3 نتیجه برای گندم
دوره 8، شماره 4 - ( 12-1387 )
چکیده
به علت شباهت فراوان ریختشناسی میان گونهٔ تتراپلوئید تریتیکوم تورژیدوم2 و گونهٔ هگزاپلوئید تریتیکوم استیووم3، در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از 34 صفت کمی و 9 صفت کیفی ریختشناسی سنبله موقعیت تاکسونومی و تغییرات صفات ریختشناسی در بین 22 جمعیت از تریتیکوم تورژیدوم و 42 جمعیت از تریتیکوم استیووم بررسی شود. بدین منظور از معیارهای آماری نظیر میانگین و ضریب تغییرپذیری و از تحلیل خوشهای و فاکتوریل استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که این دو گونه با استفاده از صفات ریختشناسی سنبله نظیر طول سنبله و پوشه، طول سیخک پوشه و پوشینهٔ تحتانی از یکدیگر متمایز میشوند. تغییرپذیری صفات ریختشناسی سنبله در جمعیتهای تریتیکوم استیووم بالاتر ازجمعیتهای تریتیکوم تورژیدوم است و ناشی از جریان ژنی نسبتاً بالاتر در جمعیتهای تریتیکوم استیووم است.
پرویز عبدالمالکی، بهاره ناهیدیان، عاطفه پایز، فائزه قناتی،
دوره 12، شماره 3 - ( 8-1391 )
چکیده
با وجود پژوهشهای متعدد روی تأثیر میدانهای مغناطیسی بر گیاهان، سازوکار دقیق این اثرات هنوز مشخص نشده است. هدف از این پژوهش مقایسۀ تأثیر میدانهای مغناطیسی بر جوانهزنی و رشد اولیۀ بذرهای گندم است. بدین منظور بذرهای گندم1 به دو صورت خیسانده شده و خشک بهمدت 4 روز، هر روز 5 ساعت تحت تیمار میدان مغناطیسی ایستا (SMF 30 میلیتسلا) و متناوب (EMF 10 کیلوهرتز) قرار گرفتند. میزان آبگیری، درصد و سرعت جوانهزنی بذرها، رشد دانهرست، هدایت الکتریکی پوست دانه و غشای دانهرست اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در مقایسه با نمونههای شاهد در گروه گندم تر، تیمار میدان مغناطیسی اثر معنیداری بر درصد جوانهزنی بذرها ندارد، ولی سرعت جوانهزنی، وزن تر، وزن خشک و شاخص توان II را افزایش میدهد. میدان مغناطیسی بر طول دانهرست حاصل از بذرهای خشک اثر مثبت داشت و در بقیۀ موارد اثر افزایشی مشاهده نشد. تیمار با میدان مغناطیسی سبب کاهش نشت الکتریکی پوست دانه و غشای دانهرست شد، ولی سبب افزایش آبگیری دانه نشد؛ از همین رو، افزایش سرعت جوانهزنی و رشد بهتر دانهرستها احتمالاً بهدلیل افزایش تمامیت غشا و پوست دانه، افزایش میزان یا فعالیت آنزیمهای دخیل در جوانهزنی بذرها و یا آنزیمهای آنتیاکسیدانت است. اثرات میدان بر بذرهای تر گندم بسیار بهتر از بذرهای خشک است وهمچنینSMF نسبت به EMF اثرات بهتری بر جوانهزنی و رشد دانهرستها نشان میدهد.
گلاره ربانی، رامین عزتی،
دوره 15، شماره 1 - ( 9-1393 )
چکیده
باران اسیدی که شکل مرطوب آلایندههای گازی محسوب میشود، دراثر ترکیب آلایندههایی مانند CO2، SO2و NO2 دراتمسفر با بخارآب در ابرها تشکیل میشود. با افزایش غلظت این آلایندهها دراتمسفر میزان باران اسیدی نیز رو به افزایش است، باران اسیدی که مخلوطی از اسیدهای سولفوریک، نیتریک و کربنیک میباشد، درخاک موجب تغییراتی مانند کاهش pH، زدایش عناصرغذایی، افزایش آزادسازی فلزاتسمی و کاهش حاصلخیزی خاک میشود، که نتیجه آن اعمال اثرات منفی بر گیاهان است. در مطالعه حاضر طی یک دوره 32 روزه، گیاهان گندم تحت آبیاری و برگپاشی با 4 تیمار باران اسیدی حاوی اسیدسولفوریک و اسید نیتریک با pHهای 5/2و 5/3 و 5/4 و 6/5 قرار گرفتند، درحالیکه گیاهان شاهد با آب معمولی با 4/7pH= آبیاری شدند. طبق نتایج، گیاهانشاهد در تمام شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی بهتر از گیاهان تیمار باران اسیدی با pH های 5/2 و 5/3 بودند. همچنین گیاهان تیمار شده با باران اسیدی در pHهای 6/5 و 5/4 ، به غیراز شدتفتوسنتز، محتوای رنگیزهها و قندهای محلول در سایر فاکتورها در سطح پایینتری از گیاهان شاهد قرار داشتند. همچنین درpH های 5/3 و 5/2 ایجاد لکههای سفید درهردو سطح برگ، خشک شدن راس و کنارهای برگ نیز مشاهده شد.