جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای شکل زیستی


دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده

تحقیق حاضر در ارتفاعات کلات- زیرجان گناباد واقع در محدودۀ ارتفاعی ۱۱۰۰ تا ۲۸۳۰ متری از سطح دریا، با میانگین بارندگی سالانه ۲/۱۴۳ میلی‌متر و متوسط دمای سالانه ۲/۱۷ درجۀ سانتی‌گراد انجام شد. به منظور شناسایی و معرفی فلور، بررسی شکل‌های زیستی و کورولوژی گیاهان، پوشش گیاهی منطقۀ بررسی شد که در نتیجۀ آن، تعداد ۱۹۰ گونۀ گیاهی از ۱۰۷ جنس و ۳۹ تیره جمع‌آوری و شناسایی شدند. از نظر تعداد گونه، تیره‌های گل ستاره‌ای (Asteraceae) ، گندمیان (Poaceae)و نعناع (Lamiaceae) مهم‌ترین تیره‌های موجود در منطقه بودند. تروفیت‌ها و همی‌کریپتوفیت‌ها از مهم‌ترین گروه‌های ساختاری طیف زیستی منطقه به روش رانکایر بودند. بررسی کورولوژیک و استخراج کوروتیپ‌ها، غلبه عناصر ایرانی-تورانی را نشان داد. همچنین در رابطه با اندمیسم، تعداد ۸ گونه، اندمیک ایران بودند. افزون بر این در میان عناصر گیاهی، Phlomidoschema parviflorum از تیره نعناع، گونه ای نادر و نیمه اندمیک منطقۀ بررسی شده بر اساس معیارIUCN ، دو دسته گونه‌های آسیب پذیر و با خطر کم‌تر تعیین شد که جمعا ۱۴ گونه در گروه گونه‌های تهدید شده قرار گرفتند.

دوره ۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده

وسعت حوزهٔٔ آب‌خیز تیرگان حدود ۳۵۷۱ هکتار بخشی از منطقهٔٔ هزارمسجد واقع در شمال غرب شهرستان کلات است. میانگین حداکثر دما ۸/۲۰ درجهٔٔ سانتی‌گراد در مرداد و میانگین حداقل دما ۹- درجهٔٔ سانتی‌گراد در دی است. پوشش گیاهی این منطقهٔ به روش فلورستیک بررسی شد و سپس شکل‌های زیستی و پراکنش جغرافیایی آن‌ها تعیین شد. به طور کلی در منطقهٔ ۶۵ تیره ۲۸۲ جنس و ۴۰۴ گونه وجود دارد. بزرگ‌ترین تیره، کاسنی با ۵۲ جنس و ۸۲ گونه و بزرگ‌ترین جنس، گون از تیرهٔ پروانه‌آساها با ۱۹ گونه است. شکل‌های زیستی عمده منطقهٔ به صورت همی‌کریپتوفیت، تروفیت و کریپتوفیت هستند. بیش‌ترین پراکنش جغرافیایی گیاهان با ۴۵/۵۴% مربوط به منطقهٔٔ ایران ـ تورانی است.
جواد محمدی، حسن زارع مایوان، حمید اجتهادی، کریم پاساد،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

جنگل کاسف با مساحتی بالغ بر ۱۲ هکتار در فاصله¬ی ۲۰ کیلومتری شمال شهرستان بردسکن، بین "۳۰ و '۵۲ و °۵۷ تا "۰۰ و '۰۰ و °۵۸ طول شرقی و "۳۰ و '۲۲ و °۳۵ تا "۰۰ و '۳۰ و °۳۵ عرض شمالی، در منطقه¬ای کوهستانی و خشک با حداقل دمای ۱۰- و حداکثر دمای ۴۵+ ومیزان بارش متوسط ۱۵۵ میلیمتر در سال، در ارتفاع ۱۵۸۰ تا ۱۶۳۰ متر از سطح دریا با شیب ۱۵% در جهت غربی شرقی واقع شده است. پوشش گیاهی این منطقه در پاییز ۱۳۹۱، پس از نمونه برداری هایی در بهار و پاییز ۱۳۹۱ به روش فلوریستیک مطالعه و سپس شکل¬های زیستی و پراکنش جغرافیایی آن¬ها تعیین شد. به طور کلی در منطقه، ۶۹ گونه متعلق به ۲۹ تیره وجود دارد که۲۵ تیره دولپه¬ای و ۳ تک¬لپه¬ای هستند و یک تیره¬ نیز متعلق به بازدانگان است. بزرگترین تیره¬ها نعناع (Lamiaceae) با ۱۱ گونه، کاسنی (Asteraceae) با ۹ گونه و تیره میخک (Caryophyllaceae) با ۵ گونه می¬باشند. شکل¬های زیستی عمده منطقه عبارتند از: تروفیت¬ها با ۳۶% (۲۵ گونه)، همی¬کریپتوفیت¬ها ۲۹% (۲۰گونه)، کامفیت¬ها ۱۶% (۱۱گونه)، فانروفیت¬ها ۱۳% (۹گونه) و کریپتوفیت¬ها با ۶% (۴ گونه). درصد بالای همی¬کریپتوفیت¬ها نشان دهنده¬ی اقلیم سرد و کوهستانی منطقه است و درصد بالای تیره کاسنی و حضور گونه¬هایی همچون اسپند (Peganumharmala) نشان از تخریب¬ بالای پوشش گیاهی و عدم نظارت و مدیریت مناسب بر محیط زیست این منطقه دارد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علوم دانشگاه خوارزمی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Quarterly Journal of Science Kharazmi University

Designed & Developed by : Yektaweb