جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 240-214 | برگشت به فهرست نسخه ها

zarei doudeji S, Bagheri R, jafari H. Quantitative and qualitative modeling of the dynamic system of the multi-purpose dam reservoir using Vensim software by probabilistic simulation method. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (2) :214-240
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3111-fa.html
زارعی دودجی سمیه، باقری رحیم، جعفری هادی. مدل سازی کمی و کیفی سیستم پویای مخزن سد چند منظوره با استفاده از نرم‌افزار Vensim به روش شبیه‌سازی احتمالی. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (2) :214-240

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3111-fa.html

1- دانشگاه صنعتی شاهرود ، s.zarei@shahroodut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی شاهرود
بر اساس شرایط آب و هوایی ایران و کمبود منابع آبی، طرح‌­های سدسازی اهمیت ویژه‌­ای در توسعه و پیشرفت کشور دارند. مدیریت منابع آبی بر اساس پویایی سیستم‌­ها قادر است سیستم‌­های پیچیده منابع آب را شبیه‌­سازی نماید. این مدل در شبیه­سازی منابع آب دارای قابلیت­های مختلف از قبیل افزایش سرعت در توسعه مدل، قابلیت توسعه گروهی مدل، ارتباط مؤثر با نتایج و افزایش اعتماد به مدل در اثر مشارکت کاربر می­باشد. در این تحقیق مدل سیستم پویای سد چند منظوره کمشک واقع در استان هرمزگان به روش شبیه‌­سازی احتمالی، شبیه­سازی شده است. هدف از این مدل­سازی تحقق نیازهای مختلف از سد (شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی) پیش از ساخت آن  و بررسی شرایط کیفی مخزن می­باشد. مطالعه نتایج مدل‌سازی کمی پس از محاسبه درصد سالانه و ماهانه تأمین حجمی و زمانی نیازهای مختلف و منبع تأمین آن‌ها انجام گرفت. نتایج حاکی از آن است که درصد تأمین حجمی نیازهای شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی سد به ترتیب 95/53، 95/02، 94/18 و 93/14  درصد می‌­باشد و درصد تأمین زمانی نیاز­های شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی به ترتیب 95/19، 94/94، 93/67 و 92/19 درصد می‌­باشد که همگی در محدوده قابل قبول وزارت نیرو می­‌باشند. مدل‌سازی کیفی سد برای بدبینانه‌­ترین حالت ممکن با هدایت الکتریکی رواناب 3000 و دبی پایه 10000 میکروموس بر سانتی­متر انجام گردید که بر این اساس حداکثر هدایت الکتریکی مخزن 11900 میکروموس بر سانتی­متر محاسبه گردید. بر اساس این پژوهش مشخص گردید، با مدل­سازی بر اساس شاخص­های ارزیابی مدل شامل درصد تأمین حجمی و درصد تأمین زمانی نیازهای مختلف، به راحتی می­‌توان اثر سیاست­های بهره­برداری و مدیریتی را بر نحوه تعیین و تخصیص کمی، کیفی منابع آب مشاهده و بهینه­ترین تصمیم را اتخاذ نمود.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: هیدروژئولوژی (آب های زیرزمینی)
دریافت: 1403/2/5 | پذیرش: 1403/3/27 | انتشار: 1403/6/30

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.