5 نتیجه برای گرده
فاطمه موسوی، فرخنده رضانژاد، احمد مجد، سعید آیریان،
دوره 10، شماره 4 - ( 10-1389 )
چکیده
درخت آسمانی متعلق به خانوادۀ سیماروباسه درختی دوپایه با گلهای تکجنس است، اما هر کدام از گلهای نر وماده، اندام زایشی جنس دیگر را نیز بهصورت رشد نیافته و ناقص دارند. در این پژوهش، ساختار گل، گرده و نمو بساک در هر دو نوع گل بهویژه گلهای نر (دارای بساکهای زایا ) با استفاده از روشهای معمول سلول بافتشناختی و نیز میکروسکوپ الکترونینگاره (SEM) بررسی شد. نتایج نشان داد هر گل نر دارای 10 پرچم و مادگی 5 برچه با برچههای رشد نیافته و فاقد تخمک و کیسۀ جنینی است. گلهای ماده دارای مادگی 5-3 برچهای (اغلب 5 برچهای) و10 بساک نازا بدون کیسۀ گرده و گرده هستند. دیوارۀ بساک از اپیدرم، لایۀ مکانیکی، 3-2 لایۀ میانی و تاپی ترشحی تشکیل شده است. لایۀ تغذیهای (تاپی) چند هستهای و کشیده است و طی نمو دانۀ گرده تجزیه میشود، اما بقایای آن در بساک شکوفا نیز دیده میشود. جداربندی از نوع همزمان است که تترادهای چهاروجهی و لوزیشکل را ایجاد میکند. دانههای گرده با میکروسکوپ الکترونینگاره، بیضوی، جور قطب، کشیده و سهشکاف منفذی هستند. تزئینات سطح گرده از نوع رگهدار- شبکهای است.
شهریار سعیدی مهرورز،
دوره 11، شماره 1 - ( 6-1390 )
چکیده
در تحقیق حاضر ویژگیهای ریخت شناسی، تشریحی، گرده شناسی و مولکولی سردهL. Utricularia از خانواده Lentibulariceae متعلق به راسته Lamiales مورد بررسی قرار گرفت. این سرده در ایران دو گونه بنام های : U. minor L. ,U. australis R. Br. دارد. در بررسی ریخت شناسی دو گونه از نظر طول استولون، وجود و عدم وجود ریزوئید و شکل کیسه چه تله ای 1 با یکدیگر تفاوت دارند. در بررسی تشریحی، شکل سلولهای اپیدرمی ساقه، ضخامت و شکل سلولهای آئرانشیمی و پارانشنیم پوستی از صفات متمایز کننده دو گونه می باشد. در بررسی گرده شناسی، دانه های گرده این دو گونه چند شیاره و بدون منفذ است و همچنین تزیینات سطح اگزین از نوع شکافدار است. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل توالی کلروپلاستی trnL-F نشان می دهد که U. australis با U. macrorhiza و U. minor با U. intermedia خویشاوند هستند.
مصطفی اسدی، فرخ قهرمانی نژاد، طاهر نژادستاری، ایرج مهرگان، کتایون پورسخی،
دوره 14، شماره 3 - ( 7-1393 )
چکیده
تیرۀ میخک از تیرههای بزرگ گیاهی است. مرکز پراکنش آن در منطقۀ مدیترانه و بخشهای مجاور اروپا و در غرب آسیا و آسیای مرکزی است. این تیره شامل سه زیرتیره است. جنس سراستیوم متعلق به زیر تیرۀ آلسینوئیدیا است. این جنس به دو زیر جنس و سه بخشه در محدودۀ فلورا ایرانیکا طبقهبندی میشود. هدف از این مقاله توصیف گزارش جدید و مقایسۀ آن با گونۀ نزدیک آن بر اساس ویژگیهای ریختشناسی و ریزریختشناسی دانه و دانۀ گرده است. در ضمن بازنگری جنس سراستیوم در ایران پنتاندروم شناسایی شد و برای اولین باربععنوان گزارش جدید از شمال غرب ایران و فلات ایران معرفی میگردد. این گونه متعلق به زیرجنس سراستیوم و بخشه اورتودون است. ویژگیهای ریختشناسی و شرح کامل و پراکنش این گزارش جدید در این مقاله ارائه شده است همچنین این تاکسون با نزدیکترین گونه خود بالیریکوم هرمان مقاسیه شده است. در این تحقیق ویژگیهای ریزریختشناسی دانه و دانۀ گرده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره بررسی شده است.
مسعود رنجبر،
دوره 15، شماره 2 - ( 12-1393 )
چکیده
در این پژوهش، ریختشناسی گیاه و ریزریخت شناسی گرده در 24 جمعیت از 3 گونه متعلق به 2 بخش Hemisphace و Plethiosphace از جنس Salvia در ایران بررسی شد. در مطالعه ریخت شناسی 25 صفت کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از این مطالعه به خوبی بخش های مورد بررسی را از یکدیگر تفکیک نمود. دانه گرده ی نمونههای هرباریومی به روش استولیز آماده و با استفاده از میکروسکوپ نوری 4 ویژگی در آنها اندازه گیری شد. تحلیل دادهها به روش مولفه اصلی (PCO) انجام شد. نتایج ریزریخت شناسی دانه گرده نشان داد که اگرچه دانههای گرده در گونههای این جنس مشابه بوده و همگی شش شیاری و واجد تزئینات شبکهای میباشند، لیکن تنوع قابل توجهی در دادههای کمی نشان میدهند. قطر قطبی و قطر استوایی از جمله ویژگیهایی هستند که ارزشمند بوده و بر اساس آنها میتوان گونههای این جنس را به دو گروه تقسیم کرد، که این گروهبندی نتایج حاصل از مطالعه ریخت شناسی مبنی بر تفکیک این دو بخش در جنس Salvia را تا حد زیادی تائید می کند.
دوره 18، شماره 53 - ( 11-1381 )
چکیده
اثر آلایندههای هوا بر نمو لایههای دیواره بساک، میکروسپورزایی، رهایی محتویات درونی گردهها، میزان پروتئین کل و نیمرخ الکتروفورزی دانه های گرده بالغ جمع آوری شده از محیط های دارای هوای آلوده و غیرآلوده و نیز گردههای نابالغ (قبل ازشکافتگی بساک) درگل جعفری, مورد بررسی قرارگرفت. سلولها ی لایه مغذی در مرحله میوزII و تتراد واکوئلدار و حجیم میشوند. در این مرحله دیواره داخلی آنها به سمت حفره (کیسه گرده) ژلهای میشود و محتویات آنها به سوی تترادهای در حال تفکیک منتقل میگردد. سرانجام درمرحله نمو گرده، لایه مغذی ترشحی به نوع پلاسمدی تحول مییابد وبه درون حفرات بساک بینابین میکروسپورهای در حال نمو، جابجا میشود و در آنجا تجزیه شده مواد حاصل از تجزیه در اختیار گرده های در حال تمایز قرار میگیرد. گرده بالغ چهار شکافی و اگزین دارای تزئینات سوزن مانند است. در محیط های دارای هوای آلوده، سلول های لایه مغذی و تترادها غیر عادی هستند. در برخی گرده ها اگزین فاقد تزئینات سوزن مانند و دارای سطح ناهموار میشود. در برخی دیگر گرده های غیر طبیعی غول پیکر تشکیل میشوند که دارای چندین انشعاب هستند. رهایی مواد درونی گردهها (آلرژنها) در شرایط هوای آلوده افزایش مییابد. میزان پروتئین کل درگردههای آلوده تغییرمییابد. نیمرخ الکتروفورزی گردههای هوای غیرآلوده و آلوده, تفاوت زیادی را نشان نمیدهد؛ اما این تفاوت در گرده های بالغ و نابالغ آشکار است.