3 نتیجه برای زمین شناسی مهندسی
غلامرضا لشکری پور، ایمان آقاملایی، محمد غفوری،
جلد 7، شماره 2 - ( 10-1392 )
چکیده
سنگهایمارنی از جمله سنگهای ضعیف هستند کهبهدلیل قابلیتتورم،شکفتگی زیاد و مقاومت و دوامپذیری کم در اجرای سازههای مهندسی باعث مشکلاتی میشوند. نداشتن شناخت کافی از ویژگیهایزمینشناسیمهندسی، علت مشکلات این نوع سنگهاست. در این پژوهش بهمنظور تعیین پارامترهای فیزیکی و مکانیکی سنگهای مارنی ساختگاه سد صفا، بر روی نمونههای حاصل از حفاری گمانهها، آزمایشهای حدود اتربرگ، وزن مخصوص، تخلخل و درصد رطوبت، آزمایش مقاومت فشاری تک محوری (UCS)، آزمایش برش مستقیم، آزمایش تورم، آزمایش مقاومت فشاری محصور (سه محوری) و همینطور آزمایشهای پراش اشعه ایکس (XRD) و فلور سانس اشعۀ ایکس(XRF) صورت گرفته است. نتایج حاصل از آزمایشها نشان میدهد که نوع و مقدار کانیهای موجود در مارن بهویژه کانیهای رسی و درصد کربنات کلیسیم موجود در آن از عوامل مؤثر و تأثیرگذار بر ویژگیهای زمینشناسی مهندسی این نوع سنگهاست.
حامد رضایی، ماشالله خامه چیان،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
با انتخاب 222 متر از مغزههای حفاری در محور سرریز ساختگاه سد دوستی از سنگهای مارنی سازند آب تلخ و انجام طبقهبندی تودۀ سنگ در سیستمهای RQD، RSR، RMR و Q، نمونههای بررسی شده در ردههای مختلف طبقهبندیهای مذکور قرار گرفت و فروانی هریک بهدست آمد. نتیجه تحقیق نشان میدهد که طبقهبندی RMR مناسبترین روش ارزیابی تودۀ سنگ مارن بررسی شده است و بیشترین همبستگی را با شاخص RQD نشان میدهد. اعتبارسنجی روابط مختلف بین Q-RMR با استفاده از نسبت خطا (ER) نشان میدهد که رابطۀ کامرون و همکاران (1981) و مورنو (1982) دارای کمترین نسبت خطا است و در سنگهای مارنی بررسی شده دارای بیشترین اعتبار است. رابطۀ بنیاوسکی (1989) تعیینکننده حدپایینی منحنی Q-RMR و رابطۀ کامرون و همکاران (1981) حد بالایی این رابطه در سنگهای مارنی است.
طیبه میرجلیلی، ماشاله خامه چیان، محمدرضا نیکودل،
جلد 14، شماره 4 - ( 10-1399 )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تأثیر ویژگیهای زمینشناسی مهندسی سنگدانههای کربناته روی ویژگیهای سنگهای مصنوعی با سیمان غیررزینی و سپس مقایسه ویژگیهای مهندسی سنگهای مصنوعی ساخته شده با سنگهای طبیعی است. در این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر ویژگیهای سنگدانههای کربناته بر سنگمصنوعی از 7 نمونه سنگ ساختمانی شامل سنگچینی (مرمریت ریزبلور)، مرمر کریستال (مرمریت درشت بلور)، مرمریت (نهان بلور)، سنگ آهک سیاه، 2 نمونه تراوراتن و انیکس استفاده شده است. از این نمونههای سنگی، ویژگیهای زمینشناسی مهندسی نمونهها تعیین شد. پس از طراحی قالب برای ساخت سنگمصنوعی، سنگدانههایی با دانهبندی و طرح اختلاط یکسان تهیه و برای تمامی سنگدانهها با شرایط ویبره، فشار و خلأ یکسان، دو نمونه سنگمصنوعی درشتدانه و ریزدانه ساخته شده است. بعد از ساخت، اقدام به انجام آزمایشهای فیزیکی، مقاومتی و دوام شد و سپس نتایج حاصل مقایسه شد. بررسی نتایج پارامترهای مهندسی نشان داد سنگهای مصنوعی تراورتن حجتآباد دارای کیفیت مهندسی مشابه نسبت به سنگ طبیعی خود دارند. سنگهای مصنوعی مرمر و تراورتن تورانپشت حدود 11 تا 32 % افزایش کیفیت و ولی سنگهای مصنوعی سنگچینی، آهک سیاه، انیکس و مرمریت حدود 6 تا 33 % کاهش کیفیت نسبت به سنگ طبیعی خود دارند نمونههای تولید شده از این سنگها نیز اگرچه از نظر پارامترهای مقایسهای سنگمصنوعی کمتر از سنگ طبیعی است اما در محدودۀ قابل قبول بهعنوان مصالح ساختمانی قرار میگیرند.