۶ نتیجه برای رجبی
دکتر محمدهاشم موسوی حقیقی، احمد رجبی،
دوره ۴، شماره ۱۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
در این پژوهش با استفاده از روش پویاییشناسی سیستمی، تاثیر تغییرات شدت انرژی در بخش صنعت بر شاخصهای زیستمحیطی و اقتصادی در افق چشم انداز سال۱۴۰۴ بررسی شده است. به این منظور، ابتدا با توجه به رفتار متغیرهای کلیدی و با استفاده از دادههای سال های ۸۸-۱۳۷۹، الگوی سیستمی مورد نظر مدلسازی و شبیهسازی شده و سپس سیاستگذاریهای لازم براساس نتایج حاصل، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
نتایج شبیهسازی نشان میدهد که شاخص شدت انرژی بخش صنعت در طول دوره مورد بررسی نه تنها بهبود نداشته، بلکه از ۶۷/۲ در سال ۱۳۷۹ به ۷۰۴/۲ در سال ۱۴۰۴ افزایش یافته است. بطوریکه این بخش به ازاء مصرف۵۴۰ میلیون بشکه نفتخام در افق ۱۴۰۴، ۴۹۰۶۲۷ میلیارد ریال ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد. با توجه به این وضعیت، میزان تولید آلایندههای زیستمحیطی این بخش از ۵۹ میلیون تن به ۲۶۷ میلیونتن در افق مورد نظر افزایش خواهد یافت و هزینههای اجتماعی تولید این آلایندهها برابر با ۶۷۴۴۹ میلیارد ریال خواهد بود. این موضوع نشان میدهد که: الف- با توجه به محدودیت تولید و افزایش هزینههای تامین انرژی در دورههای آینده، جهتگیری سیاستی صنایع کشور باید به سمت افزایش کارآیی مصرف انرژی از طریق بهبود تکنولوژی سوق داده شود؛ ب- به دلیل افزایش هزینه-های زیستمحیطی در مقایسه با ارزشافزوده، ادامه فعالیت صنایع انرژی بر در وضعیت فعلی منطقی نیست و تداوم این شرایط اثرات مخرب زیادی بر محیطزیست و جامعه خواهد گذاشت که هزینههای آن در آینده غیرقابل جبران خواهد بود
مهدی قائمی اصل، مصطفی سلیمی فر، محمدحسین مهدوی عادلی، مصطفی رجبی مشهدی،
دوره ۶، شماره ۲۲ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از چالشهای بزرگ منابع تجدیدپذیر، ماهیت غیرقابلپیشبینی این منابع است. در این میان استفاده از سیستم هیبرید فسیلی-تجدیدپذیر یکپارچه، که برای تأمین بار از چند منبع تجدیدپذیر بهجای یک منبع استفاده میکند، مقرون بهصرفهترین و قابلاطمینانترین روش است. در این پژوهش با بهرهگیری از رهیافت برنامهریزی آنالیزی و با استفاده آمار سال پایه ۱۳۹۱، سیستم تولید شرکت برق منطقهای خراسان شبیهسازی شده و حداکثر پتانسیل برق تجدیدپذیر نیز در این سیستم مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان میدهد که از میان تکنولوژیهای خورشیدی، بادی، زیستتوده، زمین گرمایی و برق-آبی، تنها برق تجدیدپذیر خورشیدی، از پتانسیل و ظرفیت کافی برای جانشینپذیری با برق فسیلی برخوردار است. در سیستم جامع نیز بکارگیری تمام توان تجدیدپذیر، به کاهش ۸۳/۶ تراوات ساعتی برق فسیلی، کاهش ۲۸/۴ میلیون تنی انتشار آلاینده، افزایش ۱۰ برابری متوسط قیمت لحظهای-ساعتی و کاهش ۲۱ درصدی پایداری شبکه منجر میشود که نشان از لزوم بکارگیری تجهیزات پایدارساز و ذخیرهساز در سیستم تولید هیبرید یکپارچه و حمایت فنی-مالی دولت برای کاهش قیمتتمام شده تجهیزات خورشیدی دارد.
سجاد رجبی، داوود منظور،
دوره ۱۰، شماره ۳۵ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله با استفاده از روش حذف فرضی تعمیم یافته دیازنباخر و لهر (۲۰۱۳) و در قالب مدل تعادل عمومی داده-ستانده، به بررسی و ارزیابی جایگاه بخش انرژی و زیربخش-های آن در اقتصاد ایران طبق داده¬های بههنگام شده جدول داده-ستانده ایران به سال ۱۳۹۶ با تکنیک RAS پرداخته شده است. در این راستا ابتدا طبق چهار سناریو، کاهش ۱۰ درصدی عرضه زیربخش¬های انرژی شامل زغال سنگ، نفت خام، برق و گاز بررسی شده اند و در سناریو پنجم با تلفیق زیربخش های انرژی به یک بخش، کاهش ۱۰ درصدی عرضه انرژی بر ۷۵ بخش اقتصاد سنجیده شده است. نتایج این مدل شبیه سازی شده نشان می دهد با کاهش عرضه بخش انرژی بخش «ساخت کُک و فراوردههای حاصل از پالایش نفت» با کاهش ۹ درصدی ارزش افزوده مواجه خواهد شد پس از آن نیز بخش های «حمل و نقل از طریق لوله» و «ساخت مواد و فراوردههای شیمیایی» به ترتیب با ۴درصد و ۲درصد کاهش ارزش افزوده روبه رو می شوند.
سید رضا میرنظامی، سجاد رجبی، فاضل مریدی فریمانی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
کاهش یا حذف یارانه بخش برق در اقتصاد، از گذشته همواره بهعنوان یک راهکار در جهت کنترل مصرف روزافزون برق مطرح بوده است. با افزایش یا کاهش یارانه برق، مالیات غیرمستقیم کاهش یا افزایش مییابد. در این شرایط تحت فرض ثبات نهادههای اولیه و ثبات تکنولوژی تولید برق و بر مبنای مدلسازی داده-ستانده، تأثیرات افزایش قیمت برق بر قیمت کالاهای تولیدی بخشهای ۷۵گانه اقتصادی سنجیده شد. نتایج این شبیهسازی -که تحت سه سناریوی افزایش قیمت برق به میزان ۷%، ۱۶% و ۲۳% انجامشده است- نشان میدهد که تورم بخشهای «ارتباطات»، «ساخت محصولات غذایی» و «ساخت محصولات کانی غیرفلزی طبقهبندی نشده» بیشتر از سایر بخشها خواهد بود. با در نظر گرفتن مجموع منافع بهدستآمده از افزایش قیمت و هزینههای اقتصادی-اجتماعی آن برای مشترکین خانگی، سناریو «افزایش قیمت تعرفه مشترکین مصارف خانگی ۷%»، «افزایش قیمت تعرفه مصارف عمومی ۱۶%»، «افزایش قیمت تعرفه مشترکین مصارف تولید آب و کشاورزی ۱۶%»، «افزایش قیمت تعرفه مشترکین مصارف تولید صنعت و معدن ۲۳%» و درنهایت «افزایش قیمت تعرفه مشترکین سایر مصارف ۲۳%» میتواند تعرفه پیشنهادی برای افزایش قیمت برق باشد.
داوود منظور، سجاد رجبی، رضا رنجبران،
دوره ۱۲، شماره ۴۳ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
با شیوع ویروس SARS-CoV-۲ در کشورهای دنیا و همهگیری سریع آن در سطح وسیع، دولتها تصمیم به اعمال محدودیتها و فاصلهگذاری اجتماعی کردند. محدودیت و تعطیلی بنگاهها و فعالیتهای اقتصادی و تغییر الگوی عرضه و تقاضا در این مدت، نگرانیها را در میان اقتصاددانان تشدید کرده است. در این مقاله به مسئله تغییر مصرف انرژیهای اولیه در ۱۸ کشور منطقه منا پرداختهشده است. بدین منظور ۱۰سناریو مختلف از وضعیت آینده این بیماری و محدودیتهای ناشی از آن در نظر گرفتهشده و از طریق مدلسازی داده-ستانده انرژی و ورود شوکهای اقتصادی این بیماری به تعاملات بخشهای اقتصاد، تغییرات مصرف انرژیهای اولیه در ۱۸ کشور محاسبهشده است. نتایج نشان میدهد طبق بهترین سناریو (بهبود سریع و کامل اپیدمی) کشور لیبی با ۴,۳۸% و عراق با ۳.۳۹% بیشترین کاهش را خواهند داشت و طبق بدترین سناریو (تشدید انفجاری بیماری و قرنطینه کامل) کشور لیبی با ۱۲.۶% و سوریه با ۱۲.۳% بیشترین کاهش مصرف انرژی را خواهند داشت. سه کشور سوریه، لبنان و ایران نیز بیشترین اختلاف را در سناریو بدبینانه و خوشبینانه داشتهاند. همچنین با در نظر گرفتن مجموع تغییرات مصرف انرژیهای اولیه کشورهای موردمطالعه، طبق خوشبینانهترین سناریو مصرف انرژیهای اولیه %۱.۵ و طبق بدترین سناریو ۸.۸% کاهش مییابد.
جواد طاهرپور، حجتالله میرزائی، حبیب سهیلی احمدی، فاطمه رجبی،
دوره ۱۲، شماره ۴۴ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
با همهگیری کرونا، بسیاری از دولتها با بده- بستان میان سلامت و اقتصاد مواجه شدهاند. این مطالعه بر مبنای جدول داده-ستانده سال ۱۳۹۰ و استفاده از روش حذف فرضی به محاسبه اثرات مستقیم و غیرمستقیم حذف ۱۰ گروه فعالیت اقتصادی بر ستاده کل اقتصاد ایران میپردازد. نتایج نشان میدهد، حذف فعالیتهای حملونقل عمومی مسافر، مرغداری و تولید پوشاک بیشترین کاهش را در تولید ناخالص داخلی ایران ایجاد خواهند کرد. به علاوه، حذف مجموعه فعالیتهای تأمین جا، خدمات تور و آژانسهای مسافرتی و فعالیتهای مربوط به غذا و آشامیدنی به عنوان نماینده بخش گردشگری میتواند نزدیک به یک درصد تولید کل را کاهش دهد. همهگیری کرونا تنها از مسیر فعالیتهای دهگانه مورد بررسی در این مطالعه میتواند ۵/۶ درصد ستاده کل اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار دهد. میزان کاهش واقعی ستاده کل، علاوه بر شدت سیاستهای فاصلهگذاری اجتماعی و تعطیلی فعالیتها، به وضعیت رشد سایر بخشها نیز بستگی خواهد داشت.