مرغداری های پرورش مرغ گوشتی، ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه کشور، مـرکـز آمـار ایـران، 1-23.
5. Alade, O., Ademola, A., (2013), Perceived Effect of Climate Variation on Poultry Production in Oke Ogun Area of Oyo State, Journal of Agricultural Science, 5(9): 176-182. [DOI:10.5539/jas.v5n10p176]
6. Atilgan, A., Yucel, A., ÖZ, H ., Sltuk,B., (2016), Determination of Heating and Cooling Degree Days for Broiler Breeding in the Tigris Basin, Scientific Papers, Series D. Animal Science, Vol. LIX, 164-169.
7. Büyükalaca, O., Bulut, H., Yılmaz, T., (2001), Analysis of variable-base heating and cooling degree-days for Turkey, Applied Energy, 69(4): 269-283. [DOI:10.1016/S0306-2619(01)00017-4]
8. Cheng, X., Li, S., (2018), Interval Estimations of Building Heating Energy Consumption using the Degree-Day Method and Fuzzy Numbers, Buildings, 8(21): 1-12. [DOI:10.3390/buildings8020021]
9. Dombaycı, Ö. A.,(2009), Degree-days maps of Turkey for various base temperatures, Energy, 34(11): 1807-1812. [DOI:10.1016/j.energy.2009.07.030]
10. FAO, (2018), Food Outlook - Biannual Report on Global Food Markets - November 2018.
11. Idchabani, R., Garoum, M., Khaldoun, A., (2015), Analysis and mapping of the heating and cooling degree- for Morocco at variable base temperatures. International Journal of Ambient Energy, 36(4): 190-198. [DOI:10.1080/01430750.2013.842497]
12. Isaaks, E.H., Serivastava, R.M., (1989), An introduction to applied geostatistics, Oxford University, 561p.
13. Jiang, F., Li, X., Wei, B., Hu, R., & Li, Z., (2009), Observed trends of heating and cooling degree-days in Xinjiang Province, China, Theoretical and applied climatology, 97(3-4): 349-360. [DOI:10.1007/s00704-008-0078-5]
14. Lindley, J.A., Whitaker, J.H., (1997), Agricultural buildings and structures, American Society ofAgricultural Engineers (ASAE), 657p.
15. Lovejoy, S., Schertzer, D., (2013), The weather and climate: emergent laws and multi-fractal cascades, Cambridge University Press, 505p. [DOI:10.1017/CBO9781139093811]
16. Mengesha, M., (2011), Climate Change and the Preference of Rearing Poultry for the Demands of Protein Foods, Asian Journal of Poultry Science, 5(4): 135-143. [DOI:10.3923/ajpsaj.2011.135.143]
17. Murphy, R. R., Curriero, F. C., Ball, W. P. and Asce, M., (2010), Comparison of spatial interpolation methods for water quality evaluation in the chesapeake bay, Journal of Environmental Engineering, 136(2): 160-171. [DOI:10.1061/(ASCE)EE.1943-7870.0000121]
18. Pilli-Sihvola, K., Aatola, P., Ollikainen, M., Tuomenvirta, H., (2010), Climate change and electricity consumption-Witnessing increasing or decreasing use and costs?, Energy Policy, 38(5): 2409-2419. [DOI:10.1016/j.enpol.2009.12.033]
19. Prabakaran, R., (2003), Good Practices in Planning and Management of Integrated Commercial Poultry Production in South Asia, FAO Animal production and health paper, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy, 159: 1-96.
20. Thom, H., (1952), Seasonal degree-day statistics for the united states. Monthly Weather Review, 80(9): 143-147. https://doi.org/10.1175/1520-0493(1952)080<0143:SDSFTU>2.0.CO;2 [DOI:10.1175/1520-0493(1952)0802.0.CO;2]
21. Thom, H., (1954), The rational relationship between heating degree days and temperature, Monthly Weather Review, 82(1): 1-6. https://doi.org/10.1175/1520-0493(1954)082<0001:TRRBHD>2.0.CO;2 [DOI:10.1175/1520-0493(1954)0822.0.CO;2]
22. Wei, H.; Zhang, R.; Su, Y.; Bi, Y.; Li, X.; Zhang, X.; Li, J.; Bao, J (2018). Effects of Acute Cold Stress After Long-Term Cold Stimulation on Antioxidant Status, Heat Shock Proteins, Inflammation and Immune Cytokines in Broiler Heart, Frontiers In Physiology, 9(1589):1-12. [DOI:10.3389/fphys.2018.01589] [PMID] []
23. Yildiz, I., Sosaoglu, B., (2007), Spatial distributions of heating, cooling, and industrial degree-days in Turkey, Theoretical and Applied Climatology, 90(3-4): 249-261. [DOI:10.1007/s00704-006-0281-1]
24. Yucel, Ali., Atilgan, Atilgan., Erden, Nuri., Oz, Hasan., (2017), Analysis of Trend Changes in Degree-Day Values of Heating and Cooling: Broiler Breeding Case, Infrastructure and ecology of rural areas, 2: 645-660.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Applied researches in Geographical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb