جلد 17، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 227-204 | برگشت به فهرست نسخه ها

Milan A, Shafiei M. Evaluation of the videogrammetry method for calculating the volume of earthworks in comparison with the conventional methods of land surveying. Journal of Engineering Geology 2023; 17 (2) :204-227
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3079-fa.html
میلان اصغر، شفیعی مهران. ارزیابی روش ویدئوگرامتری برای محاسبه حجم عملیات خاکی در مقایسه با روش‌های مرسوم نقشه‌برداری زمینی. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (2) :204-227

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3079-fa.html

1- دانشکده عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی ، a_milan@sbu.ac.ir
2- دانشکده عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی
محاسبه حجم عملیات خاکی در معادن از موضوعات چالش برانگیز، پر هزینه و زمان‌بر این حوزه به شمار می­‌رود. در پروژه­های معدنی برای برنامه‌ریزی فروش محصولات تولید شده و محاسبه هزینه-عملکرد پیمانکاران، محاسبه احجام خاک‌برداری برای برآورد حجم استخراجی ضروری است. محاسبه احجام  خاکی با چالش‌­های زیادی مانند انتخاب بهترین ابزار و روش اندازه‌­گیری، تطبیق نقشه­‌های تولید شده در اپوک‌­های مختلف، اعمال ضرایب تورم و تبدیل حجم به وزن همراه است. امروزه ابزارهایی چون اسکنرهای لیزری، توتال­استیشن‌­ها و دوربین‌­های متریک برای محاسبه احجام خاکی مورد استفاده قرار می‌­گیرند. اما استفاده از آن‌ها هزینه‌­بر بوده و نیاز به اپراتور با تجربه دارد. بنابراین لازم است روش‌­های محاسبه احجام در زمان کمتر با دقت قابل قبول بررسی شود. در این تحقیق استفاده از گوشی­‌های هوشمند برای برآورد بهینه حجم عملیات خاکی مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده‌های تصویری به‌دست‌آمده از گوشی هوشمند با روش ساختار ناشی از حرکت (SFM) پردازش شد و خروجی آن برای تولید مدل رقومی ارتفاعی به منظور تخمین حجم عملیات خاکی استفاده شد. اختلاف حجم خاک محاسبه شده نسبت به روش‌­های آزمایشگاهی و توتال ­استیشن برای دپو خاک و گودبرداری مورد مطالعه به ترتیب 86/3% و 84/1% است که نشان می‌­دهد روش مورد استفاده در این تحقیق از دقت لازم برای محاسبه احجام خاکی برخوردار است، و با توجه به مزیت‌­های زیادی که نسبت به روش‌­های مرسوم از نظر هزینه و زمان دارد، می‌­تواند جایگزین آن‌ها شود.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1402/3/11 | پذیرش: 1402/5/28 | انتشار: 1402/6/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.