3 نتیجه برای کلزا
دوره 9، شماره 4 - ( 8-1388 )
چکیده
اثر غلظتهای متفاوت کلرید مس بر غلظت پروتئین و فعالیت سینتیکی آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در برگ و ریشه دو رقم کلــــزا (پیاف و هایولا) در مرحله طوقهای در گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار (0، 100، 300 و 500 میکرومولار کلرید مس) و 4 تکرار بررسی شد. در مجموع با افزایش غلظت کلرید مس، غلظت پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز افزایش یافت و این افزایش در رقم پیاف بیشتر از رقم هایولا و در ریشه بیشتر از برگ بود. بدینترتیب با بررسی رفتار فیزیولوژیکی ارقام بررسی شده به نظر میرسد رقم پیاف با توانایی بیشتر حفظ پروتئین و افزایش بیشتر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در شرایط تنش در مقایسه با رقم هایولا توانایی بیشتری در تحمل تنش مس دارد و بهعنوان رقم متحملتر به این تنش معرفی میشود.
دوره 18، شماره 45 - ( 3-1387 )
چکیده
اثر غلظتهای متفاوت(0، 100، 300 و 500 میکرومولار) کلرید مس بر انباشتگی کاتیونهای مس، آهن، منگنز و پتاسیم و همچنین غلظت پرولین در برگ و ریشه دو رقم کلزا(L. Brassica napus) (پیاف و هایولا) در مرحله طوقهای در شرایط گلخانه بررسی شد. در مجموع، در پاسخ به تیمارهای کلرید مس تفاوت معنیداری بین رفتار فیزیولوژیک ارقام مورد بررسی مشاهده شد؛ بدین معنی که با افزایش غلظت کلرید مس در محیط، افزایش غلظت یون مس و پرولین و همچنین کاهش یونهای آهن، منگنز و پتاسیم در رقم پیاف (به ویژه در ریشه) در مقایسه با رقم هایولا چشمگیرتر بود. بنا بر این، به نظر میرسد رقم پیاف توانایی بیشتری نسبت به هایولا برای مقابله با این تنش دارد. بدین ترتیب از دیدگاه بیوشیمیایی میتوان رقم پیاف را به عنوان رقم متحملتر به تنش فلز سنگین مس معرفی کرد.
دوره 18، شماره 56 - ( 7-1385 )
چکیده
هدف این پژوهش دستیابی به شرایط بهینه در ریز ازدیادی کلزا براسیکا نپوس1، القای کالوسزایی و تولید گیاهچهها با روش کشت در شیشه بوده است. جداکشتهای محور زیر لپهای رقم طلایه این گیاه در محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ(MS) به همراه انواع و غلظتهای متفاوتی از مواد تنظیم کننده رشد گیاهی نظیر 2، 4- دی کلروفنوکسی اسید(( 2,4-D، بنزیل آدنین(BA) و اندول بوتیریک اسید(IBA) در ظرفهای پتری کشت شدند. نتایج آزمایشهای زیاد و تکرار آنها نشان داد که: در محیط کشت پایه MS دارای2 میلیگرم در لیتر بنزیل آدنین و نیز در همین محیط کشت دارای 1 تا 2 میلیگرم در لیتر IBA همراه با 1 میلیگرم در لیتر BA کالوسهای سفید رنگی ایجاد می شدند که وقتی قطر آنها به 5 تا 6 میلیمتر میرسید اندامهای هوایی تشکیل میدادند. با حذف BA از محیط کشت و انتقال نو ساقهها به محیط دارای 1 میلیگرم در لیترIBA ریشهها تولید شدند و گیاهچههای کاملی را به وجود آوردند. در محیط کشت دارای 2 میلیگرم در لیتر BA وغلظتهای متفاوتی از2,4-D کالوسهای زرد رنگی به وجود آمدند که ویژگیهای کالوسهای رویانزا را داشته و بررسیهای میکروسکوپی در برشهای طولی و عرضی آنها وجود ساختارهای ابتدایی رویانی را در آنها به اثبات رسانید. در محیطهای کشت پایه MS با بیش از 2 میلیگرم در لیترIBA و 1 میلیگرم در لیتر BA کالوسهای قهوهای رنگی پدیدار شدند که رشد بسیار کمی داشته و در نهایت از بین رفتند.