mehdinejhad moghadam N, sofalian O, zare N, sedghi M, karimizadeh R, mohamadiazar F. Investigating the effect of salinity stress on photosynthesis and physiological traits of different lentil cultivars and its relationship with molecular markers. NBR 2024; 11 (1) : 2
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3649-fa.html
مهدی نژاد مقدم نسرین، سفالیان امید، زارع ناصر، صدقی محمد، کریمی زاده رحمت الله، محمدی آذر فاطمه. بررسی اثر تنش شوری بر فتوسنتز و صفات فیزیولوژیک ارقام مختلف عدس و ارتباط آن با نشانگرهای مولکولی. یافته های نوین در علوم زیستی. 1403; 11 (1) :14-32
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3649-fa.html
دانشگاه محقق اردبیلی ، sofalian@gmail.com
چکیده: (401 مشاهده)
حبوبات از جمله گياهان زراعي متداول در مناطق خشك و نيمه خشك است که اغلب اين گياهان به شوري آب و خاك حساس يـا نيمه حساس ميباشند. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی سه سطح شوری روی 18 رقم عدس در گلخانه و آزمایشگاههای دانشگاه محقق اردبیلی در سال 98-96 انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات فتوسنتزی و فیزیولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند و رابطه صفات با 21 آغازگر ISSR اندازهگیری شد. اثر متقابل ژنوتیپ در تنش در برخی صفات اختلاف معنیدار داشتند. نتایج مقایسه میانگین ژنوتیپهای عدس از نظر صفات فیزیولوژیک با روش دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام شد. همبستگی صفات در سطوح تنش جداگانه انجام شد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای، ژنوتیپها را در شرایط شاهد و 60 میلیمولار به سه گروه و در 120 میلی مولار به دو گروه تقسیم کرد. ژنوتیپهای 7 و 5 در تمامی گروهبندیها در گروه برتر قرار گرفتند. رابطه نشانگرهای مولکولی ISSRبا صفات فیزیولوژیکی در بین ژنوتیپها محاسبه و برای تمامی صفات رگرسیون به روش گام به گام انجام شد. همه صفات در سه سطح تنش شوری با تعدادی از نشانگرهای ISSR ارتباط معنیدار داشتند. در مجموع 22 نشانگر مثبت برای صفات فیزیولوژیکی در سطح شاهد، 9 نشانگر مثبت در سطح تنش متوسط و 23 نشانگر مثبت در سطح تنش شدید شناسایی شدند. از بین 21 آغازگر ISSR مورد مطالعه نشانگر P8A11 بیشترین تعداد مکان ژنی مرتبط با صفات فیزیولوژیکی مورد مطالعه را دارا بود.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1402/8/1 | ویرایش نهایی: 1403/4/16 | پذیرش: 1403/4/2 | انتشار: 1403/4/2 | انتشار الکترونیک: 1403/4/2