Zarandi-Miandoab L, Chaparzadeh N, Fekri-Shali H. The effects of magnesium on the growth and physiological characteristics of Syrian bean-caper (Zygophyllum fabago) in saline conditions . nbr 2021; 8 (2) :130-141
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3418-fa.html
زرندی میاندوآب لیلا، چاپارزاده نادر، فکری شالی حمید. اثرات منیزیم بر رشد و ویژگیهای فیزیولوژیک اسفندک در شرایط شوری. یافته های نوین در علوم زیستی. 1400; 8 (2) :130-141
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3418-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، zarandi@azaruniv.ac.ir
چکیده: (3226 مشاهده)
به منظور بررسی اثر متقابل شوری و منیزیم بر مولفههای رشدی، ویژگیهای فیزیولوژیک و محتوای برخی متابولیتها در گیاه اسفندک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی طراحی و در پرلیت با استفاده از محلول هوگلند اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح شوری (صفر و 300 میلیمولار کلریدسدیم) و سه سطح از منیزیم شامل غلظتهای صفر و 2 و 6 میلیمولار بیشتر از غلظت منیزیم موجود در محلول هوگلند (2 میلیمولار) بودند. بر همکنش شوری و منیزیم تاثیری بر وزن تر کل گیاه نداشت در حالی که موجب افزایش 50 درصدی وزن خشک کل گیاه شد. شوری منجر به کاهش سطح برگ گیاه شد ولی حضور منیزیم باعث بهبود و افزایش سطح برگ گیاه گردید. تیمار منیزیم NAR را کاهش داد، در حالیکه موجب افزایش LAR و RLGR شد. شوری منجر به کاهش RLGR گردید. در صورتی که برهمکنش شوری و منیزیم موجب افزایش و بهبود RGR، LWR، RLGR شد. شاخص بردباری در تیمارهای شوری به همراه منیزیم افزایش یافت ولی نسبت R/S فقط در تیمار شوری افزایش معنیدار نشان داد و حضور منیزیم موجب تعدیل آن گردید. شوری محتوای رنگدانههای فتوسنتزی را کاهش داد و منیزیم این کاهش را جبران نمود. بر همکنش شوری و منیزیم قند کل برگ را افزایش و قند کل ریشه را کاهش داد. منیزیم و شوری محتوای پروتئین کل همه اندام های گیاه را کاهش داد. بهطور کلی شوری اثر منفی بر پارامترهای فیزیولوژیک گیاه اسفندک داشت که کاربرد منیزیم تکمیلی موجب بهبود رشد و افزایش شاخص تحمل آن شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم گیاهی دریافت: 1399/8/12 | ویرایش نهایی: 1400/4/12 | پذیرش: 1399/10/9 | انتشار: 1400/4/5 | انتشار الکترونیک: 1400/4/5