دوره 10، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jozi Z, Koohi Rostami M, Alhaei H, Sekhavatmanesh M A. Informatics is a new contextual crisis in information science. Human Information Interaction 2024; 10 (4)
URL: http://hii.khu.ac.ir/article-1-3124-fa.html
جوزی زینب، کوهی رستمی منصور، الهایی هادی، سخاوت منش محمدامین. انفورماتیک بحران زمینه‌ای نوین در علم اطلاعات. تعامل انسان و اطلاعات. 1402; 10 (4)

URL: http://hii.khu.ac.ir/article-1-3124-fa.html

دانشگاه شهید چمران اهواز
هدف: حیات بشر همواره در معرض بحران بوده، آنچه در برخورد با بحران اهمیت دارد واکنش مناسب در برابر آن است. ظهور و بروز فناوری اطلاعات پتانسیل و ظرفیت­های گسترده­ای برای مدیریت بحران هر چه بهتر در اختیار دست اندرکاران آن قرار داده است. در این بین یکی از نمودهای کاربرد فناوری اطلاعات در مدیریت بحران «انفورماتیک بحران» است. با توجه به این که اطلاعات پیوند میان مدیریت بحران، انفورماتیک بحران و علم اطلاعات را تشکیل می­دهد، مطالعه­ی حاضر با هدف تبیین نقش و کارکردهای رشته علم اطلاعات در انفورماتیک بحران انجام شده است.
روش‌شناسی:  پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای با رویکرد تحلیلی و پس از مرور مطالعات پیشین با هدف شناسایی مفاهیم مرتبط با مفهوم انفورماتیک بحران انجام شده است.
یافته­ها: یافته­ها نشان داد، علی رغم اشتراک انفورماتیک بحران و رشته علم اطلاعات تاکنون پژوهشی مستقل به این موضوع نپرداخته است. درحالی که نقطه اشتراک رشته علم اطلاعات و انفورماتیک بحران و درون مایه­ی اصلی هر دو اطلاعات است. مختصصان علم اطلاعات به واسطه ظرفیت­های خود در تولید اطلاعات موثق، صحت سنجی اطلاعات، مدیریت و راه­اندازی سامانه­ها اطلاعاتی، ایجاد بانک­های اطلاعاتی، تسهیل و تسریع بازیابی اطلاعات می­توانند در انفورماتیک بحران نقش اساسی ایفا کنند.
نتیجه‌گیری: انفورماتیک بحران حوزه نوظهور است که  نقش متخصصان علم اطلاعات در مواقع بحران یا قبل از بحران جهت کاهش خطر بلایا برای به حداقل رساندن آسیب‌پذیری یا افزایش دانش افراد جامعه جهت پیشگیری یا محدود کردن آسیب‌ها در برخورد با بحران را روشن می‌کند. با ظهور فناوری و رونق شبکه‌های اجتماعی و سهولت اشاعه حجم زیادی از اطلاعات در میان مردم، متخصصان اطلاعات در شرایط بحران با کمک شبکه‌های اجتماعی در انتقال اطلاعات «درست» به فرد «درست» در زمان «مناسب» نقش موثری خواهند داشت.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تعامل انسان و اطلاعات می باشد.