جلد 17، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 550-529 | برگشت به فهرست نسخه ها

dashti barmaki M, yazdani barmaki Z, morsali M. Surface water pollution assessment in Shamil-Takht Plain using WRASTIC index and optimization of quality monitoring network. Journal of Engineering Geology 2023; 17 (4) :529-550
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3099-fa.html
دشتی برمکی مجید، یزدانی نوری زهرا، مرسلی مسعود. ارزیابی آلودگی آب سطحی دشت شمیل تخت با استفاده از شاخص وراستیک و بهینه‌یابی شبکه پایش کیفی رودخانه. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (4) :529-550

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3099-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه اصفهان ، massoud.morsali@gmail.com
طراحی و بهینه‌یابی شبکه پایش کیفی در محدوده‌های با چند زیرحوضه نیازمند آگاهی از معیارهای مؤثر بر آن‌ها است به‌نحوی که در هر زیرحوضه، وجود یا عدم وجود ایستگاه پایش و پارامترهای لازم برای این عملیات تعیین گردد. در این راستا، استفاده از شاخص آلودگی آب سطحی وراستیک می‌تواند مفید واقع شود. مدل وراستیک روشی کاربردی و پیشرفته برای ارزیابی ریسک و پتانسیل آلودگی در زیر حوضه‌های آبریز است. پایش کیفی محدوده مطالعاتی شمیل تخت به دلیل تأمین آب آشامیدنی شهر بندرعباس از اهمیت بسیاری برخوردار است. ازاین‌رو، به‌منظور ارزیابی ریسک آلودگی در این دشت، ابتدا محدوده با استفاده از نرم‌افزار Global Mapper به 16 زیر حوضه تقسیم شده است. شاخص وراستیک به‌صورت لایه‌های اطلاعاتی مختلف ارائه و عدد آن برای هر زیرحوضه با رتبه‌دهی به روش قضاوت کارشناسانه، وزن‌دهی به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و ادغام لایه‌ها با استفاده از همپوشانی وزنی محاسبه شد. نتایج نشان داد که سه زیرحوضه دارای ریسک بالا و سه زیرحوضه دارای ریسک پایین هستند. سپس، بر اساس وضعیت آبراهه‌های جاری در هر زیرحوضه، شاخص آلودگی در هر کدام و میزان اهمیت آن‌ها، تعداد ایستگاه‌های پایش کیفی و پارامترهای ضروری در این حیطه تعیین شدند. بر این اساس، 5 ایستگاه پیشنهادی در نقاط مختلف به 10 ایستگاه هیدرومتری موجود افزوده شد. در 15 ایستگاه نهایی، سنجش پارامترهای عمومی و یون‌های اصلی در دستور کار پیشنهادی قرار گرفت. همچنین، سنجش پارامترهایی نظیر فسفات/فسفر و نیترات/نیتریت در دستور کار 6 زیرحوضه و فلزات سنگین در دستور کار 3 زیرحوضه قرار گرفت.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1402/6/20 | پذیرش: 1402/10/1 | انتشار: 1402/10/9

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.