3 نتیجه برای خاوری نژاد
مائده رضائی، رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه نجفی،
دوره 10، شماره 4 - ( مقالات زیست شناسی 1389 )
چکیده
اثرات برهمکنش کادمیوم و آهن بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی در گیاه برنج بررسی شد. گیاهکهای 4 روزه به گلدانهایی با بستر شنی مرطوب شده با محلول غذایی هوگلند در شرایط کنترل شده انتقال یافتند. گیاهان 15 روزه تحت تیمار غلظتهای مختلف کلریدکادمیوم (0 ، 50 و100 میکرومولار) قرار گرفتند، در حالیکه به هر یک از محلولهای فوق، محلول Fe-EDTA با غلظت آهن (5 ، 10 و 20 پی پی ام) اضافه شد. بعد از 30 روز گیاهان برای سنجشهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی برداشت شدند. در طی تنش کادمیوم، رشد گیاه برنج کاهش یافت. در تیمارهای کلریدکادمیوم، مقدار رشد نسبی گیاه، میزان مادهسازی خالص و شدت فتوسنتز کاهش یافت. یون آهن درهردوغلظت 10 و20 پی پی ام در شرایط تنش کادمیوم، موجب بهبودی اثرات مضر کادمیوم بر پارامترهای فوق شده بود. در محیطهای محتوی کادمیوم بدون آهن، شدت تنفس و نقطۀ جبران CO2، افزایش نشان داد، اما در محلولهایی که شامل هر دو محلول کلریدکادمیوم وEDTA - Fe بودند، کاهش تنفس و نقطۀ جبران CO2 مشاهده شد. فعالیت آنزیم کاتالاز درتیمارهای کلریدکادمیوم، افزایش یافت. با افزایش یون آهن در محلولهای محتوی کلریدکادمیوم، میزان فعالیت این آنزیم کاهش نشان داد. نتایج نشان داد که با افزایش Fe-EDTA به محیط گیاهان تیمارشده با کلریدکادمیوم، اثرات سمی کادمیوم کاهش مییابد.
فرزانه نجفی، رمضانعلی خاوری نژاد، فرزانه محمدی،
دوره 12، شماره 3 - ( 8-1391 )
چکیده
در این پژوهش، اثرات ایندول استیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه سویا1 تحت تنش آلومینیوم کلرید بررسی شده است. بذرها پس از استریل شدن در ظروف پتری حاوی آب مقطر کشت شدند. سپس گیاهکهای 6 روزه به گلدانهای حاوی شن شسته شده منتقل شدند و با محلول غذایی هوگلند در شرایط کنترل شده (16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، دما C˚25 در روز C˚18 در شب) آبیاری شدند. گیاهان 20 روزه با غلظتهای مختلف آلومینیوم کلرید (0، 50، 100، 200 و 300 میکرومولار) و ایندول استیک اسید (0، 50 و 100 میکرومولار) تیمار شدند و برداشت گیاهان 15 روز بعد انجام گرفت. گیاهان با افزایش غلظت کلرور آلومینیوم، کاهش محتوای نسبی آب برگها و میزان پروتئین، قندهای محلول، کلروفیلهای a، b، کاروتنوئیدها و فتوسنتز را نشان دادند، اما میزان تنفس و نقطۀ جبران CO2در آنها افزایش یافت. با افزودن ایندول استیک اسید به محیط کشت، گیاهان کاهش بیشتر میزان قندهای محلول، کلروفیلهای a، b، کاروتنوئیدها و فتوسنتز و افزایش بیشتر دیگر عوامل را نشان دادند. همچنین با افزایش غلظت کلرور آلومینیوم در محیط کشت در هر دو حالت بدون اکسین و با اکسین افزایش میزان قندهای نامحلول، پرولین و مالون دیآلدهید مشاهده شد. با افزودن هورمون اکسین اگرچه در برخی موارد اثرات تنشی آلومینیوم افزایش یافت، اما با افزایش میزان پرولین بردباری گیاه سویا را در شرایط تنش کمی تعدیل بخشید.
رمضانعلی خاوری نژاد، رضا شکسته بند، فرزانه نجفی، زهرا قراری،
دوره 13، شماره 1 - ( زیست شناسی Biology 1392 )
چکیده
بهمنظور فهم برخی مکانیسمهای فیزیولوژیک حساسیت به سرما در گیاهان، اثرات تنش سرما و تیمار سرما روی مقدار کلروفیل، پرولین، مالون دیآلدهید و کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II گیاه آرابیدوپسیس تالیانا بررسی شد. گیاهان وحشی و جهش یافتهها (chs1-1، chs1-2، chs2-1و chs2-2) پس از 4 هفته رشد در دمای 23 درجۀ سانتیگراد (شاهد) بهمدت 1 هفته در معرض تیمارهای دمای پایین (شاهد (23 درجۀ سانتیگراد)، تیمار سرما (13 درجۀ سانتیگراد) و تنش سرما (4 درجۀ سانتیگراد)) قرار گرفتند. نتایج کاهش معنیداری در کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستم II و مقدار کلروفیل همۀ جهش یافتهها را تحت تیمار سرما در مقایسه با شاهد و تنش سرما نشان داد. جهش یافتههای chs1-1 و chs1-2 کمترین مقدار کلروفیل و کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستمІІ را در میان جهش یافتههای بررسی شده داشتند. مقدار پرولین در همۀ جهش یافتهها و همچنین در گیاه وحشی با تنش سرما و تیمار سرما در مقایسه با کنترل افزایش یافت. مقدار مالون دیآلدهید ساقه و برگ جهش یافتهها تحت تیمار سرما نسبت به 2 تیمار دیگر بهطور چشمگیری تغییر کرد. افزایش پراکسیداسیون لیپید در 2 جهش یافته chs1-1 و chs1-2 نسبت به 2 جهش یافتۀ دیگر بارز بود. نتایج نشان داد که جهش یافتههای chs1-1 و chs1-2 بیشترین حساسیت را در مقایسه با دیگر گیاهان جهش یافته نسبت به تیمار سرما دارند بنا بر این احتمالأ برخی آسیبها در سیستمهای فتوسنتزی و/یا در متابولیسم پرولین ناشی از جهش در این گیاهان منجر به حساسیت نسبت به تیمار سرما شده است