31 نتیجه برای تونل
جلد 3، شماره 1 - ( 6-1388 )
چکیده
در این پژوهش پدیده فرار آب از تکیهگاه چپ سد مارون بررسی شده است. سد مذکور که با ارتفاع 170 متر بر روی رودخانه مارون در شمال بهبهان احداث شده و با تنظیم آب رودخانه ضمن تولید برق و کنترل سیلاب، آب مورد نیاز کشاورزی را نیز تامین میکند. محل سد در کوههای زاگرس و در تنگ تکاب دارد. در این ناحیه سری پیوستهای از سنگ آهکهای کارستی، مارن، شیل و ژیپس بهصورت چین خورده و گسل خورده از سن کرتاسه تا پلیئوسن موجودند. عمدهٔ حفاریهای زیرزمینی از جمله تونلهای انحراف 1و 2 در تکیهگاه چپ سد صورت گرقته است. قبل از آبگیری دریاچه، پوشش بتنی در قسمت وسط تونل انحراف 2 ایجاد شد ولی بخش بالا دست تونل بدون پوشش باقی ماند. با آبگیری دریاچه سد، کانالهای کارستی موجود درسازند آسماری در تکیهگاه چپ که تونل انحراف 2 را قطع میکنند فعال شده و فرار آب اتفاق افتاد. کل تراوش از تکیهگاه چپ سد به 10 مترمکعب در ثانیه رسید. بر اساس بررسیهای زمینشناسی مهندسی تفصیلی اقدامات علاجبخش انجام و فرار آب کنترل شد. در این پژوهش به منظور ارزیابی وضعیت تراوش و شرایط کارستی شدن آزمایشهای انحلالپذیری، XRD و XRF انجام شد. نتایج حاصله نشان میدهد که نقش هیدروژئولوژیکی درزههای اصلی عمود بر ساختمان زمینشناسی محل، نوع مواد پرکننده درزهها و ترک های بین لایهای در توسعه کارست و افزایش تراوش چشمگیر است. بنا بر این در مدت بهرهبرداری از سد بهعلت واگرایی مواد پرکننده درزهها وگسترش دهانه ناپیوستگیها افزایش میزان تراوش از تکیهگاه چپ محتمل است
جلد 3، شماره 2 - ( 11-1388 )
چکیده
در بسیاری از موارد، تحقیق در باره طراحی و اجرای سازههای زیرزمینی منحصراً با تخمین پارامترهای ژئومکانیکی توده خاک انجام میشود. بیان کمی و کیفی این پارامترها همانند حالت اولیه تنشها، سطح آب زیرزمینی و نفوذ پذیری بسیار مشکل است. برای رفع چنین مشکلی از پژوهشهای صحرایی و تکنیکهای تحلیل برگشتی استفاده میشود. هدف این روشها صرفاً تعیین مدل مکانیکی یا مقادیر ثابتهای مکانیکی و نیروهای خارجی نبوده، بلکه اندازهگیری جابهجاییها پیرامون سازههای زیرزمینی با ابزارهای رفتارنگاری و تعیین بارها بر روی نگهدارندهها و نهایتاً ارزیابی روشهای طراحی پروژه مورد نظر در طی اجرای آن است. در این مقاله دادههای حاصل از رفتارسنجی تونل متروی کرج- خط 2 قطعه اول به طول 2495 متر بهعنوان دادههای اولیه تحلیل برگشتی به روش تک متغیره متناوب جهت مدلسازی در نرم افزار Plaxis 3D استفاده شده است. نهایتاً با انجام عمل تحلیل برگشتی پارامترهای ژئومکانیکی توده خاک یعنی مدول الاستسیته، مدول پواسون، چسپندگی و زاویه اصطکاک داخلی که متفاوت با مقادیر ارائه شده اولیه است، برآورد شد.
حسین اینانلو عربی شاد، کاوه آهنگری،
جلد 4، شماره 1 - ( 6-1389 )
چکیده
یکی از مسائل مهم در تونلهای مترو شهری، تحلیل پایداری تونل و تعیین ضریب اطمینان مناسب و ایمن و همچنین پیشبینی میزان نشست میباشد که منجر به تأمین پایداری در حین اجرا و پس از آن در زمان بهرهبرداری از سازه مورد نظر خواهد گردید. اهداف این مطالعه، استفاده از روشهای مختلف در پیشبینی نشست و همچنین توسعه و ارتقاء این روشها بهوسیله یکدیگر میباشد. در تحقیق حاضر، تحلیل پایداری و بررسی میزان نشست تونل خط یک مترو تبریز، توسط روش عددی، شبکه عصبی مصنوعی و روابط تجربی صورت پذیرفته است. با توجه به دو روش حفاری مورد استفاده در تونل خط یک مترو تبریز (استفاده از دستگاه TBM و همچنین حفر تونل به روش NATM) در این بررسی، ابتدا قسمتی از تونل که با روش NATM حفاری میشود با استفاده از روش عددی مورد تحلیل قرارگرفته و مقدارنشست سطح زمین و همچنین میزان همگرایی تونل در دیواره تونل نیز با کمک همین نرمافزار پیشبینی شده است. سپس براین اساس، روابط تجربی همگرایی- نشست برای محیط پیرامون تونل خط یک مترو تبریز اصلاح شدهاند. پس از آن با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و دادههای موجود، میزان نشست، پیشبینی شده و با مقدار بهدست آمده از روش عددی و روابط تجربی مقایسه شده است. در قسمت دوم تحقیق نیز میزان نرخ نفوذ TBM توسط شبکه عصبی پیشبینی شده که این پارامتر میتواند در مواجهه با مناطق دردسرساز و همچنین استفاده از فشار EPB مناسب در TBM بسیار مفید باشد.
حسین اینانلو عربی شاد، غلامرضا لشکری پور، .مجید اکبری،
جلد 5، شماره 2 - ( 11-1390 )
چکیده
امروزه ماشینهای تونلبری TBM (Tunnel Boring Machine) بطور وسیعی در حفر تونلها بخصوص تونلهای شهری استفاده میشوند. این ماشینها بر اساس روش نگهداری سینهکار و دیوارههای تونل، دارای انواع مختلفی میباشند. یکی از انواع این ماشینها، سپرهای تعادلی فشار زمین EPB (Earth Pressure Balance) میباشد که جهت حفاری خط 1 متروی تبریز مورد استفاده قرار گرفته است. عوامل مختلفی نظیر شرایط زمینشناسی، خصوصیات توده سنگ، شیب مسیر و همچنین مشخصات ماشین بکار رفته بر میزان کارآیی این ماشینها تأثیر میگذارد. یکی از راههای پیشبینی میزان کارآیی این ماشینها، تخمین نرخ نفوذ آنها میباشد. در این تحقیق میزان نرخ نفوذ TBM در خط 1 متروی تبریز توسط شبکه عصبی مصنوعی پیشبینی گردیده است. پیشبینی این پارامتر، کمک شایانی در انجام مراقبت و دقت بیشتر در برخورد با مناطق دردسرساز با دانستن زمان برخورد به این مناطق و همچنین استفاده از فشار EPB مناسب در آنها مینماید. از نتایج مهم حاصل از این تحقیق میتوان به پیشبینی میزان نرخ نفوذ با دقت قابل قبول و همچنین تعیین پارامترهای مؤثر به وسیله آنالیز حساسیت صورت گرفته توسط شبکه عصبی اشاره کرد.
سعید حسینی، کورش شهریار، مسعود منجزی،
جلد 5، شماره 2 - ( 11-1390 )
چکیده
رشد و توسعه شهرهای بزرگ نیازمند استفاده از شبکههای زیرزمینی در ایجاد زیرساختها و تسهیلات حمل و نقل شهری است. ساخت تونل در زمینهای نرم معمولاً جابجایی خاک را به دنبال دارد که میتواند تاثیر جدی در پایداری و سلامت سازههای موجود داشته باشد. به منظور کاهش این جابجاییها به ویژه در نواحی شهری، مجریان در ساخت تونلها بیش از پیش از ماشینهای حفر تونل (TBM) استفاده میکنند. از اینرو در نواحی شهری، پیشبینی جابجاییهای زمین ناشی از حفر تونل چالش بزرگ مهندسی به شمار میرود. در این مقاله به منظور پیشبینی جابجاییهای خاک که در حین ساخت بخشی از تونل خط 3 متروی تهران با استفاده از ماشین حفاری EPB (فشار تعادلی زمین) ایجاد میشوند، از یک مدل عددی سه بعدی و نرم افزار ABAQUS استفاده شده است. این بررسی شامل اکثر مؤلفههای تونلسازی سپری مانند فشار سینه کار، فشار تزریق، ماشین حفاری و تماس اصطکاکی سپر و خاک است. نتایج نشان می دهد که نشست سطحی ماکزیمم در این قسمت 5/2 سانتیمتر است که 5/0 سانتیمتر از حد مجاز آن بیشتر میباشد. همزمان با نشستهای سطحی جابجاییهای افقی در داخل توده خاک به وجود میآیند، که در دو جهت افقی شکل متفاوتی داشته و با افزایش عمق افزایش پیدا میکنند.
رضا قادری میبدی، غلامرضا خانلری،
جلد 6، شماره 2 - ( 11-1391 )
چکیده
تونل انتقال آب کرج به تهران از پروژههای سیستم انتقال آب در شمال ایران، است که در دو قطعه مجزا با ماشین حفاری تونل (TBM) در حال انجام است. موضوع این پژوهش، قطعۀ دوم تونل انتقال آب کرج به تهران است که با طول تقریبی 14 کیلومتر در مسیر خود، بهطور عمده از سنگهای آذرآواری و آذرین با سن ائوسن عبور میکند. با توجه به بررسیهای زمینشناسی و زمینشناسی مهندسی صورت گرفته در این قطعه، مجموعاً در محدودۀ بررسی شده 20 واحد زمینشناسی مهندسی مجزا قابل تفکیک هستند. ابتدا ردهبندی تودههای سنگی در این 20 واحد انجام شده است و سپس پارامترهای مقاومتی و مهندسی تودۀ سنگ بر اساس این تقسیمبندی، تعیین شدهاند. با بهکارگیری روش استرین بحرانی که ترکیبی از مدلهای عددی و معادلههای تجربی است، پتانسیل لهیدگی بهدلیل زیاد بودن سربار (تا 800 متر) و همچنین حضور زونهای گسله و خرد شده در مقطع بحرانی مسیر تونل ارزیابی شده است. با استفاده از معادلات سینک (2006 ) و بارتون (2002) استرین بحرانی تودۀ سنگ محاسبه شده و سپس با استفاده از برنامۀ Phase2 میزان همگرایی تونل بهدست آمده است که بر اساس این دو مقدار، شاخص لهیدگی نیز محاسبه شده است. بر اساس این شاخص، درجۀ لهیدگی در مسیر تونل مذکور تعیین گردیده است. نتایج بهدست آمده حاکی از درجۀ لهیدگی زیاد در زونهای خرد شده و شکسته شده در مسیر این تونل است.
فریماه آیتی، سعید مهدوری،
جلد 7، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده
از چالشهای اساسی در مقابل حفر تونل، عبور تونل از مناطق با پتانسیل مچالهشوندگی شدید است و در صورت کاربرد حفاری مکانیزه، بررسی تراست مورد نیاز حفاری در این مناطق اجتنابناپذیر است. تونل انتقال آب بهشتآباد به طول 65 کیلومتر با هدف انتقال سالیانه یک میلیارد مترمکعب آب به بخش ایران مرکزی در حال بررسی است و با توجه به بررسیهای زمینشناسی، در پهنۀ نوزدهم تونل، پتانسیل مچالهشوندگی شدید است. به همین سبب در این مقاله روشهای ارزیابی تراست لازم بررسی، و مقدار نیروی محوری لازم برای نفوذ در جبهۀ کار محاسبه شده است. سپس نحوۀ شبیهسازی عددی بهمنظور ارزیابی تراست در پهنۀ مذکور، شرح داده شده و نتایج آن بررسی شده است. همچنین با استفاده از روش رامونی (2010) تراست لازم محاسبه و نتایج آن با شبیهسازی عددی مقایسه شده است. با توجه به نتایج مدلسازی عددی بهمنظور کاربرد ماشینهای حفار تمام مقطع سپردوبل در کیلومتر 31600-29030 و 34900-37490 در شرایط ژئومکانیکی بیشینۀ سه سانتیمتر و در شرایط ژئومکانیکی کمینۀ ده سانتیمتر اضافه حفاری لازم است و تصمیمگیری در ارتباط با کاربرد ماشینهای حفار تمام مقطع در کیلومتر 31600-34900 منوط به حفر گالری اکتشافی و انجام آزمایشهای تکمیلی بهمنظور تعیین پارامترهای تابع زمان سنگ است.
کامبیز هدایت نسب، احمد ادیب، کامران گشتاسبی، مسعود منجزی،
جلد 7، شماره 1 - ( 3-1392 )
چکیده
انواع مختلفی از تحلیلهای عددی مانند روش عناصر محدود، روش عناصر مرزی و روش عناصر مجزا در مکانیک سنگ و در کارهای مهندسی برای طراحی سازههای سنگی مانند تونلها، حفریات زیرزمینی، شیبها، فونداسیون سد و ... استفاده میشوند. در این مقاله، نتایج حاصل از تحلیل برگشتی تونل کوهین واقع در قطعۀ اول راه آهن قزوین ـ رشت ارائه شده است. هدف اصلی این پژوهش اجرای تحلیل برگشتی تونل یادشده با استفاده از مدلهای عددی است. برای مدلسازی تونل 2 مقطع مختلف با استفاده از نرمافزار Flac 2D تحلیل شده است، که شامل مقاطع 150+30 و 900+30 هستند. برای انجام تحلیل برگشتی، بازۀ مناسب برای پارامترهای ژئومکانیکی با توجه به آزمایشهای انجام شده بر روی مغزهها، تعیین شد. با استفاده از روش مستقیم تحلیل برگشتی، خطاهای بهدست آمده از مدلها در چندین مرحله تصحیح و در نهایت پارامترهای ژئومکانیکی کنترلی در ایستگاه اندازهگیری 150+30 بهصورتE = 0.3 GPa (مدول الاستیسیته)، C = 0.21 MPa (مقاومت چسبندگی) و &phi = 34̊ (زاویۀ اصطکاک داخلی) و در ایستگاه اندازهگیری 900+30 بهصورت E= 0.3 GPa (مدول الاستیسیته)،C= 0.21 MPa (مقاومت چسبندگی) و &phi = 35̊ (زاویۀ اصطکاک داخلی) بهدست آمده است. پارامترهای ژئومکانیکی بهدست آمده از تحلیل برگشتی، کاملاً در بازۀ در نظر گرفته شده قرار گرفته است و با نتایج حاصل از آزمایشهای انجام شده بر روی مغزهها، مطابقت دارند. بر این اساس و با توجه به تطابق پارامترهای ژئومکانیکی بهدست آمده از تحلیل برگشتی با پارامترهای استفاده شده در طراحی تونل، طراحی تونل و روش ساخت آن تأیید شد.
پوریا حیدریان، سید محمود فاطمی عقدا، علی نورزاد،
جلد 7، شماره 2 - ( 10-1392 )
چکیده
تونلزنی در شرایط زمینشناسی و ژئوتکنیکی پیچیده مخصوصاً در نواحی شهری اغلب اجتنابناپذیر است. آنالیز پایداری و تعیین میزان نشست سطحی زمین در پروژۀ واقعی تونلزنی سپری اهمیت خاصی دارند. هدف از این تحقیق تعیین فشاری است که از ریزش جبهۀ تونل یک تونل سطحی حفر شده بهوسیله TBM متعادل کننندۀ فشار زمین (EPB) جلوگیری میکند. در این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فشار جبهۀ کار بر رفتار تونل، از روشهای تحلیلی و مدلسازی عددی سه بعدی با نرمافزار ABAQUS استفاده شده است تا میزان فشار مؤثر بر رفتار جبهۀ تونل تخمین زده شود. پارامتر مذکور با استفاده از دادههای مربوط به خط 2 متروی کرج محاسبه شده است. روش تحلیلی استفاده شده در این تحقیق عبارت است از: روش لکا- دورمیو (مرز بالایی) که بر پایۀ آنالیز حدی تنش استوار است و بر اساس مکانیسم شکست چند بلوکی انتقالی انجام شده است. همچنین در مدلسازی عددیِ از مدل رفتاری موهر-کولمب استفاده شده، سپس نتایج حاصل از روشهای تحلیلی و مدلسازی عددی مقایسه شده است. برطبق یافتههای حاصل از این تحقیق، فشار بهدست آمده از روش تحلیلی لکا- دورمیو، حداقل فشاری است که میتوان بر جبهۀ تونل اعمال کرد. همچنین تحلیل نشان میدهد که با اعمال فشار بهدست آمده از روش تحلیلی، جبهۀ تونل متروی کرج به احتمال زیاد پایدار میماند و اجرای روشهای پیش تحکیمی در این مقطع تونل لازم و ضروری بهنظر نمیرسد
مرتضی کرمی، راحب باقرپور، داراب رئیسی گهرویی، لهراسب فرامرزی،
جلد 8، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
پروژۀ تونل انتقال آب سبزکوه، بهطول تقریبی ۱۱ کیلومتر بهمنظور انتقال 90 میلیون مترمکعب آب در سال از حوزۀ سبزکوه به سد چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری و در حدود ۸0 کیلومتری جنوب شهرکرد در حال بررسی است. با توجه بهطول زیاد تونل و لزوم اجرای هرچه سریعتر و ایمن این طرح و با عنایت به میزان اندک تونلسازی با روشهای سنتی، استفاده از روش حفاری مکانیزه با در اولویت کار قرار گرفته است. بهعلت محدودیت دامنۀ کاربرد TBMها در شرایط پیچیده و نامطلوب زمینشناسی، انتخاب این ماشینها با بررسیهای دقیق دستگاه و شرایط محیط انجام میشود. شرایط زمینشناسی و خصوصیات ژئومکانیکی تودهسنگ از جمله مهمترین پارامترهایی است که همواره اجرای تونلها را تحتالشعاع قرار داده و میتواند در انتخاب نوع TBM مناسب، نقش بهسزایی داشته باشد. در این تحقیق با تعیین مهمترین خواص ژئومکانیکی و شرایط زمینشناسی تودهسنگ منطقۀ بررسی شده، و تفسیر نتایج حاصل از گمانههای ژئوتکنیکی، آزمایشهای آزمایشگاهی و صحرایی و تدقیق آنها با مشاهدات و برداشتهای صحرایی، تودهسنگی مسیر تونل بهوسیلۀ سه سیستم طبقهبندی مهندسی RMR، Q و GSI به سه زون ژئوتکنیکی تفکیک شد. سپس عملکرد انواع TBMهای باز، تکسپری و دوسپری برای حفاری در سنگ، بر اساس مقاومت مادهسنگ، خصوصیات کمی و کیفی درزهها، عرض نواحی برشی و گسله، سطح آب زیرزمینی و نیز شدت مچالهشوندگی تودههای سنگی در هر زون بررسی شد و در نهایت TBM دو سپری بهعنوان مناسبترین دستگاه برای حفاری تونل سبزکوه پیشنهاد شد.
مجید طارمی، عباس افتخاری، مهدی سعیدی،
جلد 9، شماره 1 - ( 1-1394 )
چکیده
در این مقاله به بررسی ساز و کار ناپایداری، اعتباربخشی و روش تسلیح پذیرفته شده برای عبور از ناحیۀ ریزشی تونل انتقال آب سبزکوه در جنوبغربی ایران، میپردازیم. مشکلات ناپایداری طی حفاری تونل بهدلیل تغییر در تنش برجا، تغییر شکل ناشی از اتساع، افزایش در نفوذپذیری لایههای ماسهای و گراولی، مناطق گسله و سطوح لغزش، باعث کاهش در مقاومت برشی خاک و ریزش در تونل شد. تکنیک تیرآهنرانی1 برای اولین بار بهمنظور تسلیح زمین و عبور از ناحیۀ ریزشی در بخش ابتدایی (T1) تونل سبزکوه استفاده شد. در این پژوهش، از روش اجزا محدود برای تحلیل اثرات تسلیح با توجه به مدول بستر خاک، طول و اندازۀ IPE استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که نشست IPE با افزایش طول، روند صعودی و با افزایش مدول بستر خاک و اندازۀ پروفیل، روند نزولی دارد.
غلامرضا خانلری، محمد ملکی، رضا حیدری ترکمانی، سمیه علی پور، فاطمه ناصری،
جلد 9، شماره 3 - ( 7-1394 )
چکیده
یکی از بهترین روشها برای بهبود مسئلۀ حمل و نقل، استفاده از تونلهای زیرزمینی است. در همین راستا، تونل بزرگراه نیایش شامل دو تونل شمالی و جنوبی تقریباً موازی است که بهروش تونلسازی جدید اتریشی 1NATM در شمال تهران احداث شده است. حفر تونل و دیگر سازههای زیرزمینی منجر به بروز تغییرات چشمگیر در وضعیت تنش در اطراف سازه میگردد که این مسئله سبب نشست در سطح زمین میشود. در این پژوهش، میزان نشست سطحی زمین با استفاده از انواع روشهای تجربی، عددی و همچنین مقادیر نشست واقعی در پنج مقطع (CS-1 تا CS-5)، بررسی شدهاند. روش تجربی بهکار رفته، روش اوریلی و نیو (1982) و روش عددی نیز روش المان محدود با استفاده از نرمافزار PLAXIS2D است. بر اساس نتایج بهدست آمده، روش عددی در تمامی مقاطع (به استثناء مقطع 3) همخوانی بیشتری با دادههای نشست واقعی حاصل از اندازهگیریهای برجا دارد. در حالیکه روش تجربی در مقاطع 2، 4 و 5 میزان نشست را بیشتر از نشست واقعی نشان میدهد. همچنین نتایج حاصل از روشهای یاد شده نشان میدهند که حداکثر نشست، بیشتر از مقدار نشست مجاز و در محدودۀ اخطار است.
علی احمدزاده، راحب باقرپور، سعید مهدوری،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
با توجه به قرارگیری بخش عمدۀ ایران در ناحیۀ خشک و بیابانی حفر تونلهای انتقال آب امری اجتنابناپذیر است. یکی از چالشهای اساسی در ساخت این تونلها ورود آب به آن در مرحلۀ ساخت و بهرهبرداری است. تونل انتقال آب چشمۀ روزیه بهطول 3200 متر بخشی از طرح انتقال آب به شهر سمنان است که در 30 کیلومتری شمال شرق سمنان ساخته شده است. بر اساس اطلاعات حاصل از گمانههای حفاری شده، تونل از نقطهنظر ژئومکانیکی به 8 پهنه تقسیم شده که در این تحقیق بعد از بررسی پارامترهای ژئومکانیکی و هیدروژئولوژیکی تونل با توجه به دبی آب ورودی به تونل در حین ساخت ضریب نفوذپذیری سنگ میزبان تونل در هر پهنه با استفاده از تحلیل برگشتی و بر اساس نتایج شبیهسازی عددی ارزیابی شده است. در ادامه برررسی پارامتری بر ضخامت زون تزریق، ضریب نفوذپذیری پوشش و زون تزریق در هر پهنه انجام شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، تأثیر تغییرات ضخامت زون تزریق بر دبی آب ورودی به تونل ناچیز است. از این رو، با فرض ضخامت 3 متر برای زون تزریق، ضریب نفوذپذیری سنگ میزبان بعد از تزریق ارزیابی شده است. تزریق سیمان میتواند نفوذپذیری سنگ میزبان را از 10 تا 1000 مرتبه بسته به نفوذپذیری اولیه سنگ کاهش دهد. دبی آب ورودی به تونل در هر پهنه با استفاده از تحلیل توأمان هیدرومکانیکی نیز محاسبه شد. نتایج تحلیل نشان داد که دبی ورودی به تونل در تحلیل توأمان 50 تا 70 درصد کمتر از تحلیل هیدرولیکی است.
مسعود عبداللهی، سید محمد اسماعیل جلالی، جواد احمدی،
جلد 10، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
سد بختیاری در استان لرستان بر روی رودخانه بختیاری واقع شده است. به منظور دسترسی به تاج سد بختیاری، حفر تونلی حلزونی شکل، مورد مطالعه قرار گرفته است. از این تونل در ترازهای مختلف، تونل های دسترسی دیگری منشعب شده و به گالری های تزریق مرتبط می گردند. با توجه به اینکه در زمان بهره برداری سد، نیز از این تونل استفاده خواهد شد و جزء تاسیسات دایمی سد خواهد بود، تعیین صحیح پارامترهای مکانیکی توده سنگ برای طراحی و تحلیل پایداری تونل از اهمیت بالایی برخوردار است. برای تحلیل پایداری سازه های زیرزمینی سنگی، پارامترهای مکانیکی و مهندسی توده سنگ باید شناسایی و تعیین شوند. خصوصیات دقیق توده سنگ فقط از آزمایش های مکانیک سنگی به دست می آیند. این آزمایش ها، به دلیل گران بودن و زمان بر بودن اغلب کم انجام می شوند. تحلیل پارامتری و اولویت بندی پارامترها، می تواند برای بهینه سازی روند آزمایش ها به کار رود. هم چنین، تحلیل پارامتری به جلوگیری از اشتباهات ناشی از حدس و گمان فردی کمک می کند. در این مقاله پس از معرفی زمین شناسی منطقه و تعیین مقطع بحرانی در مسیر تونل، با استفاده از نرم افزار FLAC3D (روش عددی تفاضل محدود) به مدل سازی و تحلیل پارامترهای مکانیکی توده سنگ اطراف تونل پرداخته شده است. پارامترهای استفاده شده در تحلیل شامل مدول الاستیسیته (E)، چسبندگی توده سنگ (C)، زاویه اصطکاک داخلی (ϕ)، ضریب تنش جانبی (K) و مقاومت کششی (&sigmat) است. در نهایت با توجه به نتایج حاصل از مدل سازی های عددی و تحلیل پارامتری، پارامترهای موثر بر پایداری اولویت بندی شده اند. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که در پروژه حاضر، پارامتر مقاومت کششی توده سنگ بر پایداری تونل تاثیر ندارد و هم چنین به ترتیب اولیت پارامترهای E، ϕ، C و K در طراحی دارای اهمیت هستند. میزان آزمایش های برجا برای پارامترهای توده سنگ می تواند مطابق با میزان حساسیت و ترتیب اهمیت پارامترها توجیه شوند.
محمدرضا باغبان گلپسند، محمدرضا نیکودل، علی ارومیه ای،
جلد 10، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
از جمله موضوعهای اساسی در ارتباط با تونلهای کمعمق در محیطهای شهری، نشست زمین در اثر حفر تونل و تأثیر عوامل زمینشناسی مهندسی بر آن است. از روشهای بررسی این مسئله روش تجربی است و پارامترهای تجربی VL و k از جمله مهمترین پارامترهای دخیل در این روش است که مقدار آنها با توجه به خصوصیات زمینشناسی و ژئوتکنیکی مصالح تخمین زده میشود. در پژوهش حاضر پارامترهایی با توجه به بررسیهای قبلی محققان مختلف، بهصورت فرضی در نظر گرفتهشده و نشست زمین در مسیر تونل ابوذر براساس این مقادیر فرضی پیشبینی شده است. نتایج بهدست آمده با نشست واقعی زمین که همزمان با حفاری تونل مذکور اندازهگیری شده است، مقایسه شد. با توجه به اینکه نشست واقعی زمین کمتر از مقدار پیشبینیهای اولیه بوده است، نتیجهگیری شد که یا VL واقعی کمتر از مقدار فرضی است و یا k واقعی بیشتر از مقدار فرضی است. با توجه به وابستگی هر دو پارامتر به چسبندگی خاک نتیجه میگیریم که باید عاملی باعث افزایش چسبندگی مصالح شده باشد که در این ارتباط سیمانیشدگی طبیعی در آبرفتهای تهران بهعنوان تأییدی بر فرضیه مذکور تلقی شده، در نتیجه این عامل باعث افزایش چسبندگی و کاهش نشست زمین شده است. برای بررسی سیمانیشدگی طبیعی، تفاوت در نتایج آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی برای تعیین پارامترهای مقاومت برشی، بررسی شده است و چسبندگی زیاد بهدست آمده از آزمایشهای برش برجا نسبت به آزمایشهای آزمایشگاهی بهعنوان شاهدی برای سیمانیشدگی مصالح آبرفتی موجود در مسیر تونل ابوذر مورد استناد قرار گرفت.
سیدحسین حسینی لواسانی، صالح شریف طهرانی،
جلد 10، شماره 4 - ( 12-1395 )
چکیده
امروزه حفاری و ساخت تونلها کاربردهای زیادی در حمل و نقل، انتقال آب، انتقال تأسیسات و ... دارد. با اینهمه، تونلها، علاوه بر مزایایی که دارند در ردۀ پروژههای هزینه بر مطرح هستند و بههمین دلیل طراحی بهینۀ اقتصادی و در عین حال ایمن آنها نقش مهمی در نسبت منافع به هزینههای طرح دارند. روند طراحی سیستم پایدارکننده تونلها معمولاٌ به دو مرحلۀ طراحی پایداری حین اجرا و پایداری بلندمدت (حین بهرهبرداری) تقسیم میشود که برای هر یک از مراحل مذکور روشهای مختلفی ارائه شدهاند. با توجه به ناشناخته و غیرخطی بودن رفتار زمین و تأثیر آن بر سازۀ نگهداری تونل، هر یک از روشهای استفاده شده در طراحی تونلها نقاط قوت و ضعف مختلفی دارند. عمده روشهای طراحی سازه نهایی تونل (که با عنوان لاینینگ نامیده میشود) با سادهسازی رفتار خاک و سازه بهصورت خطی، با استفاده از روشهای تحلیلی یا ترکیب روشهای تحلیلی- ترکیبی بهطراحی نوع سازه میپردازند. در این پژوهش، با مرور روشهای مختلف طراحی سعی شده است طراحی سیستم نگهداری بلندمدت گزینهای موردی (تونل مسیر کنارگذر گیلاوند) با لحاظ کردن رفتار غیرخطی زمین انجام شود. مدلسازی توأم سازه و خاک در نرم-افزار عددیFlac بهصورت دوبعدی انجام شده و نتایج نیرو و ممان محوری ایجاد شده با مقادیر مجاز تحکل سازه مقایسه شده است. مقایسه نتایج این روش با نتایج بهدستآمده از روش خطی (انجام شده در شرکت مشاور طراح) نشاندهندۀ امکان بهکارگیری لاینینگ با ضخامت کمتر و در نتیجه ارائه طرح اقتصادی بهینهتری برای تونل است.
مجید طارمی، مازیار حسینی، سید مهدی پورهاشمی، مجید صادقی،
جلد 11، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده
ارائه یک مدل زمینشناسی، تخمین پارامترهای طراحی و انتخاب کلاس حفاری و نگهداری با حداقل کردن ریسک، تامین ایمنی و کاهش هزینه، چالش اصلی فرآیند ساخت تونل در زمینهای نرم است. بنابراین انجام مطالعات کافی، تفسیر، تحلیل و پردازش این دادهها در یک مدل واحد با قابلیت بهروز رسانی برای برنامهریزی فرآیند ساخت یک تونل، از اهمیت به سزایی در موفقیت یک پروژه تونلزنی برخوردار است. بزرگراه حکیم یکی از بزرگراههای اصلی کلان شهر تهران به 9 طول کیلومتر است که از محل اتصال بزرگراه رسالت و بزرگراه کردستان بعد از تونل رسالت آغاز میشود و در بزرگراه لشگری به پایان میرسد. غرب این بزرگراه از منطقه پارک جنگلی چیتگر عبور میکند. با توجه به محدودیتها و الزامات زیست محیطی طرح، تونل دوقلو حکیم با سطح مقطع حفاری 186 مترمربع و طول کلی 3256 متر به روش تونلزنی جدید اتریشی در امتداد مسیر این بزرگراه در محدوده عبوری از پارک چیتگر در حال ساخت است. در فاز اولیه طراحی یک کلاس حفاری و نگهداری پیشنهاد شد. طی مراحل حفاری با استفاده از مشاهدات میدانی، نتایج رفتارنگاری و ابزاربندی و بررسی مدلهای زمینشناسی، رفتار و طبقهبندی زمین مورد بررسی و بازبینی مجدد قرار گرفت و کلاس حفاری و نگهداری بهینهسازی شد. بهینهسازی طرح باعث شد که در هزینههای ساخت حدود 10 درصد صرفهجویی شود.
مهرداد امامی تبیریزی، امین عبدلی فاضل، سالار فرجی،
جلد 12، شماره 1 - ( 3-1397 )
چکیده
حفر تونل در زمینهای نرم موجب تغییر در توزیع تنشهای درجا و جابهجایی خاک پیرامون آن میشود. این جابهجاییها ممکن است موجب بروز آسیب در سازههای سطحی و زیرسطحی مجاور تونل شود. بنابرین تخمین اندازه و منحنی نشست ناشی از حفر تونل و تعیین پارامترهای مؤثر بر آن اهمیت ویژهای دارد. روشهای تجربی و تحلیلی متعددی را محققان مختلف برای پیشبینی نشست زمین ارائه کردهاند. از جمله میتوان بهروش تجربی پک (1969)، بهعنوان رایجترین روش برای تخمین منحنی نشست زمین اشاره کرد. در مقاله حاضر با استفاده از مدلسازی فیزیکی انجام یافته تحت شتاب گرانشی، به بررسی تأثیر درصد تراکم ماسه بر منحنی نشست میپردازیم. فرآیند حفر تونل، از طریق اعمال افت حجم در تراز تونل انجام میشود. سپس جابهجایی خاک با استفاده از روش پردازش تصویر اندازهگیری شده و در نهایت منحنی نشست بهدست آمده با منحنی گوسی پک برازش میشود. با انجام آزمایش روی ماسه در دو حالت متراکم و شل و تحلیل نتایج بهدست آمده مشخص شد با افزایش درصد تراکم، مقدار نشست کاهش یافته و منحنی نشست عریضتر میشود. همچنین حجم افت زمین در اعماق مختلف با افت زمین موجود در تراز تونل برابر نیست
مسعود زارع نقدهی، سید داود محمدی، مصطفی کریمی،
جلد 12، شماره 2 - ( 5-1397 )
چکیده
اولویتبندی روش بررسی زیرسطحی نقش مهمی در مدیریت اقتصادی و ایمنی پروژههای زیرزمینی دارد. در این پژوهش شیوه جدیدی برمبنای فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و شباهت به گزینۀ ایدهآل (TOPSIS) برای اولویتبندی روشهای بررسی مسیر تونل سبزکوه از میان طیف گستردهای از روشهای ژئوتکنیکی و ژئوفیزیکی پیشنهاد شده است. برای این کار ابتدا مهمترین عامل مؤثر بر انتخاب بهترین روش بررسی زیرسطحی این پروژه بررسی شده و سپس با بهکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) عوامل بررسی شده بهصورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از عوامل محاسبه شده است. علاوه بر این، از روش شباهت به گزینۀ ایدهآل برای انتحاب نزدیکترین روش به حالت ایدهآل بررسی زیرسطحی مسیر تونل سبزکوه بهره گرفته شده است. در نهایت از بین 6 گزینۀ بررسی زیرسطحی پیشنهاد شده برای تونل، در هر دو روش AHP و TOPSIS پژوهشهای لرزهای بهعنوان بهترین گزینه، و بقیه گزینهها با توجه به وزن مورد نظر در اولویتهای بعدی قرار گرفتند.
آکو دارای، دکتر شکراله زارع،
جلد 12، شماره 4 - ( 10-1397 )
چکیده
آگاهی از مدول تغییرشکل سنگ برای طراحی سازههای ژئوتکنیکی و مدلسازی مخازن نفتی اهمیت زیادی دارد. در حالت کلی برای تعیین مدول تغییرشکلپذیری سنگ دو روش مخرب یا استاتیکی و غیرمخرب یا دینامیکی وجود دارد، لیکن باتوجه به زمانبر بودن و هزینۀ زیاد روشهای مخرب نسبت به افزایش عمق، استفاده از روشهای غیرمخرب متداولتر است. از آنجاکه سازند آسماری بهطور گستردهای در بخش چشمگیری از غرب و جنوبغرب کشور رخنمون داشته و پروژههای مهندسی زیادی در این سازند اجرا و در دست بررسی است، بررسی خصوصیات ژئومکانیکی آن اهمیت خاصی دارد. ارائۀ عمده روابط تجربی در زمینۀ ارتباط مدولهای استاتیکی و دینامیکی با توجه به پژوهشهای انجام شده در مناطق دیگر جهان و پراکندگی و مستقل بودن پژوهشهای انجام شده بر سازند آسماری بهدلیل وسعت زیاد آن از یک طرف و اهمیت سازند مذکور از نظر پروژههای نفتی و عمرانی از طرف دیگر، لزوم ارائه معیاری فراگیر حاصل از تمامی بررسیهای انجام شده روی سازند آسماری که بتواند بیانکننده ارتباط بین مدولهای استاتیکی و دینامیکی در آن باشد را نمایانتر کرده است. در این راستا در مقالۀ حاضر با استفاده از مدولهای بهدست آمده از روش ژئوفیزیکی درون گمانهای و مدولهای استاتیکی بهدست آمده از نتایج آزمایشگاهی سنگ سالم در تونل قلاجه واقع در سازند آسماری در استان ایلام، ارتباط بین مدولهای دینامیکی و استاتیکی ساختگاه تعیین و سپس با بررسی تحقیقات و معیارهای ارائۀ شده قبلی در این سازند، رابطهای فراگیر برای بیان ارتباط بین مدولهای استاتیکی و دینامیکی ارائه شد.