3 نتیجه برای بیضه
دوره 8، شماره 1 - ( 3-1387 )
چکیده
ماکروسیکلیک دیآمید دیبنزوسولفوکسید، ترکیبی است با ساختار حلقوی-تاجی شکل و دارای گروههای فعال آمیدی، اکسیژنی و سولفوکسید. داخل حلقه آن آب گریز است و میتواند با کاتیونهای سدیم، پتاسیم یا کلسیم پیوند دهد و به دلیل خاصیت چربیدوستی در خارج از حلقه خود میتواند از عرض غشاء عبور کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین پاسخ آنزیمهای آنتیاکسیداتیو به اثر غلظتهای متفاوت این ترکیب پس از تزریق درون صفاقی به موشهای نژاد Balb/C انجام گرفت. هم چنین مقادیر بیومارکرهای حاصل از تخریب رادیکالهای اکسیژنی بررسی شدند. نتایج نشان داد که میزان 50 LD این دارو 2500 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن است. به موشهای بررسی شده دوز50 subLD با غلظت 1500 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن بهصورت منفرد تزریق شد. بعد از یک هفته بررسی بافتشناسی کبد نشان داد که سلولهای هپاتوسیت، طنابهای هپاتوسیتی، سلولهای کوپفر، سینوزوئیدها و فضای پورتال در مقایسه با گروه شاهد هیچ گونه تغییر معنیداری نیافتند. در حالیکه بافتشناسی بیضهها نشان داد که حجم و وزن بیضه، تعداد سلولهای بینابینی، قطر لولههای منیساز، تعداد سلولهای اسپرماتوگونی نوع A و B، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتید و اسپرماتوزوئید و سلولهای سرتولی بهطور معنیداری کاهش یافتند. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیداتیو شامل سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز در کبد و بیضه در یک روند وابسته به غلظت رو به افزایش گذاشتند در صورتی که این افزایش برای بیومارکرهای تخریب اکسیداتیو یعنی مالون دیآلدئید و دیتیروزین فقط در بافت بیضه و در خون محیطی مشاهده شد. بنا بر این با توجه به پژوهش حاضر نتیجهگیری میشود که ترکیب مورد استفاده دارای اثرات سمی بوده است. بعد از یک هفته از کاربرد آن در زیر غلظت 50 LD، بافت بیضه به نحو شاخص تحت تأثیر قرار گرفت، ولی بافت کبد احتمالاً به دلیل قابلیتهای متابولیک زیاد در متابولیسم مواد و توان بیشتر فعالیت آنتیاکسیدانی، اثرات نامطلوب بافتی نشان نداد.
احمد قارزی، نسرین حیدری، محسن عباسی،
دوره 10، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده
چکیده
در سوسماران اسپرماتوژنز به عنوان بخش مهمی از روند تولید مثل بطور کلی به دو حالت فصلی و غیرفصلی انجام میگیرد. روش فصلی معمولاً در گونه¬های ساکن نواحی معتدل دیده میشود در حالیکه طریقه غیرفصلی در نمونه¬هایی دیده میشود که در مناطق گرمسیری زیست میکنند. در این تحقیق فعالیت اسپرماتوژنز در گونۀ Laudakia caucasia یا آگامای قفقازی ساکن زاگرس مرکزی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای اینکار تعداد 34 نمونه از سوسمار مذکور در دو فصل مختلف سال از محیط زیست طبیعی آنها در شهرستان نورآباد جمع آوری گردیدند. نمونه¬ها سپس کشته شدند و بیضه¬های آنها خارج گردید و بعد از اندازه گیری ابعاد بیضه¬ها، نمونه¬ها برای مطالعه بافت شناسی آماده شدند. نتایج بدست آمده از مطالعات مورفومتریک، هیستومتریک و بافت شناسی نشان داد که فرآیند اسپرماتوژنز در این گونه به صورت فصلی است و طی دو دورۀ فعال و غیرفعال انجام می¬شود. دورۀ فعال که شامل اواخر بهار و اوائل تابستان میگردد زمانی است که سلولهای پیش¬ساز زایا فعالانه درگیر روند تکثیر، نمو و تمایز هستند و در این زمان تمام اشکال تمایزی سلولهای اسپرماتوژنیک در دیوارۀ لوله¬های منی¬ساز دیده میشود. در دورۀ غیرفعال که با اواخر تابستان تا اوائل بهار آینده مطابقت میکند اسپرماتوزوئیدی نیز در لوله¬های منی¬ساز یافت نمیشود چون فعالیت اسپرم زایی در بیضه¬ها متوقف شده است. در عوض در این زمان فعالیتهای ترمیمی در بیضه انجام میگیرد و حیوان خود را برای شروع دوره دیگری از تولید اسپرم در فصل بعدی مهیا می¬نماید.
دوره 18، شماره 50 - ( 8-1384 )
چکیده
در این پژوهش تأثیر انسولین, و انسولین و hCG بر سیکل تولید مثل، بروز رفتارهای جنسی و تغییرات بافتی در بیضه وزغ که جانداری دوزیست و دارای سیکل تولید مثل ثابت است بررسی شده است. همه آزمایشها بر روی وزغهای نر با وزن 35-23گرم در4 گروه 1ـ انسولین, 2- انسولین وhCG 3- کنترل1, 4- کنترل 2، انجام گرفت. به گروه انسولین 4بار انسولین تزریق شد در تزریق اول 7 IU/KgB.W و در دفعات بعد 5/3IU/KgBW انسولین به حیوان تزریق شد و در گروه انسولین وhCG در تزریق اول 7IU/KgB.W انسولین با 50IU/ml hCG و در دفعات بعد 5/3IU/KgBW انسولین و 50 IU/ml hCG تزریق شد. به گروه کنترل 2 در هر تزریق 1 میلیلیتر رینگر دوزیست تزریق شد و به گروه کنترل 1 هیچگونه تزریقی انجام نشد. تزریقات با فاصله3 روز در مدت 2 هفته انجام گرفت. سپس با بهرهگیری از روشهایآماری, معنیداری تغییرات ایجاد شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان میدهد که انسولین باعث افزایش معنیداری در سلولهایاسپرماتوژنیک شده و hCG علاوه برافزایش عملکرد انسولین, باعث بروز رفتارهایجنسی" آواز جفتگیری" و" دربرگیری"، و همچنین تیره شدن پوست میشود. انسولین یک میتوژن است و باعث تکثیر سلولهایاسپرماتوژنیک میگردد و hCG با تأثیر بر روی ترشح تستوسترون، رفتارهای جنسی را هم پدید میآورد.