5 نتیجه برای تصمیمگیری
دکتر حمید صالحی، خانم نسرین زندی مشهدی، دکتر وحید ذوالاکتاف، دکتر وازگن میناسیان،
دوره 6، شماره 12 - ( 9-1395 )
چکیده
هدف این تحقیق ارزیابی تحلیل عاملی و همسانی درونی نسخۀ فارسی فهرست دلایل ورزشکاران (P-ARDI) برای بازنشستگی است. فرناندز و همکاران (2006) این ابزار را براساس چارچوب عوامل وادارکننده و ضد آن، و عوامل ترغیبکننده و ضد آن پیشنهاد کردهاند. برای انجام تحقیق، از 243 ورزشکار قهرمان نخبۀ ایرانی (با میانگین 19/25 سال؛ 81 درصد مرد) خواستیم P-ARDI را تکمیل کنند. ساختار عاملی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی ارزیابی شد. همسانی درونی گویههای پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ تعیین شد. تحلیل عاملی نشان داد نسخۀ 36 گویهای P-ARID با ساختاری چهارعاملی در کل 02/65 درصد از واریانس دادهها را تبیین میکند و مدل از برازش کافی برخوردار است. نتایج نشان داد ضریب آلفای کرونباخ برای هریک از عاملها بیشاز معیار 7/0 است. یافتهها در کل نشان داد فرایند تصمیم افراد برای کنارهگیری از ورزش قهرمانی پیچیده و چندوجهی است
دکتر عباس نظریان مادوانی، دکتر مریم مختاری دینانی،
دوره 8، شماره 15 - ( 5-1397 )
چکیده
هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین سبکهای تصمیمگیری مربیان با میزان تحلیلرفتگی بازیکنان لیگهای برتر والیبال ایران بود. این پژوهش کاربردی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن به صورت تمامشمار و با نمونهای آماری شامل 240 نفر از بازیکنان زن و مرد (100 نفر زن و 140 نفر مرد) و 40 مربی و سرمربی از تیمهای مردان و زنان شرکتکننده در لیگ برتر والیبال ایران در سال 92-1391 انجام شد. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه سبک تصمیمگیری اسکات و بروس (1995) و پرسشنامه تحلیلرفتگی ورزشکاران رادک و اسمیت (2001) بود که پایایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تأیید قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از ضریب همبستگی، رگرسیون گام به گام و آزمون t دو گروه مستقل استفاده شد. یافتهها نشان داد که بین سبکهای تصمیمگیری مربیان (عقلانی، شهودی، آنی، اجتنابی و وابستگی) و تحلیلرفتگی ورزشکاران (فرسودگی عاطفی، کاهش عملکرد و بیعلاقگی) ارتباط معناداری وجود دارد (P<0/05). همچنین، سبکهای تصمیمگیری عقلانی، وابستگی، آنی و اجتنابی مربیان در مجموع 40 درصد از تغییرات تحلیلرفتگی بازیکنان والیبال را تبیین میکند.
دکتر شهرام نظری، آقای محمد رضا سلیمان زاده، آقای پیمان هنرمند،
دوره 11، شماره 22 - ( 9-1400 )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر تمرینات دید ورزشی بر ادراک بینایی و تصمیمگیری داوران هندبال بود. در این مطالعه نیمه تجربی، از بین کلیه داوران حاضر در لیگ برتر هندبال کشور به روش داوطلبانه 30 داور شرکت کرده و بهطور مساوی و تصادفی در دو گروه تمرینات دید ورزشی و کنترل قرار گرفتند. مطالعه شامل مرحله پیشآزمون، مداخله و پسآزمون بود. در مرحله پیشآزمون شرکتکنندگان اقدام به تکمیل آزمون ادراک بینایی فراستیگ و تصمیمگیری در مورد 30 کلیپ تهیهشده پرداختند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه به انجام تمرینات دید ورزشی موردنظر خود پرداختند. بعد از اتمام مداخله، شرکتکنندگان مجدداً اقدام به تکمیل آزمون ادراک بینایی فراستیگ و تصمیم گیری در مورد 30 کلیپ معادل مرحله پیشآزمون، تهیهشده پرداختند. دادههای بهدستآمده به روش کوواریانس تک متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که تمرینات دید ورزشی بر تصمیمگیری (001/0 =p) و ادراک بینایی (0001/0 =p) داوران هندبال تأثیر معنیداری دارد. بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده از این مطالعه به هیئت ها و فدراسیونهای ورزشی و خصوصاً کمیته داوران فدراسیون هندبال پیشنهاد میگردد که از این تمرینات در جهت بهبود مهارتهای ادراکی- شناختی و قضاوت داوران استفاده گردد.
خانم فاطمه ربیعی، دکتر حمید صالحی،
دوره 12، شماره 24 - ( 10-1401 )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی تفاوت بین بازیکنان بیسبال ماهر و مبتدی برای پیشبینی نوع توپ پیچ (پرتاب) شده و تعیین وابستگی بازیکنان به نشانههای فضایی سینماتیکی توزیعشده یا موضعی بود. با استفاده از روش انسداد فضایی، از بازیکنان بیسبال (تعداد = ۱۵، میانگین سن: 27.73 ± 6.28 سال؛ تجربه بیسبال: 7.90 ± 5.69 سال) و مبتدیها (تعداد = ۱۵، میانگین سن: 23.10 ± 5.68 سال؛ بدون تجربه بیسبال)، همگی مذکر، درخواست شد نوع پیچ (فستبال و کروبال) را پیشبینی کنند. هر دو گروه شبیهسازیهایی ضبط و دستکاریشده از اجرای پیچ را مشاهده کردند که در آنها نه قسمت خاص از بدن پیچر یا توپ حذف یا بهطور جداگانه نشان داده شده بود. دادهها با استفاده از یک طرح تحلیل واریانس آمیخته 2 (سطح مهارت) × 9 (شرایط نمایش) بررسی آماری شد. طبق نتایج، در کل، بازیکنان ماهر بیسبال در شرایط انسداد عملکرد بهتری نسبت به مبتدیها داشتند. افزونبراین، نتایج نشان داد که بازیکنان بیسبال برای پیشبینیهای درست خود از نشانههای سینماتیکی دست و توپ و نیز بالاتنه استفاده کردند. نتایج همسو با یافتههای قبلی در زمینه خبرگی ادراکیشناختی و تصمیمگیری در ورزشهای تعاملی است و نشان میدهد بازیکنان ماهر بیسبال بهجای اتکا بر نشانههای سینماتیکی مجزا یا موضعی، قادرند از اطلاعاتی که در کل سطح بدن پیچر توزیعشده استفاده نمایند.
خانم مریم خلجی، دکتر مهین عقدایی، دکتر علیرضا فارسی، دکتر آلساندرو پیراس،
دوره 100، شماره 100 - ( 8-1399 )
چکیده
استفاده از بازخورد همزمان شنیداری با هدف یادگیری مسیر خیرگی از روش های جدید در حوزهی توجه است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر بازخورد دوحسی با استفاده از فراصوت حرکات چشم بر تصمیم گیری جهت ضربهی کلیر بدمینتون بود. راهبرد تحقیق نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل و روش آن بالینی بود. شرکت کنندگان تکلیف تشخیص جهت ضربه ی کلییر بدمینتون را در دو شرایط تمرینی تک حسی و دوحسی انجام دادند. در پیش آزمون، یادداری فوری و یادداری تاخیری دقت پاسخ، زمان پاسخ و مدت زمان تثبیت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در آزمون یادداری فوری و تاخیری شرکت کنندگان گروه دوحسی دقت پاسخ بالاتر و زمان پاسخ کوتاهتری نسبت به گروه تک حسی داشتند. گروه دوحسی مدت زمان تثبیت بیشتری در مناطق کلیدی نسبت به گروه تک حسی در آزمون یادداری فوری و یادداری تاخیری داشتند. احتمالاً استفاده از بازخورد شنوایی را می توان به عنوان راهی برای بهبود مهارت تصمیم گیری در سطح مبتدی معرفی کرد.