Behimehr S, Mansourian Y. The Role of Cognitive Biases in scientific information behavior of postgraduate students in Kharazmi University. Human Information Interaction 2018; 5 (1)
URL:
http://hii.khu.ac.ir/article-1-2763-fa.html
دانشگاه خوارزمی
چکیده: (6373 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به نقش جنبههای روانشناختی در رفتار اطلاعاتی انسان و تأثیر عوامل روانی بر تعامل انسان و اطلاعات، این پژوهش به مطالعه سوگیریهای شناختی در رفتار اطلاعاتی میپردازد .بدین ترتیب هدف اصلی پژوهش، بررسی نقش سوگیریهای شناختی در رفتار اطلاعاتی علمی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه خوارزمی است.
روش: پژوهش با رویکرد کیفی و روش گرانددتئوری(نسخه کلاسیک) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه خوارزمی بودند. با در نظر داشتن نمونهگیری هدفمند و با استفاده از نمونهگیری دردسترس، 25 نفر از آنها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از ابزار مصاحبه گردآوری و از طریق پیگیری اصول تحلیل دادهها و مبانی کدگذاری در گرانددتئوری تحلیل شدهاند.
یافتهها: براساس تحلیل دادههای پژوهش، سوگیریهای شناختی در رفتار اطلاعاتی علمی افراد تأثیرگذار هستند. 28 مورد سوگیری شناختی در متن مصاحبههای پیادهسازی شده شناسایی شد. در هر یک مراحل شش گانه مدل رفتار اطلاعاتی ایزنبرگ و کویتز، سوگیریهای شناختی به شکلی تأثیرگذار هستند. سوگیریها میتوانند در تشخیص، تعیین و تبیین نیاز اطلاعاتی، تصمیمگیری برای گزینش منابع اطلاعاتی، انتخاب مراکز اطلاعاتی، استخراج و استفاده از اطلاعات، سازماندهی و به اشتراکگذاری اطلاعات کسب شده و در نهایت در ارزیابی فرآیند کاوش اطلاعات نقش ایفا کنند.
نتیجهگیری: سوگیریهای شناختی در کنار دیگر عوامل مطرح در رفتار اطلاعاتی قرار میگیرند و میتوانند بر آنها تأثیر بگذارند و یا از آنها تأثیر بپذیرند. سوگیریها میتوانند پیامدهایی چون عدم موفقیت در بازیابی و کسب اطلاعات، پرهیز از اطلاعات و در نهایت شکست در رفع نیاز اطلاعاتی داشته باشند. برای درک عمیقتر از نقش سوگیریهای شناختی، لازم است آنها را در بافتها و در شکلهای مختلف رفتار اطلاعاتی مورد بررسی قرار داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي