۵ نتیجه برای عملکرد
باهره میرناطق، نادر شعبانی پور، فاطمه اسمعیل کاویانی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
زنده زایی فرایند پیشرفتهای است که در برخی ماهیان استخوانی دیده میشود. تخمک ماهیان با پوشش های متفاوتی حفاظت میشود که اولین آنها پس از غشاء تخمک (اولما) زونا ردیاتا (ZR) با ساختاری فاقد سلول است. زونا ردیاتا تنوع زیادی در ضخامت، ساختار و احتمالا عملکرد در تخمک ماهیان متفاوت و همچنین مراحل مختلف رشد تخمکها دارد. در تحقیق حاضر ریز ساختار زونا ردیاتا در اطراف تخمک ماهی گوپی (Poecilia reticulata) توسط میکروسکوپهای نوری و الکترونی روبشی در مراحل مختلف رشد مطالعه شده است. زونا ردیاتا در مراحل ۱ و ۲ رشد تخمک دیده نشد. در مرحله ۳ زونا ردیاتا بصورت نواری نازک بدور تخمک یافته شد. ضخامت و پیچیدگی ساختاری در زونا ردیاتا تخمک مرحله ۴ پیشرفت کرده ولی در مرحله ۵ واجد ظاهری متفاوت و کاستی در ضخامت شد. مشخصههای سطح خارجی، ویژگی های منافذ و عملکرد احتمالی زونا ردیاتا در طول نمو تخمک بررسی شد.
مهدی رحیمی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه، ارتباط بین نشانگرهای ISSR با برخی از صفات زراعی در ۲۲ توده اسفرزه با استفاده از تجزیه و تحلیل رگرسیون گام به گام انجام شد. تجزیه و تحلیل نتایج رگرسیونی، ارتباط معنی داری بین صفات و برخی از جایگاههای نشانگر مورد مطالعه نشان داد. برای بعضی صفات بیش از یک نشانگر آگاهی بخش تشخیص داده شد. در مجموع ۹۰ نشانگر آگاهی بخش ISSR مشخص شد که با توجه به ارتباط بعضی از نشانگرها در کنترل چندین صفت، در نهایت ۴۸ نشانگر ارتباط معنیداری با صفات نشان دادند. نشانگرهای UBC۸۱۶-۲، UBC۸۲۶-۲ و UBC۸۲۶-۳ با عملکرد همبستگی معنی داری نشان دادند و ۵/۵۳ درصد از تنوع فنوتیپی را توجیه کردند. در میان آغازگرهای ISSR، توجه ویژه ای باید به آغازگر UBC۸۱۱ و همچنین نشانگر UBC۸۱۳-۱۱ شود چرا که بیشترین ارتباط بین این آغازگر و این قطعه با صفات مورد مطالعه بود. برخی از این نشانگرها با بیش از یک صفت ارتباط داشتند که نشان دهنده پیوستگی نزدیک این صفات یا کنترل این صفات توسط اثرات پلیوتروپی است. این آغازگرها برای بهبود و اصلاح اسفرزه مفید هستند.
سارا خاوری نژاد،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
پراکسیدازها (۱,۱۱.۱.۷:EC) پروتئین های شامل هم که به طور گسترده در گیاهان، میکروارگانیسمها و حیوانات فعالیت دارند. این آنزیم دو سوبسترایی که پراکسید هیدروژن را تبدیل به آب می کند در مسیر کاتالیز خود باعث اکسید شدن بسیاری از سوبستراهای آلی و غیر آلی میشود که همه آنها برای سنجش فعالیت آنزیم قابل استفاده هستند. اما سوبسترای اختصاصی آن همچنان پراکسید هیدروژن است. وجود کلسیم و حداقل چهار باند دی سولفید در ساختار پروتئین به اثبات رسیده که به شکلگیری و استحکام ساختار سه بعدی مولکول کمک میکنند. پراکسیدازهای گیاهان نقشهای متعددی از جمله دخالت در بیوسنتز لیگنین، متابولسیم اکسین، رشد سلول، ایجاد اتصالات عرضی دیواره سلول و به خصوص پاسخ به تنشهای محیطی دارند. زمان زیادی است که ثابت شده در تمامی فرآیندهای فیزیولوژیک و تغییرات فنولوژیک گیاه، پراکسید هیدروژن در بافتها تولید میشود که پراکسیدازو کاتالاز به دو شکل متفاوت سلول را از این ماده سمی پاک میکنند. لذا پراکسیدازها، گزینه خوبی برای پیگیری مسیر مقابله سلول با عوامل تنش زاو روبه رویی با موقعیتهایی مثل استرس اکسیداتیو به شمار میروند. همچنین با توجه به پیشرفت های علوم بیولوژی و تولید نمونههای خالص از پراکسیدازها، از این مولکول برای مطالعات لیگاند-پروتئین در تحقیقات داروسازی نیز استفاده میشود. بنابراین در این مرور کوتاه بر پراکسیدازهای گیاهان علاوه بر معرفی آنها، تا حدی به چگونگی سنجش فعالیت آنزیم، بررسی تعداد ایزوزیمها و پیگیری تغییرات ساختاری آنزیم نیز نگاه کوتاهی شده است.
وحیده پیام نور، اکرم حسنی، صادق آتشی، عباس رضائی اصل،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
تحقیق حاضر با هدف بهبود شاخصهای جوانهزنی و عملکرد اولیه بذر بنه با بررسی تأثیر احتمالی میدان مغناطیسی و همچنین تیمارهای بهبود دهنده اسموپرایمینگ بهصورت همزمان انجامشده است. ۱۰ سطح تیمار مغناطیسی شامل ۱۰، ۲۰ و ۳۰ میلی تسلا به مدت ۵، ۱۵، ۲۵ دقیقه و تیمار شاهد (بدون قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی) در سه تکرار انجام و بهترین سطح مغناطیس انتخاب شد. نتایج نشان داد که قرار دادن بذر در معرض میدان موجب افزایش طول ساقه چه، ریشه چه و طول کل گیاهچه، وزن تر و خشک ساقه چه، ریشه چه و سرعت جوانهزنی نسبت به تیمار شاهد میشود ولی بر درصد جوانهزنی و یکنواختی بذرها تأثیر معنیداری ندارد. بذرهای قرارگرفته در معرض میدان مغناطیسی با تیمار انتخابی برتر (۱۰ میلی تسلا به مدت ۱۵ دقیقه) با محلولهای نیترات پتاسیم، هیومیک اسید و سالیسیلیک اسید در سطوح ۱۰، ۲۵ و ۴۰ میلی مولار و تیمار شاهد (بهترین سطح میدان مغناطیسی) در سه تکرار پیش تیمار شدند. بهترین نتایج از هیومیک اسید (۲۵ میلیمولار) بهدست آمد. با توجه به هزینه پایین خرید و یا ساخت دستگاه مغناطیس کننده و آثار مثبت آن پیشنهاد می شود تا بهمنظور بالا بردن کیفیت نهالهای تولیدی بنه از این تیمار (۱۰ میلی تسلا به مدت ۱۵ دقیقه) بهصورت مشترک با هیومیک اسید (۲۵ میلی مولار) استفاده شود.
خانم کوثر جدیدی، دکتر لمیا وجودی مهربانی، دکتر محمدباقر حسن پور اقدم،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده. دانه ی کدوی تخمکاغذی بهدلیل وجود مقادیر بالای روغناهمیت زیادی در تغذیه و صنایع داروسازی دارد. بهمنظور بررسی تأثیر کاربرد بیوچار (صفر، ۵ و ۱۰ تن در هکتار) و محلولپاشی با نانوذره روی (عدم محلولپاشی، ۲ و ۴ میلیگرم در لیتر) آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه اجرا شد. تعداد میوه در بوته و محتوای روی برگ در تیمارهای ۵ و۱۰ تن در هکتار بیوچار با هر دو سطح محلولپاشی نانوذره روی افزایش یافت. تیمار ۱۰ تن در هکتار بیوچار با محلولپاشی هر دو سطح نانوذره روی موجب افزایش تعداد دانه در میوه، عملکرد میوه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، و عملکرد روغن شد. تیمار ۵ تن در هکتار بیوچار با محلولپاشی ۴ میلیگرم در لیتر نانوذرهی روی و تیمار ۱۰ تن در هکتار بیوچار با محلولپاشی هردو غلظت نانوذره موجب افزایش وزن صددانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص کلروفیل گیاه شد. بیشترین محتوای فنل کل در تیمار ۵ و ۱۰ تن در هکتار بیوچار با محلولپاشی ۴ میلیگرم در لیتر نانوذره روی مشاهده شد. محتوای آب نسبی برگ و آنتوسیانین در تیمار۱۰ تن در هکتار بیوچار افزایش یافت. درکل نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که استفاده از ۱۰ تن در هکتار بیوچار همراه با محلولپاشی غلظتهای ۲ و ۴ میلیگرم در لیتر نانوذره روی موجب افزایش صفات عملکردی و فیزیولوژیکی گیاه شد.