جلد 17، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 422-388 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torkamanitombeki H, Khamehchiyan M, Nazari M, Safari S. Evaluation of the Liquefaction Potential of Bustano Beach (West of Bandar Abbas) based on Standard Penetration Test (SPT) and Risk Zoning. Journal of Engineering Geology 2023; 17 (3) :388-422
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3076-fa.html
ترکمانی تمبکی حمزه، خامه چیان ماشااله، نظری مریم، صفری شازدی. ارزیابی پتانسیل روانگرایی بستر ساحل بستانو (باختر بندرعباس) بر اساس آزمایش نفوذ استاندارد (SPT) و پهنه بندی خطر. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (3) :388-422

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3076-fa.html

1- دانشگاه تربیت مدرس ، torkamani2788@gmail.com
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه آزاد یندرعباس
4- دانشگاه هرمزگان
هدف پژوهش، بررسی خطر روانگرایی در سواحل بوستانو در باختر بندرعباس در استان هرمزگان است. روش تحقیق بر­اساس روش تنش تناوبی جهت ارزیابی پتانسیل روانگرایی با تکیه بر روی داده٬­ها حاصل از نفوذ استاندارد است. شتاب بیشینه 0.35  g، به عنوان شتاب سنگ بستر انتخاب گردید. مقاطع عرضی توسط نرم افزار Rockwork، با تکیه بر روی خصوصیات نهشته­٬های رسوبی از دیدگاه زمین٬­شناسی مهندسی استخراج و سپس اطلاعات ژئوتکنیکی جمع٬­آوری شده برای تهیه پروفیل٬­های شاخص ژئوتکنیکی بررسی شد. از آنجا که محدوده مطالعاتی در منتهی الیه زاگرس چین خورده واقع شده است و به لحاظ لرزه٬­خیزی دارای خصوصیات پهنه انتقالی زاگرس- مکران است، بیشترین انرژی را به رسوبات اشباع منطقه وارد می٬­نماید. با توجه به جنبش نیرومند زمین در ایجاد روانگرایی، شتاب سنگ بستر لرزه­ای (PGA) و بیشینه شتاب افقی در سطح زمین (amax) آنالیز روانگرایی با نرم افزارv.4.70 LiqIT مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج حاکی از رسوبات ماسه٬­ای و سیلتی محدوده مورد مطالعه که ماحصل فرآیندهای هوازدگی ارتفاعات شمالی منطقه می٬­باشند، است. وجود رسوبات دانه٬­ای در حد ماسه و سیلت در شرایطی مساعد با حضور سطح بالای آب زیرزمینی، کاملا مستعد اولیه پدیده روانگرایی در این منطقه تشخیص داده شد. نقشه٬­های پهنه٬­بندی شدت بروز روانگرایی در نقاط مختلف بوستانو و در عمق­٬های سطحی و مستعد منطقه استخراج گردید که نشانگرکلاس­٬های خطر مختلف وقوع روانگرایی در خاک این منطقه بود و در مجموع وقوع روانگرایی با شدت بروز بالا تا زیاد برای منطقه بوستانو پیش­٬بینی شد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/7/3 | پذیرش: 1402/9/9 | انتشار: 1402/9/30

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.