یحیایی پور حمیدرضا، گنجی فرزانه، سپهری حمید، نظری زهرا. بررسی تأثیر دیابت نوع دو بر ساختار پیاز بویایی رت نژاد ویستار. یافته های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (1) :11-16
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3550-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران ، z.nazari83@yahoo.com
چکیده: (2169 مشاهده)
حس بویایی نقش مهمی در ایمنی، تغذیه، تعاملات اجتماعی، عملکرد جنسی و کیفیت زندگی فرد دارد. در حال حاضر بیش از 400 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت شیرین مبتلا هستند که یافته ها نشان میدهد این بیماری با اختلال عملکرد بویایی مرتبط است. در پژوهش حاضر ساختار پیاز بویایی رتهای دیابتی نوع 2 مورد ارزیابی قرار گرفت. القاء دیابت با تجویز 20 میلیگرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین به موش های صحرایی بالغ نژاد ویستار به مدت 5 روز انجام شد. پس از 35 روز از گذشت تزریق، به منظور ارزیابی ساختار بویایی، حیوانات بیهوش شده و بافت پیاز بویایی برای پردازش بافت و رنگآمیزی نیسل استخراج گردید. بر اساس یافتهها، تعداد گلومرولها در رتهای دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری را نشان داد (05/0P<). علاوه بر این، کاهش قابل توجهی در لایه پلکسی فرم داخلی در پیاز بویایی رتهای دیابتی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (05/0P<). نتایج حاضر نشان داد که اختلال بویایی در رتهای دیابتی نوع 2 با تغییرات ساختاری پیاز بویایی مرتبط است، که نشان دهنده تخریب و آسیب ناشی از دیابت بر بافت پیاز بویایی است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم جانوری دریافت: 1401/3/16 | ویرایش نهایی: 1402/3/10 | پذیرش: 1401/7/26 | انتشار: 1402/3/30 | انتشار الکترونیک: 1402/3/30