۴ نتیجه برای مولودی صالح
عطا مولودی صالح، یزدان کیوانی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه تنوعپذیری ریختی سه گونه از سرده Squalius در حوضههای آبی ایران به اجرا درآمد. بدین منظور تعداد ۷۰۹ قطعه ماهی سفید رودخانهای از چهار حوضه خزر، ارومیه، نمک و دجله صید شد. نمونههای صید شده ابتدا در محلول پودر گلمیخک بیهوش و در فرمالین۱۰درصد بافری تثبیت شده سپس برای مطالعه بیشتر به آزمایشگاه ماهیشناسی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان منتقل شدند. در آزمایشگاه تعداد ۱۴ صفت شمارشی محاسبه شد. همچنین از عکسهای گرفته شده از سمت چپ نمونهها در نرمافزار ImageJ تعداد ۱۹ صفت اندازهگیری شد و به منظور استخراج دادههای ریختسنجی هندسی تعداد ۱۳ لندمارک بر روی تصاویر گرفته شده در نرمافزار tpsDig۲ قرار داده شد. بهمنظور پیبردن به تفاوتهای میان جمعیتهای تحت مطالعه از تحلیلهای کولموگروف- اسمیرنوف، کروسکال- والیس، ANOVA، آزمون دانکن، PCA، CVA و تحلیل خوشهای استفاده شد. نتایج حاصل از PCA و CVA تفاوت معناداری میان جمعیتهای تحت مطالعه نشان نداد. جمعیتهای گونههای تحت مطالعه در ۱۱ صفت شمارشی و ۱۵ صفت اندازشی با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند. همچنین عمده تفاوتهای مشاهده شده حاصل از نتایج ریختسنجی هندسی نیز مربوط به موقعیت بالۀ سینهای، عمق بدن و اندازه سر بود. در کل جمعیتهای تحت مطالعه همپوشانی بالایی با یکدیگر داشتند. پیشنهاد میشود جمعیتهای گونههای ماهی سفید رودخانهای با روشهای ژنتیکی و مولکولی نیز بررسی شوند
عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری، شیما لطیف نژاد، منوچهر نصری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی تفاوتهای ریختی چهار جمعیت گونه شیرماهی در آبهای داخلی ایران به اجرا درآمد. بدین منظور، تعداد ۸۱ قطعه شیر ماهی از رودخانههای بیدواز، چشمهعلی،کلات و آل نمونهبرداری شد. نمونهها پس از بیهوشی در فرمالین تثبیت بافری و برای ادامه مطالعات به آزمایشگاه منتقل شدند. از سمت چپ سطح جانبی تمام نمونهها عکسبرداری شد. بهمنظور استخراج دادههای حاصل از شکل بدن، تعداد ۱۴ لندمارک با استفاده از عکسهای گرفته شده در نرم افزار TpsDig۲ تعریف و رقومی سازی شد. ابتدا به منظور حذف اثرات ناشی از اندازه، جهت و موقعیت آنالیز پروکراست (GPA) صورت گرفت، سپس از آنالیزهای PCA، MANOVA/CVA و تحلیل خوشهای بر اساس آنالیز دادهها استفاده شد. بر اساس نتایج بین جمعیتهای مورد مطالعه تفاوت معنیداری از نظر شکل بدن یافت شد. عمده تفاوتهای شکل بدنی در جمعیتهای مورد مطالعه مربوط موقعیت پوزه، عمق بدن، عمق سر و طول ساقه دمی بود. این تغییرات مشاهده شده احتمالاً در اثر سازگاری با ویژگیهای محیطی زیستگاه آنها حاصل شده است.
عطا مولودی صالح، دکتر سهیل ایگدری، کیوان عباسی، منوچهر نصری،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به ابهامات بیان شده در برخی مطالعات اخیر مبنی بر مترادف بودن دو گونه همبوم عروس ماهی ارومیه (Petroleuciscus ulanus) و شاه کولی ارومیه (Alburnus atropatenae)، این مطالعه به منظور اعتبارسنجی این دو گونه با مقایسه صفات اندازشی و شمارشی آنها در رودخانه مهابادچای حوضه دریاچه ارومیه انجام شد. تعداد ۶۴ نمونه از گونه P. ulanus و ۶۸ نمونه از گونه A. atropatenae صید شد و تعداد ۱۷ صفت اندازشی و ۷ صفت شمارشی اندازهگیری و ثبت شدند. صفات اندازشی بهمنظور حذف اندازه و اثرات ناشی از رشد آلومتریک مثبت استانداردسازی شدند، سپس نرمال و غیرنرمال بودن آنها بررسی شد. دادههای استاندارد شده با استفاده از آزمونهای تیتست، منویتنی، تجزیه به مولفههای اصلی (PCA) و تحلیل تابع تشخیصی براساس ارزش p تیتست هاتلینگ (DFA/Hotelling's T-test) تحلیل شدند. نتایج نشان داد، که دو گونه مورد بررسی در ۱۱ صفت اندازشی و ۲ صفت شمارشی تفاوت معنیداری داشتند (۰۵/۰>P). همچنین آنالیزهای چند متغیره DFA تفاوت معنیداری بین دو گونه مورد مطالعه نشان داد. نتایج این پژوهش فرضیه پیشین مبنی بر هم مترادف بودن این دو گونه را بر اساس صفات اندازشی و شمارشی رد مینماید. بنابراین بر اساس نتایج این مطالعه، هویت آرایهشناسی این دو گونه معتبر هستند.
دکتر عطا مولودی صالح، دکتر سهیل ایگدری، دکتر هادی پورباقر، دکتر حمیدرضا اسماعیلی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی همپوشانی آشیان اکولوژیک دو گونه همبوم سیاهماهی خالدار (Paracapoeta trutta) و سیاهماهی میان رودان (Capoeta damascina) در بخش ایرانی رودخانه سیروان (حوضه خلیج فارس) بهاجرا درآمد. بدینمنظور، طی زمستان ۱۴۰۰ نمونهبرداری از هشت ایستگاه (هرکدام با سه تکرار) صورت گرفت. بعد از شناسایی، نمونهها در محل صید رهاسازی شدند. سپس تعداد ۱۰ فاکتور محیطی از جمله عمق، سرعت جریان، عرض رودخانه، pH، دما، هدایت الکتریکی (EC)، کل مواد جامد محلول (TDS)، ارتفاع از سطح دریا، شیب و اکسیژن محلول اندازهگیری و ثبت شدند. بررسی مطلوبیت زیستگاه گونه P. trutta بهصورت pH ۸-۵/۷، دما حدود ۱۰ درجه سانتیگراد، TDS ۱۵۰ میلیگرم بر لیتر،EC ۴۰۰ میکروموس بر سانتیمتر، ارتفاع از سطح دریا ۱۱۵۰ متر، عمق ۱۵ سانتیمتر، عرض رودخانه حدود ۹ متر، سرعت جریان ۱ متر بر ثانیه، شیب ۲ درصد و اکسیژن محلول ۹ میلیگرم بر لیتر و برای گونه C. damascina نیز به صورت pH ۵/۶-۶، دما حدود ۱۰ درجه سانتیگراد، TDS ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر، EC ۳۰۰ میکروموس بر سانتیمتر، ارتفاع از سطح دریا ۱۱۵۰ متر، عمق ۲۵ سانتیمتر، عرض رودخانه حدود ۶ متر، سرعت جریان ۵/۰ متر بر ثانیه، شیب ۲ درصد و اکسیژن محلول ۸ میلیگرم محاسبه شد. نتایج همپوشانی آشیان اکولوژیک نشان داد که دو گونه براساس فاکتورهای محیطی مورد بررسی، در اکسیژن محلول بیشترین همپوشانی (۶۴۶/۰) و در فاکتور دما (۲۹۳/۰) کمترین همپوشانی را نشان داد.محاسبه شد. میانگین همپوشانی آشیان اکولوژیک نیز برای دو گونه ۴۳۲/۰ بهدست آمد.