8 نتیجه برای کارست
جلد 1، شماره 3 - ( 10-1382 )
چکیده
دشتهای فامنین، کبودرآهنگ و قهاوند در شمال استان همدان واقع شده که ضخامت رسوبات سفره آبدار آن به حدود 100-70 متر میرسد و در سالهای اخیر فروچالههای بزرگ و خطرناکی در این منطقه به وجود آمده است. بر مبنای حفاریهای انجام شده در دشت و بیرون زدگیهای پیرامون آن، سنگ بستر منطقه از آهکهای الیگومیوسن تشکیل شده و بر اساس بررسیهای صحرایی، اندازهگیری سیستمهای درز و شکاف، بررسی مقاطع نازک، وضعیت حفاری و آبدهی چاهها، نتایج حاصل از آزمایشهای شیمی آب و برآورد پارامترهایی چون اندیس اشباع، اندیس پایداری، میزان دیاکسیدکربن آزاد محلول و فشار اولیه گاز دیاکسیدکربن حاکم بر سیستم مشخص میشود که سنگ بستر منطقه پدیده کارستیفیکاسیون را تحمل نموده و در آن ساختار درون کارست به وجود آمده که وجود پدیدههای مطلوبی همچون آبدهی زیاد چاههای حفر شده در سنگ بستر و پدیده نامطلوبی چون وقوع فروچالهها ناشی از وجود ساخت کارست در سنگ بستر منطقه بوده و برای جلوگیری یا کاهش نرخ وقوع فروچالهها باید از کفکنی چاهها در سنگ بستر جلوگیری
جلد 3، شماره 1 - ( 6-1388 )
چکیده
در این پژوهش پدیده فرار آب از تکیهگاه چپ سد مارون بررسی شده است. سد مذکور که با ارتفاع 170 متر بر روی رودخانه مارون در شمال بهبهان احداث شده و با تنظیم آب رودخانه ضمن تولید برق و کنترل سیلاب، آب مورد نیاز کشاورزی را نیز تامین میکند. محل سد در کوههای زاگرس و در تنگ تکاب دارد. در این ناحیه سری پیوستهای از سنگ آهکهای کارستی، مارن، شیل و ژیپس بهصورت چین خورده و گسل خورده از سن کرتاسه تا پلیئوسن موجودند. عمدهٔ حفاریهای زیرزمینی از جمله تونلهای انحراف 1و 2 در تکیهگاه چپ سد صورت گرقته است. قبل از آبگیری دریاچه، پوشش بتنی در قسمت وسط تونل انحراف 2 ایجاد شد ولی بخش بالا دست تونل بدون پوشش باقی ماند. با آبگیری دریاچه سد، کانالهای کارستی موجود درسازند آسماری در تکیهگاه چپ که تونل انحراف 2 را قطع میکنند فعال شده و فرار آب اتفاق افتاد. کل تراوش از تکیهگاه چپ سد به 10 مترمکعب در ثانیه رسید. بر اساس بررسیهای زمینشناسی مهندسی تفصیلی اقدامات علاجبخش انجام و فرار آب کنترل شد. در این پژوهش به منظور ارزیابی وضعیت تراوش و شرایط کارستی شدن آزمایشهای انحلالپذیری، XRD و XRF انجام شد. نتایج حاصله نشان میدهد که نقش هیدروژئولوژیکی درزههای اصلی عمود بر ساختمان زمینشناسی محل، نوع مواد پرکننده درزهها و ترک های بین لایهای در توسعه کارست و افزایش تراوش چشمگیر است. بنا بر این در مدت بهرهبرداری از سد بهعلت واگرایی مواد پرکننده درزهها وگسترش دهانه ناپیوستگیها افزایش میزان تراوش از تکیهگاه چپ محتمل است
احمد عباس نژاد،
جلد 4، شماره 1 - ( 6-1389 )
چکیده
بر اساس پژوهشهای قبلی انجام شده، فروچالههای اختیارآباد و چاه دریای رفسنجان در اثر انحلال گچهای زیرزمینی در منطقه کرمان- رفسنجان تشکیل شدهاند و حاکی از وجود غارهای پنهان در منطقه هستند که به عنوان یک تهدید بالقوه محسوب میشوند. سازندهای گچی و اشکال انحلالی موجود در سطح آنها مؤید وجود کارستهای گچی است. لذا، در این پژوهش با تهیه نقشههای هدایت الکتریکی و نمایه انحلال سنگهای تبخیری و انطباق آنها با شرایط تغذیه و تحرک آبهای زیرزمینی، چهار محدوده به عنوان محلهای مشکوک به وجود غار زیرزمینی شناسایی شدند که محدوده اطراف روستای اختیارآباد به احتمال قریب به یقین حاوی غارهای پنهان است. در یک محل واقع در شمال روستای رباط نیز احتمال وجود غار وجود دارد. در دو محل دیگر (جنوب باغین و جنوب و جنوب باختری کبوترخان ) نیز به لحاظ معیارهای هیدروژئوشیمیایی بکار گرفته شده ممکن است غار وجود داشته باشد، ولی به دلیل نامساعد بودن شرایط هیدرودینامیکی، این احتمال ضعیف بنظر میرسد.
غلامرضا خانلریدانشگاه بوعلی سینا، دانش، داود فریدونی،
جلد 10، شماره 4 - ( 12-1395 )
چکیده
این پژوهش به بررسی و توصیف اشکال مختلف کارست کاذب موجود در تودۀ باتولیتی الوند در استان همدان و در غرب ایران، میپردازد. در متون علمی، پدیدههای کارستی شامل انواع ویژهای از اشکال انحلالی سطحی و زیرسطحی در مناطق یا پهنههای مختلف معرفی شدهاند. در حالی کارست کاذب اشاره به پدیدهها و لندفرمهای غیرانحلالی سطحی یا زیرسطحی دارد که در مناطق مختلف نظیر شیبها، خطوط سواحل، مناطق سنگی خردشده، گدازهها و مناطق یخبندان دائم تشکیل میشوند. در این پژوهش، با انجام عملیاتی صحرایی گسترده، مهمترین انواع اشکال کارست کاذب در باتولیت گرانیتی الوند تشخیص و طبقهبندی شدهاند. نتایج بهدست آمده، وجود دامنۀ وسیعی از پدیدههای کارست کاذب در داخل تودههای گرانیتی الوند را نشان میدهند. این پدیدها در اثر فرآیندهای هوازدگی و فرسایش تشکیل شدهاند و برخی از حفرات کارست کاذب نیز در اثر حرکت بلوکهای سنگی در شیبهای سنگی ایجاد شدهاند. برخی از مهمترین اشکال و پدیدههای کارستی کاذب در این منطقه شامل تافونی، گناما، کارنهای دروغین، غارهای موجود در دامنهها، حفرات مرتبط با بلوکهای باقیمانده و اشکال فرسایشی موجود در امتداد درزه و شکستگیهای تودههای سنگی هستند.
احمد خورسندی آقائی،
جلد 13، شماره 3 - ( 8-1398 )
چکیده
در این تحقیق، ارتباط وواکنش کمی وکیفی آب چشمۀ کارستی شهر ری (چشمه علی) در جنوب شهر تهران با آب زیرزمینی آبرفتهای آبخوانهای محیط کارستی و محیط آبرفتی از یکدیگر جدا است و دو محیط زمینشناسی وآب زیرزمینی کاملاً متفاوت را نشان میدهد. آبخوان آبرفتی، محیط متخلل پیوسته آب زیرزمینی است، در صورتیکه آبخوان کارستی محیط درز وشکافدار آب زیرزمینی می باشد. در این تحقیق، ارتباط وواکنش کمی و کیفی آب چشمۀ کارستی شهر ری (چشمه علی) با آبخوان آبرفتی اطراف آن بررسی شده است. در این بررسی پژوهشهای زمینشناسی، کمیت و کیفیت آب زیرزمینی چشمه علی و آبرفتهای مجاور آن، خصوصیات هیدرودینامیکی چشمه و آبخوان آبرفتی مجاور چشمه مطالعه و بررسی شد. نتایج حاصل از بررسیها گویای شرایط زمینشناسی، هیدروژئولوژی و شرائط هیدرولیکی متفاوت بین چشمۀ کارستی شهرری و آبخوان آبرفتی اطراف آن است و نبود ارتباط هیدرولیکی بین دو محیط آب زیرزمینی آبرفت و کارست در مجاور هم و متفاوت را نشان میدهد، که در اثر عملکرد گسل شمال شهر ری شکل گرفتهاند.
پرفسور حمیدرضا ناصری، کوشا تمیمی، دکتر فرشاد علیجانی، دکتر صادق طریق ازلی،
جلد 17، شماره 3 - ( 9-1402 )
چکیده
توسعه فعالیتهای حمل و نقل زیرزمینی در شهر نظیر حفر تونل ممکن است آبهای زیرزمینی و چشمههای این مناطق را به صورت کوتاهمدت و یا بلندمدت تحت تأثیر قرار دهد. حفر تونل خط شش متروی تهران در آبرفت و سنگآهکهای شمال چشمه علی شهرری به علت ایجاد نوسانات در آبدهی چشمه و خشک شدن مقطعی آن موجب بروز نگرانی شده است. برای یافتن ارتباط بین چشمه علی و آبخوان اصلی تغذیهکننده آن ویژگیهای هیدروشیمیایی آب زیرزمینی و حوضه آبگیر چشمه بررسی شد. با کمک روشهای تحلیلی نشت آب به تونل و روش DHI، مقدار تخمینی نفوذ آب به تونل و بیشترین منطقه تأثیرپذیر از این نشت آب به تونل مشخص و به منظور بررسی تغییرات آبدهی چشمه با میزان بارش در گستره، آمار بارش با تغییرات آبدهی چشمه در زمانهای قبل و بعد از حفاری تونل مترو مقایسه شد. نتایج پژوهش نشان داد که حفاری تونل مترو تأثیر قابلتوجهی بر روی سیستم هیدروژئولوژی منطقه و آبدهی چشمهعلی گذاشته و ادامه حفاری ممکن است تأثیر منفی بر روی دبی دیگر چشمهها و چاههای منطقه نیز داشته باشد و سیستم جریانی منطقه را به طور موقت و یا برای همیشه دگرگون کند.
حسین محمدزاده، وحید ناصری حصار، حمید قالیباف محمدآبادی،
جلد 17، شماره 4 - ( 10-1402 )
چکیده
به دلیل پیچیدگی هیدروژئولوژی مناطق کارستی، آب٬بندی سدها در چنین مناطقی سخت٬تر، طولانی٬تر و پرهزینه٬تر و احتمال فرار آب از آن٬ها بیشتر است. پس از آبگیری سد قرهتیکان و ظهور چشمه٬هایی در پایین دست و نشت آب از تکیه٬گاه سازند آهکی تیرگان، امکان توسعه کارست مهم٬ترین مشکل این سد به شمار می٬رود. در این مقاله، با انجام مطالعات زمین٬شناسی، زمین٬شناسی ساختاری و درزه٬نگاری، نفوذپذیری ژئوتکنیکی و روش تحلیل سلسله مراتبی٬پتانسیل توسعه کارست در محدوده و تکیه٬گاه٬های سد قرهتیکان مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج، نشان می٬دهد که حدود 14/6 درصد از محدوده سد قرهتیکان، دارای پتانسیل بالایی در توسعه کارست می٬باشد. محدوده سد قرهتیکان تحت تأثیر سامانه پهنه گسلی سررود است که باعث به هم خوردگی جناح چپ محور سد شده است. درزه٬نگاری در تکیه٬گاه سد قرهتیکان سه دسته درزه اصلی را نشان می٬دهد. دو دسته از درزه٬ها در تقاطع با محور سد و شیب دسته درزه دیگر به سمت حوضچه سد است. بررسی نتایج آزمایش٬های نفوذپذیری لوژن در ساختگاه سد نشان می٬دهد بیشترین نفوذپذیری در تکیهگاه چپ با جریان آشفته، و پس از آن در زیر بستر رودخانه با جریان خطی و آشفته دیده می٬شود، اما در تکیه٬گاه راست نفوذپذیری نداریم و جریان بیشتر خطی است. با توجه به مدل ساختاری– مفهومی تهیه شده از موقعیت سد قرهتیکان و محل قرارگیری محور سد در سامانه گسلی سررود، و میزان بازشدگی و جهت شیب درزه٬ها در ایستگاهها، انتظار می٬رود میزان نشت و فرار آب و امکان توسعه کارست از جناح چپ و بستر بیشتر از جناح راست سد باشد.
حسین ابراهیمی، فرزاد اکبری، سرور مزرعه اصل، بابک بیگلری،
جلد 17، شماره 4 - ( 10-1402 )
چکیده
چشمه کارستی ورسخواران با وسعت حوضه آبگیر حدود 50 کیلومتر مربع و میانگین آبدهی حدود 1/35 مترمکعب بر ثانیه یکی از مهمترین چشمههای شهرستان فیروزکوه میباشد. به منظور ارزیابی خصوصیات هیدروژئولوژیکی و هیدروژئوشیمیایی چشمه، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب چشمه طی 17 ماه اندازهگیری و آنالیز شده است. نتایج این مطالعه نشان داد منحنی فرود چشمه دارای یک شیب بوده و مقدار ضریب بده آن حدود 0.003 میباشد. اندک بودن ضریب تغییرات آبدهی، هدایت الکتریکی و یونهای اصلی و همچنین تک شیب بودن منحنی فرود چشمه عمدتاً به دلیل شکل کشیده آبخوان و وجود طولانی مدت برف در حوضه آبگیر چشمه میباشد. با توجه به آبدهی نسبتاً بالای چشمه و وجود فروچاله و گودی مسدود در حوضه آبگیر چشمه و همچنین ضریب تغییرات اندک پارامترهای فیزیکی و شیمیایی چشمه، میتوان اینچنین اظهارنظر نمود که سیستم غالب جریان در آبخوان تغذیه کننده چشمه ورسخواران، از نوع مجرایی-افشان میباشد. با توجه به بازدیدهای صحرایی و ارزیابی درصد پوشش خاک، توسعه فضاهای انحلالی و سایر عوارض مورفولوژیکی کارست، درصد تغذیه سالیانه در محدوده مورد نظر برابر با 56 درصد برآورد شد. با داشتن مقادیر بارش، درصد تغذیه سالیانه، حجم تغذیه سالیانه حوضه آبگیر مقدماتی، برابر با 19/2 میلیون مترمکعب و حجم تخلیه سالیانه چشمه از طریق هیدروگراف سالیانه چشمه برابر با 20/1 میلیون مترمکعب محاسبه گردید. همچنین مشاهده گردید تیپ آب چشمه بیکربناته-کلسیک و لیتولوژی آبخوان آهکی دولومیتی میباشد.