دوره 23، شماره 70 - ( 7-1402 )                   جلد 23 شماره 70 صفحات 156دوره143فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradhaseli R, Bayat A, Radmehri F. Study of seasonal distribution of dust in the Middle East region using CALIOP and MODIS data. jgs 2023; 23 (70) : 9
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3569-fa.html
مراد حاصلی روح اله، بیات علی، رادمهری فاطمه. مطالعه توزیع فصلی غبار در منطقه خاورمیانه با استفاده از داده‌های CALIOP و MODIS. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1402; 23 (70) :143-156

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3569-fa.html

1- گروه فیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، زنجان، ایران.
2- استادیار گروه فیزیک، دانشگاه زنجان ، abayat@znu.ac.ir
3- دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیک، دانشگاه زنجان
عمق اپتیکی هواویزها در طول موج 550 نانومتر و ضریب نمای آنگستروم حاصل از داده‌برداری سامانه مادیس با وضوح فضایی 1 درجه در بازه زمانی 2006 تا 2017 برای منطقه خاورمیانه بررسی شده است. عمق اپتیکی هواویزهای تروپوسفری در طول موج 532 نانومتر و ضریب واقطبش ناشی از داده‌برداری لیدار کالیوپ نیز برای همین منطقه مطالعه شده است. این پارامترها بصورت فصلی طبقه‌بندی شده‌اند. نتایج حاصل از عمق اپتیکی نشان از غلظت بالای ذرات هواویز در جو خاورمیانه بخصوص در دو فصل بهار و تابستان دارد. در فصول سرد متوسط فصلی عمق اپتیکی بسیار کم‌تر از فصول گرم است. در فصل بهار چشمه‌های شمال عراق و چشمه‌های مرکزی و شمال عربستان فعالیت بیشتری دارند. با تغییر فصل و فرارسیدن تابستان چشمه‌های جنوب شبه جزیره عربستان نیز فعال می‌شوند. نمای آنگستروم حاصل از اندازه‌گیری‌های مادیس نشان دهنده این است که در مناطق خشک خاورمیانه اندازه غالب هواویزها در مد درشت دانه قرار دارند. در مناطق داخلی عراق و عربستان در تمام طول سال مد درشت دانه است، ولی در مناطق خشک داخل ایران بیشترین میزان مد درشت دانه در فصل‌های گرم رخ می‌دهد و در فصل‌های سرد از میزان ذرات درشت معلق در جو کاسته می‌شود. ضریب واقطبش حاصل از اندازه‌گیری‌های کالیوپ بیانگر این نکته است که در تمام فصول ذرات غیرکروی در جو خاورمیانه حاضر هستند که با توجه به قرار گرفتن خاورمیانه در کمربند غبار امری عادی به نظر می‌رسد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سنجش از دور
دریافت: 1398/7/13 | پذیرش: 1399/2/13

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.