3 نتیجه برای شکست هیدرولیکی
جلد 4، شماره 2 - ( 12-1389 )
چکیده
ساختگاه سد البرز از سنگهای مارنی و ماسه سنگی تشکیل شده است. با توجه به این نکته که طرح ارائه شده برای پردۀ آببند در سنگهای مارنی (نسبتاً نرم با خصوصیات پلاستیکی) نسبت به سنگهای سخت و شکننده حداقل از نظر فاصلههای گمانهها (شعاع تأثیر دوغاب)، فشار تزریق (باربری و مقاومت سنگ) و حتی ترکیب و غلظت دوغاب متفاوت هستند، در این مقاله با تأکید بر دو پارامتر مهم نفوذپذیری و خورند سیمان به ارزیابی طرح تزریق پردۀ آببند سد البرز پرداخته شده است. بررسی نتایج خورند سیمان حاکی از فاصلۀ زیاد گمانههای اولیه و عدم ارتباط مناسب بین گمانههای اولیه و ثانویه است. همچنین بررسی نتایج تزریق در گمانههای سری پنجم و ششم نشان میدهد که بعضی از گمانههای سری ششم تا سطح آببندی اجرا نشدهاند. با بررسی نمودارهای نرخ خورند- زمان- فشار و خورند- زمان در تکیهگاه راست سد، میتوان به این نتیجه رسید که فشارهای تزریق متناسب با سنگهای مارنی و نفوذناپذیر پی اعمال نگردیده است و باعث شده پدیدههایی نامطلوب، از قبیل باز و بسته شدن درزهها1 و شکست هیدرولیکی2 با فراوانی زیاد، خورندسیمان در این بخش از ساختگاه را به طرز چشمگیری افزایش دهند. شایـان ذکر است کـه نتایج گمانههای کنترلی در تکیهگاه سمت راست بیانگر آن است که آببندی در این محدوده تا حد قابل قبولی فراهم شده است.
مهدی حسینی، عباس اکرمی، ابراهیم جعفری،
جلد 12، شماره 3 - ( 9-1397 )
چکیده
در صنعت نفت بهمنظور افزایش شاخص تولید و بازیافت از چاههایی که بهعلت برداشت طولانی مدت، بازدۀ آن کاهش یافته است یا سنگهای اطراف چاه میزان نفوذپذیری کمی دارند از شکست هیدرولیکی استفاده میشود. از آنجاکه عملیات شکست هیدرولیکی، عملیاتی پر هزینه است، بهدست آوردن فشار لازم برای شکست هیدرولیکی و تعیین پمپ مناسب برای این عملیات، برای مجریان پروژه، اهمیت بهسزایی دارد. در این تحقیق به مدلسازی آزمایشگاهی و عددی شکست هیدرولیکی در ماسه سنگهای لوشان پرداخته شد. هدف از این مدلسازیها بررسی نحوۀ شکست هیدرولیکی، وضعیت تنشهای اصلی در هنگام آغاز شکست و فشار لازم برای آغاز شکست در این سنگها است. در این تحقیق، مدلهای عددی ساخته شده بدون ترک و شکستگی پیش فرض است و مسیر و نحوۀ رشد ترک بدون هیچ پیشداوری و تعیین قبلی بررسی شد. فشار شکستهای بهدست آمده از مدلسازی عددی با آنچه از آزمایشگاه بهدست آمده است اختلاف کمی دارد. در اغلب موارد ترک از قسمت مرکزی نمونه آغاز شده و بهسمت دو سر نمونه گسترش مییابد و راستای گسترش ترک در راستای محور گمانه و عمود بر تنش جانبی است. مجریان طرح شکست هیدرولیکی میتوانند با روش ارائه شده در این تحقیق و مدلسازی آزمایشگاهی و عددی شکست هیدرولیکی، فشار شکست هیدرولیکی در شرایط مختلف را بهدست آورده و پمپ مناسب برای عملیات را انتخاب کنند. با توجه به اینکه نتایج بهدست آمده از مدلسازیهای عددی مطابقت خوبی با نتایج مدلسازیهای آزمایشگاهی دارد، محدودیت ظرفیت پمپ موجود در آزمایشگاه را میتوان با مدلسازی عددی جبران کرد.
دکتر محمد داربر، مهندس هادی شاکری،
جلد 15، شماره 1 - ( 3-1400 )
چکیده
شکست هیدرولیکی، یکی از مهمترین روشهای تحریک مصنوعی در سازندهایی با نفوذپذیری کم است. پارامترهای مختلفی مانند رژیم تنشها، مقاومت کششی سنگ، مدول الاستیسیته، شدت جریان تزریق، نوع سیال شکست، ویسکوزیته سیال، فشار منفذی، مشبککاری و تنش تفاضلی بر عملیات شکست هیدرولیکی تأثیر می گذارند. در بررسیهای آزمایشگاهی، رژیم تنشها و هندسه نمونه، از جمله عوامل مهم مؤثر بر شکست هیدرولیکی هستند. در این مقاله، پارامترهای مختلف عملیات شکست هیدرولیکی در 39 نمونه مکعبی سیمانی و 60 نمونه استوانهای سیمانی تحت تنشهای قائم و جانبی مختلف بررسی شده است. نتایج بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد، در هر دو نوع هندسه بررسی شده، تحت تنش تکمحوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست، افزایش و سپس کاهش مییابد. همچنین، در نمونه استوانهای تحت تنش سهمحوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست افزایش یافته و سپس کاهش مییابد و در تنشهای جانبی بالاتر، روند نزولی میانگین فشار شکست سریع تر رخ میدهد.