دوره 11، شماره 21 - ( 1-1402 )                   دوره 11 شماره 21 صفحات 492-453 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 48428

Jafarnia F S, Amin Khandaghi M. (2023). Analytical-critical Look at Formalist Islamic Curriculum. نظریه و عمل. 11(21), : 12
URL: http://cstp.khu.ac.ir/article-1-3369-fa.html
جعفرنیا فاطمه سادات، امین خندقی مقصود. نگاهی تحلیلی انتقادی به برنامه درسی اسلامی صورت گرا دوفصلنامه نظریه و عمل در برنامه درسی 1402; 11 (21) :492-453

URL: http://cstp.khu.ac.ir/article-1-3369-fa.html

در این پژوهش یکی از دیدگاه­های برنامه­درسی اسلامی که توسط رورنانی­­هاشیم مطرح شده، توصیف، تحلیل و نقد شده است. در تحلیل اندیشه­های او معلوم شد که وی برنامه­درسی را مترادف با سند مکتوب و به مثابه نظام مدنظر داشته و در علم دینی تحت تأثیر اندیشه عطاس، علمی را دینی می­داند که از عناصر غربی پاک و با ارزش­های اسلامی جایگزین شود. او در برنامه­درسی اسلامی بر مشحون کردن اهداف و محتوا از ارزش­های اسلامی تأکید ویژه­ای دارد. از مهمترین انتقادات به اندیشه­های وی، نبود تبیین نظری مبانی فلسفی و روش­شناختی، تلقی صورت­گرایانه از اسلامی­سازی، و  غفلت از برنامه­درسی به مثابه حوزه مطالعاتی و قبول بسترهای معرفتی موجود غربی برای آن می­باشد. از اینرو، نیاز مهم امروز این حوزه، فراتر رفتن از مواجهه منفعلانه است که بنا را بر اقتباس، تهذیب و تکمیل صورت­گرایانه دانش غربی موجود قرار می­دهند و روی­آوردن به دیدگاه­های واکنشی و فراکنشی که در پی ارائه صورت­بندی­های نظری جدید و توسعه مرزهای دانش برنامه­درسی از منظر اسلامی هستند، از ضرورت برخوردار است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کمک به تولید دانش بومی در حوزه برنامه درسی
دریافت: 1401/3/5 | ویرایش نهایی: 1402/11/14 | پذیرش: 1402/4/3 | انتشار: 1402/6/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دوفصلنامه نظریه و عمل در برنامه درسی می باشد.