3 نتیجه برای اجزای محدود
پویا نقشین، هادی شهیر،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
میخکوبی خاک از روشهای رایج برای پایدارسازی گودبرداریها بهصورت موقت و دائم است که در صورت استفاده از آن بهصورت سازه دائم، بررسی لرزهای این سازهها اهمیت دارد. برای بررسی رفتار دیوارهای خاکی میخکوبی شده تحت بار زلزله چند مدلسازی فیزیکی انجام شده و اطلاعات محدودی موجود است. برای بررسی اثرات انواع پارامترها بر پایداری و عملکرد دیوارهای خاکی میخکوبی شده میتوان از مدلسازی عددی استفاده کرد که در پژوهش حاضر از این روش استفاده شده است. در این تحقیق، به بررسی تأثیر پارامترهای مختلفی از جمله فاصله، چیدمان و طول میخها و ارتفاع دیوار بر تغییر مکان لرزهای دیوارهای خاکی میخکوبی شده تحت شتابنگاشتهای مختلف زلزله پرداخته شده است. برای بررسی اثر چیدمان و طول میخها در عملکرد این سازهها، دو چیدمان یکنواخت و متغیر در ارتفاع استفاده شده است. برای بررسی تأثیر فاصلۀ میخها و ارتفاع دیوار، فواصل 2 و 5/1 متر، و ارتفاع 14، 20 و 26 متر در نظر گرفته شده است. تحلیلهای لرزهای با استفاده از نرمافزار المان محدود دوبعدی Plaxis صورت گرفته است. برای محاسبۀ طول میخها، ضریب اطمینان پایداری مدلهای مختلف ثابت در نظر گرفته شده و از نرمافزار تعادل حدی GeoSlope بهره برده شده است. پس از تعیین طول میخها بر اساس ضریب اطمینان پایداری ثابت، تغییر شکل مدلها تحت شتاب نگاشتهای مختلف محاسبه شده و توصیههایی در زمینه کاهش تغییر مکان لرزهای دیوارهای میخکوبی شده ارائه شده است.
سید امیرالدین صدرنژاد، حسن، قاسمزاده،، احمدعلی خدائی اردبیلی،
جلد 12، شماره 5 - ( 10-1397 )
چکیده
در یک چاه مشبککاری شده، سیالات از طریق آرایهای از تونلهای مشبککاری به درون چاه وارد میشوند. معمولاً این مشبککاریها با الگویی مارپیچی در اطراف گمانه چاه توزیع میشوند. مدلهای عددی موجود برای شبیهسازی جریان سیالات تولیدی به درون چاههای قائم غلافدار مشبککاری شده دارای شرایط مرزی پیچیدهای بوده و یا از زیاد بودن هزینههای محاسباتی رنج میبرند. این مقاله یک مدل اجزای محدود ساده و در عین حال کارآمد را برای شبیهسازی جریان در اطراف یک چاه با تقارن مارپیچی مشبککاریها را ارایه میدهد. در مدل پیشنهادی با استفاده از تقارن فقط لازم است ضخامتی از بازه مشبککاری که شامل یک تونل مشبککاری است مشبندی شود. زاویۀ فیزینگ بین مشبککاریهای مجاور از طریق اعمال شرایط مرزی دورهای به مرزهای بالایی و پایینی ضخامت مفسر مخزن در نظر گرفته شده است. این شرایط مرزی شامل بخشهای فشار-دورهای و سرعت-دورهای است. بر خلاف بخش فشار-دورهای، روش اعمال شرایط سرعت-پریودیک برای مسئله جریان تک متغیره مبهم است. در این راستا ثابت میشود که در مدل پیشنهادی شرایط سرعت دورهای بهصورت خودکار به شکل ضعیف ارضاء میشود. دقت و کارایی محاسباتی مدل پیشنهادی از طریق مقایسه با مدلهای موجود صحتسنجی شده است. نتایج مدل در قالب ضریب پوسته با مدل نیمهتحلیلی متداول نیز مقایسه شده و انطباق مناسبی مشاهده شده است. مدل پیشنهادی میتواند بهعنوان یک ابزار عددی مناسب برای بررسی جریان ورودی به چاه با آرایش مارپیچی مشبککاریها استفاده شود.
دکتر علی محمد رجبی، مهندس علیرضا سجده،
جلد 13، شماره 4 - ( 10-1398 )
چکیده
سدهای سنگریز با روکش بتنی بهدلیل نداشتن وابستگی زیاد به بستر و شکل دره و نیز تکنولوژی سادهترساخت، در سالهای اخیر بیش از انواع دیگر سدها مورد توجه قرارگرفته است. رفتار این نوع سازهها تحت بارگذاری زلزله به عوامل زیادی مانند روکش بتنی و اصطکاک آن با سنگدانهها و شرایط تکیهگاهی آن بستگی دارد و برای تعیین دقیق این رفتار نیاز به تحقیقات عددی با انجام تحلیلهای دینامیکی تاریخچۀ زمانی است. در این پژوهش با مدلسازی در محیط نرمافزار آباکوس، رفتار لرزهای سدهای سنگریز با روکش بتنی با در نظر گرفتن پارامترهای ذکر شده بررسی شده است. به این منظور دو رکورد از زلزلههای نزدیک گسل انتخاب شده و تحلیل دینامیکی غیرخطی انجام شده است. نتایج نشان میدهد با افزایش ضریب اصطکاک روکش بتنی، جذب انرژی بهمیزان اندکی افزایش مییابد. همچنین با مقیدکردن روکش بتنی به بخش سنگریز تفاوت چشمگیری در تاریخچۀ تغییرمکان نسبی تاج سد مشاهده میشود و در این شرایط تغییرمکان تاج سد در هر دو رکورد کاهش مییابد. در شرایط مقیدکردن روکش بتنی به بخش سنگریز، جذب انرژی بهطور چشمگیری افزایش یافته و روکش بتنی در انتهای رکورد دچار خرابی کامل شده است. بهعلاوه با افزایش تراز آب، تغییرشکل تاج سد در جهت اعمال رکورد زلزله افزایش چشمگیری نشان میدهد، بهگونهای که در حالت پر، بیشینه تغییرمکان نسبت به حالت خالی بهطور میانگین30% افزایش یافته است.