14 نتیجه برای اکبر
حسین اینانلو عربی شاد، غلامرضا لشکری پور، .مجید اکبری،
جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1390 )
چکیده
امروزه ماشینهای تونلبری TBM (Tunnel Boring Machine) بطور وسیعی در حفر تونلها بخصوص تونلهای شهری استفاده میشوند. این ماشینها بر اساس روش نگهداری سینهکار و دیوارههای تونل، دارای انواع مختلفی میباشند. یکی از انواع این ماشینها، سپرهای تعادلی فشار زمین EPB (Earth Pressure Balance) میباشد که جهت حفاری خط 1 متروی تبریز مورد استفاده قرار گرفته است. عوامل مختلفی نظیر شرایط زمینشناسی، خصوصیات توده سنگ، شیب مسیر و همچنین مشخصات ماشین بکار رفته بر میزان کارآیی این ماشینها تأثیر میگذارد. یکی از راههای پیشبینی میزان کارآیی این ماشینها، تخمین نرخ نفوذ آنها میباشد. در این تحقیق میزان نرخ نفوذ TBM در خط 1 متروی تبریز توسط شبکه عصبی مصنوعی پیشبینی گردیده است. پیشبینی این پارامتر، کمک شایانی در انجام مراقبت و دقت بیشتر در برخورد با مناطق دردسرساز با دانستن زمان برخورد به این مناطق و همچنین استفاده از فشار EPB مناسب در آنها مینماید. از نتایج مهم حاصل از این تحقیق میتوان به پیشبینی میزان نرخ نفوذ با دقت قابل قبول و همچنین تعیین پارامترهای مؤثر به وسیله آنالیز حساسیت صورت گرفته توسط شبکه عصبی اشاره کرد.
اکبر چشمی، ابراهیم احمدی ششده،
جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1391 )
چکیده
تعیین مقاومت تکمحوره محصور نشده (UCS) بهعنوان یکی از پارامترهای مکانیکی برای ارزیابی مقاومت سنگ در بسیاری از پروژههای مهندسی لازم است. در برخی از پروژههای مهندسی نظیر حفر چاه برای استخراج مواد هیدروکربوری بهدلیل عمق زیاد حفاری، محدودیتهایی برای اخذ نمونۀ مناسب برای تعیین مقاومت فشاری تکمحوری وجود دارد. از طرفی تعیین این پارامتر بهمنظور آنالیز پایداری جدار چاه و برنامههای توسعۀ چاه لازم و ضروری است. بدینمنظور ایدۀ استفاده از خردههای حفاری برای تعیین این پارامتر مطرح شده است. در این مقاله بهمنظور توسعۀ روابط تجربی بین مقاومت فشاری تکمحوری سنگ و مقاومت خرده ذرات، تعداد 7 نمونه سنگ آهک میکرایتی از رخنمونهای سازند آسماری تهیه شده و پس از انجام آزمایش فشاری تکمحوری و تعیین مقادیر UCS آنها، نمونههای مذکور خرد شد و 420 نمونه بهعنوان خردههای حفاری آمادهسازی شده است. با استفاده از دستگاه بارگذاری بر خرده ذرات مجزا، مقاومت فشاری تکذره (SCS) خردههای حفاری تعیین شده است. با توجه به تأثیر شکل خردهها بر مقاومت آنها، همۀ خردههای بررسی شده به شکل کروی در آمده است و بهمنظور بررسی اثر اندازۀ خرده بر مقاومت آنها پژوهش بر روی خردهها، با قطرهای 2، 3 و 4 میلیمتر انجام شده است. با تعریف متغیرهای مقاومت و اندازه، نمودارهایی برای تعیین مقاومت خرده ذرات پشنهاد شده که در آنها اثر اندازۀ دانه در آزمایش بارگذاری بر ذرات مجزا حذف شده است. ضریب همبستگی بین UCS و SCS در حالتهای مختلف بیشتر از 91/0 است که نشاندهندۀ همبستگی قابل قبول این دو پارامتر با هم است.
سمیه اکبر، حجت اله رنجبر، سعید کریمی نسب، مهدی عبدالملکی،
جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1392 )
چکیده
منطقۀ بررسی شده در جیرفت و زون آتشفشانی سهند- بزمان قرار دارد و از نظر تکتونیکی فعال است. طبق پژوهشهای قبلی و شرایط منطقه، عوامل گوناگون مؤثر بر وقوع زمینلغزش برآورد شده و اهمیت هرکدام بهطور کیفی مشخص شده است. سه محدودۀ زمینلغزش در منطقه بهشیوۀ مستقیم (کار صحرایی) و بهکمک عکسهای هوایی مشخص شده است، که یکی از آنها در نزدیکی روستای محمدآباد مسکون واقع است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی خطر زمینلغزش در منطقه است که برای این منظور از دو روش فازی و هیبرید فازی- اوزان شاهد، استفاده شده است. نقشههای حاصل از دو روش، انطباق خوبی مخصوصاً در قسمتهای پرخطر نشان میدهند و همچنین با زمین لغزشهای موجود در منطقه مطابقت دارند. روش هیبریدی با احتیاط بیشتر و با توجه به نقاط شاهد، مناطق مستعد لغزش را معرفی میکند. در نتیجه مناطق معرفی شده، نسبت بهروش فازی مساحت کمتری اشغال میکنند. بنا بر این نقشههای حاصل از دو روش هیبریدی و فازی، بهترتیب بهعنوان حد آستانههای مینیمم و ماکزیمم خطر لغزش در منطقه مورد توجه قرار گیرند.
غلامرضا خانلری، علی اکبر مومنی، مرات کاراکوس،
جلد 8، شماره 1 - ( از این شماره نشریه از دوفصل نامه به فصل نامه تغییر یافته است) (مقالات انگلیسی) English Paper 1393 )
چکیده
بهمنظور ارزیابی رفتار وابسته بهزمان (خستگی) مونزوگرانیتهای الوند، آزمونهای آزمایشگاهی لازم انجام گرفت. قبل از انجام این آزمایشها و بهمنظور بهدست آوردن اطلاعات لازم برای آزمایشهای خستگی، چندین آزمایش در حالت بارگذاری استاتیکی انجام شد. آزمایشهای خستگی در سه سطح بار ماکزیمم (85، 90 و 95% مقاومت تراکم تکمحوری) و در دامنۀ بارگذاری 70%، با فرکانس بارگذاری سیکلی 1 هرتز انجام شدند. نتایج بهدست آمده نشان داده است که تنش بیشینه تأثیر بارزی بر روی رفتار خستگی این سنگها دارد. همچنین مشخص شد که عمر خستگی بهصورت تابع توانی با افزایش سطح تنش بیشینه کاهش مییابد. روند آسیب خستگی انباشتی، رفتار سه مرحلهای شامل فاز شروع ترک، فاز رشد ترک با سرعت یکنواخت و فاز تسریع شوندهای را در گسترش ترک نشان میدهد. فرآیند آسیب خستگی با استفاده از پارامترهای کرنش بیشینه و کمینه محوری و جانبی، مدولهای مماسی و متقاطع، چقرمگی و انرژی وارفتگی در هر دو شرایط بارگذاری و باربرداری ارزیابی شد. از میان پارامترهای مذکور، کرنش جانبی و محوری و مدول متقاطع رفتار آسیب خستگی سه مرحلهای بهتری را نشان میدهند. همچنین قابل ذکر است که بیشتر ترکهای ایجاد شده در جهت موازی با محور بارگذاری است که در نتیجۀ آن، کرنش جانبی بیش از کرنش محوری تحت تأثیر قرار خواهد گرفت
ابراهیم احمدی ششده، اکبر چشمی،
جلد 9، شماره 3 - ( 7-1394 )
چکیده
تعیین مقاومت فشاری تکمحوری (UCS) سنگ در بیشتر پروژههای مهندسی ضروری است. در حفاریهای عمیق برای دستیابی به منابع هیدروکربوری و یا حفاریهای اکتشافی برای تونلهای عمیق تهیۀ نمونۀ مناسب برای اندازهگیری مستقیم UCS مشکل، هزینهبر و گاهی غیرممکن است. بنا بر این استفاده از روشهای غیرمستقیم (نظیر استفاده از خردههای حفاری) برای تخمین UCS متداول شده است. استفاده از نفوذ کنندهای سخت که به داخل خرده سنگ تثبیت شده در یک چسب نگهدارنده نفوذ میکند و بهعنوان آزمایش نفوذ1 شناخته میشود، یکی از این روشها است. در این مقاله تعداد 8 نمونه سنگ آهک میکرایتی تهیه و پس از تعیین UCS آنها در آزمایشگاه، نمونهها خرد و آزمایش نفوذ با نفوذ کنندههایی به قطرهای 6/0، 8/0 و 1 میلیمتر روی 720 خرده ذره با اندازههای 2، 3 و 4 میلیمتر انجام شده و نیروی انتقال بحرانی (CTF) که معرف مقاومت نهایی خرده ذره در مقابل ورود نفوذکننده به داخل آن است، تعیین شده است. روابط تجربی بین UCS و CTF برای نمونهها و نفوذکنندههای با قطرهای مختلف با R2 &ge 0.78 پیشنهاد شده است. با استفاده از رگرسیون چند متغیره، رابطهای کلی بین UCS، CTF، اندازۀ ذرات (D) و قطر نفوذکننده (I) با R = 0.85 ارائه شده است. صحت روابط تجربی پیشنهادی با انجام 135 آزمایش نفوذ روی 3 نمونه سنگ آهک میکرایتی و مقایسه UCS اندازهگیری شده در آزمایشگاه با UCS تخمین زده شده ارزیابی شده که شباهت 88% آنها نشان دهندۀ رواداری روابط تجربی پیشنهادی در تحقیق حاضر است.
اکبر چشمی، زهرا عزالدین، کاظم مرادی هرسینی،
جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )
چکیده
طبقهبندی خاک یکی از بخثهای مهم در مطالعات ژئوتکنیک است، لذا ارزیابی روشهای موجود برای طبقهبندی خاک، در نواحی مختلف حائز اهمیت میباشد. برای طبقهبندی خاک از نتایج آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی استفاده میشود. اخذ نمونه و انجام آزمایشهای شناسایی، روشی آزمایشگاهی برای طبقهبندی خاک است. استفاده از نتایج آزمایش نفوذ مخروط با اندازهگیری فشار آب منفذی ( CPTu) روشی برجا برای شناسایی و طبقهبندی خاک میباشد که به دلیل سرعت و دقت بالا امروزه کاربرد وسیعی در مطالعات ژئوتکنیک پیدا کرده است. محققان مختلف با استفاده از پارامترهایی که در آزمایش CPTu اندازهگیری میشود، نمودارهای متفاوتی برای طبقهبندی خاک پیشنهاد نمودهاند. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان کارایی این روشها، از نتایج 58 آزمایش CPTu مربوط به چهار ناحیه در جنوب ایران استفاده شده و خاک بوسیله روشهای مبتنی بر CPTu طبقهبندی شده، سپس با نتایج 372 آزمایش دانهبندی آزمایشگاهی مقایسه گردیده است. نتایج نشان میدهد که نمودار پیشنهادی توسط روبرتسون (Robertson, 1990) که برمبنای Qt، Ft و Bq میباشد، بهترین تطابق را با نتایج آزمایش دانهبندی در مناطق مورد مطالعه دارد. سپس براساس دادههای بدست آمده از تحقیق، نمودار اصلاح شدهای برای طبقهبندی خاکهای نواحی جنوبی ایران بر مبنای متغیرهای Rf و qt-u0/σ΄v، پیشنهاد شده که تطابق 90% با نتایج آزمایشهای دانهبندی را نشان میدهد.
هادی عطاپور، محمدرضا اکبری، مهدی ترکاشوند،
جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )
چکیده
چکش اشمیت امکان اندازهگیری سریع و ارزان سختی سطح سنگ را بصورت برجا و آزمایشگاهی فراهم میآورد. این پارامتر بطور گسترده در تخمین خواص مکانیکی سنگها از جمله مقاومت فشاری تک محوره و ضریب یانگ مورد استفاده قرار میگیرد. سختی چکش اشمیت همچنین میتواند در ارزیابی کیفیت ساختاری سنگ، پیشبینی پارامترهای حفرپذیری و برشپذیری و میزان سایندگی سنگ، هوازدگی آن و تعیین مقاومت دیوارهی درزه مورد استفاده قرار گیرد. عوامل مختلفی مانند ابعاد نمونهی مورد آزمایش، زبری سطح، هوازدگی، محتوای رطوبت، نوع چکش اشمیت و روش اندازهگیری و غیره بر روی نتایج سختی اشمیت اثر میگذارند. در مقالهی حاضر بعد از مرور نتایج تحقیقهای اخیر انجام گرفته در زمینهی تاثیرات این عوامل، به بررسی آزمایشگاهی اثر عوامل رطوبت، درجهی حرارت و بارگذاری تک محوری بر روی سختی اشمیت چندین نوع سنگ سالم و نیز نمونهی بتن پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان داد که رطوبت عموما سبب کاهش مقدار سختی اشمیت سنگ میگردد. میزان این کاهش وابسته به نوع سنگ میباشد. همچنین دما تاثیر زیادی بر روی مقدار سختی اشمیت دارد. رابطهی بین کاهش سختی با افزایش حرارت برای سنگهای مورد آزمایش، به شکل خطی بوده است. از طرفی اندازهگیری سختی نمونهی تحت بارگذاری تک محوره نشان داد که اعمال بار بر روی سنگ، سبب افزایش سختی اشمیت نمونه میشود. این امر باید در اندازهگیری برجای سختی در دیوارهی فضاهای زیرزمینی که سنگها تحت بارگذاری قرار دارند، مورد توجه قرار گیرد.
علیاکبر مؤمنی، غلامرضا خانلری، مجتبی حیدری، یاسین عبدی لر،
جلد 11، شماره 1 - ( جلد 11 شماره 1 بهار1396 1396 )
چکیده
در این پژوهش رفتار خستگی سنگهای تونالیت تحت بارگذاری چرخهای تکمحوره بررسی شد. بدینمنظور دو نوع بارگذاری نیرو کنترل و جابهجایی کنترل استفاده شد. آزمونهای نیرو کنترل در ترازهای تنش متغییر و دامنۀ بارگذاری ثابت (82% مقاومت تکمحوری) و فرکانس یک هرتز انجام شد. آزمون جابهجایی کنترل بهصورت پلهای با افزایش دامنۀ بارگذاری انجام شد. نتایج آزمونهای خستگی انجام شده توسط پارامترهای آسیب خستگی شامل کرنش بیشینه و کمینۀ محوری، کرنش بیشینه و کمینۀ جانبی، مدولهای مماسی و متقاطع، چقرمگی و انرژی وارفتگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این تیپ سنگی کاهش چشمگیری در مقاومت خود بهدلیل آسیب خستگی نشان میدهد. از بین پارامترهای آسیب خستگی، پارامتر کرنش جانبی آسیب سهمرحلهای خستگی را به بهترین شکل نشان میدهد. این مطلب مؤید این نکته است که ترکهای ایجاد شده در راستای بارگذاری جهت یافتهاند. همچنین، آزمونهای جابهجایی کنترل نشان داد که رفتار این تیپ سنگی از نوع کرنش نرمشوندگی است.
اقای اکبر اسمعیل زاده، دکتر رضا میکائیل،
جلد 12، شماره 3 - ( جلد 12 شمارۀ 3، پاییز 1397 )
چکیده
تودۀ سنگ بهعنوان بستر میزبان در ساخت انواع سازههای عمرانی و معدنی سطحی و زیرزمینی مطرح است. عوامل متعددی بر نحوۀ رفتار و پایداری چنین سازههایی تأثیر میگذارند که از جمله مهمترین این پارامترها میتوان به، رفتارشناسی تودۀ سنگها، ناپیوستگیها و بهتبع آن حضور بلوکهای سنگی ایجاد شده در اثر برخورد این ناپیوستگیها اشاره کرد. بلوکهای سنگی که تودۀ سنگ به آنها افراز شده است، بهلحاظ استاتیکی و دینامیکی از مهمترین اجزای روند تحلیل پایداری و رفتاری سازهها محسوب میشوند. در این تحقیق سعی شده به شناسایی بلوکهای سنگی ایجاد شده در اثر تقاطع ناپیوستگی در سه بعد پرداخته شود. الگوریتم طراحی شده در این پژوهش، بر مبنای جستجوی سلسله مراتبی با شناسایی اجزاء بلوکی از جزء به کل عمل میکند که سرعت عملکرد زیادی دارد. همچنین در پیادهسازی این الگوریتم از قابلیت روش محاسبه موازی برنامه متلب نیز استفاده شده که بهمراتب سرعت محاسبات را با حفظ دقت، افزایش میدهد. اجزاء تشکیلدهنده بلوکها شامل کنج، لبه و چند ضلعیهای تشکیل دهنده سطوح هستند. بلوکهای سنگی براساس الگوریتم طراحی شده در محیط نرمافزار متلب شناسایی شده و بعد از محاسبه حجم آنها و هیستوگرام حجمی آنها ترسیم میشود. نمایش زنده روند شناسایی بلوک و همچنین ثبت و نمایش موقعیت و توزیع فضایی کنجها و لبههای بلوکها از ویژگیهای کد توسعه داده شده است. نتایج نشان میدهد، غالباً توزیع حاکم بر حجم بلوک های ایجاد شده، نمایی است.
فاطمه ابطحی، مهدی حسینی، اکبر شاه حسینی،
جلد 13، شماره 3 - ( جلد 13، شماره 3 1398 )
چکیده
انفجار و لرزشهای حاصل از آن در مقایسه با ساختارهای زمینشناسی و آب زیرزمینی، بهدلیل قابلیت کنترل بهتر آن، تأثیر کمتری در ناپایداری حفریات زیرزمینی دارند. عدم اجرای اصولی فرآیند انفجار، ممکن است منجر به آسیبهای جدی شود. در این تحقیق مدلسازی روی رمپ قره چنگول معدن سرب و روی زهآباد در برابر بارهای انفجاری انجام شده است. این معدن در جنوب روستای زهآباد واقع در70 کیلومتری شمال شهرستان قزوین در بخش طارم سفلی واقع است. بهمنظور بهدست آوردن خواص فیزیکی و مکانیکی سنگهای در برگیرنده رمپ و پارامترهای مقاومت برشی ناپیوستگیها، آزمایشهایی شامل آزمایشهای تکمحوری، سهمحوری، برزیلی، برش مستقیم، تعیین وزن مخصوص و سرعت امواج طولی انجام شد. همچنین برای شبیهسازی شرایط پیچیده حاکم بر فرایند انفجار، با توجه ناپیوسته بودن محیط، برای مدلسازی عددی از نرم افزار المان مجزای UDEC استفاده شد. در انجام یک تحلیل دینامیکی ابتدا باید مدل در حالت استاتیکی به تعادل برسد. بعد از تعریف شرایط مرزی جاذب، بارهای دینامیکی بر اساس مدت زمان تعریف شده به مدل وارد میشود. در بحث پایداری معادن و فرآیند انفجار، بار دینامیکی حاصل از آن اغلب بهصورت یک پالس به مدل اعمال میشود. با وارد کردن بار دینامیکی و در نظر گرفتن سایر تغییرات یاد شده نسبت به تحلیل استاتیکی، میتوان پاسخ دینامیکی فضای زیرزمینی را تحت بار لرزشی انفجار و یا زلزله پیشبینی کرد. برای این منظور موج ضربه ناشی از انفجار بهصورت پالس نمایی با فشار بیشینه 41/4 مگاپاسکال و پهنای زمانی 7/0 تا 7 میلیثانیه به مرز سمت چپ مدل اعمال شد. نتایج حاصل از تحلیل عددی نشان میدهد که در حالت استاتیکی فضای زیرزمینی مورد نظر پایدار است و بلوکی ریزش نمیکند. بعد از اعمال بار حاصل از انفجار نتایج نشان میدهد، رمپ پایدار میماند و نیازی به نصب سیستم نگهداری نیست و در اطراف رمپ موردنظر ریزشی صورت نمیگیرد.
دکتر جواد اکبردوست، مهندس جمال بیدادی،
جلد 14، شماره 2 - ( تابستان 1399 1399 )
چکیده
بررسی شکست تودههای سنگی، همواره مورد توجه مهندسان عمران، معدن و مکانیک بوده است. چنانچه در قطعات سنگی، ترکی وجود داشته باشد، اهمیت موضوع شکست قطعات سنگی را دوچندان میکند. در این راستا، از چقرمگی شکست بهعنوان یکی از خواص مکانیکیِ مواد سنگی برای تخمین استحکام سازههای سنگی ترکدار استفاده میشود. مقدار چقرمگی شکست، با انجام آزمایشهای استاندارد روی قطعات ترکدار سنگی محاسبه میشود. یکی از نکات مهم در محاسبۀ مقدار چقرمگی شکست، ابعاد قطعۀ آزمایش شده است. ضخامت قطعه بهعنوان بُعد خارج صفحهای، نقش مهمی در مقدار چقرمگی شکست دارد که کمتر به آن توجه شده است. بنابراین، در این مقاله، اثرات ضخامت در مقدار چقرمگی شکست قطعات سنگی هم در حالت بارگذاری مود I و هم در حالت بارگذاری مود II بهصورت آزمایشگاهی بررسی میشود. برای این منظور، از قطعۀ نیم دیسک با ترک لبهای تحت بار خمشی متقارن و نامتقارن استفاده شده است. قطعات آزمایش شده دارای شعاع ثابت و ضخامتهای متغییر است. نتایج آزمایشگاهی نشان میدهد که با افزایش ضخامتِ قطعه، مقدار چقرمگی شکست تا ضخامت خاصی روند صعودی دارد، اما بعد از آن ضخامتِ خاص، روند کاهشی پیدا میکند. اختلاف مقادیر چقرمگی شکست در روند کاهشی، زیاد نبوده و میتوان مقدار تقریباً ثابتی برای چقرمگی شکست در نظر گرفت. همچنین، انحنای مسیر رشد ترک در حالت مود II خالص با افزایش ضخامت قطعه بیشتر میشود.
دکتر علی اکبر مومنی، دکتر مینگ تااو، دکتر علیرضا طالب بیدختی،
جلد 14، شماره 4 - ( زمستان 1399 1399 )
چکیده
تونلهای کمعمق نقش حیاتی در برنامهریزی شهری و خطوط حمل و نقل ریلی و جادهای دارند. وجود این حفرات زیرسطحی میتواند باعث تمرکز تنش شده و ناپایداری این فضاها را در برابر بارهای استاتیکی بهویژه دینامیکی در پی داشته باشد. از اینرو، هدف از این پژوهش ارزیابی تأثیر وجود حفره بیضوی و جهتیابی آن بر رفتار ماسه سنگ تحت بارهای استاتیکی فشاری و دینامیکی کششی است. بهمنظور ارزیابی تأثیر حفره در برابر شرایط تنش استاتیکی دو گروه از مغزههای ماسه سنگی بدون حفره و حفرهدار با جهتیابی 0و 30و 60 و 90 درجه فراهم شده و تحت آزمون بارگذاری فشاری تکمحوری قرار گرفتند. حین آزمون علاوه بر ثبت تنش، با بهکار بردن کرنش سنج، سنسور ثبت انتشار امواج صوتی و دوربین، آسیب و تغییر شکلپذیری نمونهها ثبت شد. برای انجام آزمون بارگذاری دینامیکی از دستگاه میلۀ فشار هاپکینسون استفاده شد. بهعلاوه روند گسترش آسیب با استفاده از دوربین با سرعت زیاد با نرخ یک عکس در 10 میکروثانیه، ثبت شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که وجود حفره باعث کاهش مقاومت سنگ در بیشترین حالت (0=θ) تا 55 درصد و در کمترین حالت (90=θ) تا 77 درصد مقاومت فشاری تکمحوری میشود. آزمون بارگذاری دینامیکی کششی نشان میدهد که حفره بیضوی نزدیکتر به مرز انعکاس موج فشاری به کششی بهعلت قرارگیری در منطقه سوپر پوزیشن سالم مانده در حالیکه حفره موجود در خارج از این منطقه با هر جهت یابی دچار گسیختگی ورقهای شده است. بررسی سطح شکست با استفاده از تجزیۀ میکرسکوپ الکترونی و بررسی مقطع نازک نشان داد که شکستگی غالب از نوع مرز بلوری بوده است و سیمان اکسید آهن نقش کلیدی در توسعه این نوع شکستگی دارد.
حسین ابراهیمی، فرزاد اکبری، سرور مزرعه اصل، بابک بیگلری،
جلد 17، شماره 4 - ( زمستان 1402 )
چکیده
چشمه کارستی ورسخواران با وسعت حوضه آبگیر حدود 50 کیلومتر مربع و میانگین آبدهی حدود 1/35 مترمکعب بر ثانیه یکی از مهمترین چشمههای شهرستان فیروزکوه میباشد. به منظور ارزیابی خصوصیات هیدروژئولوژیکی و هیدروژئوشیمیایی چشمه، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب چشمه طی 17 ماه اندازهگیری و آنالیز شده است. نتایج این مطالعه نشان داد منحنی فرود چشمه دارای یک شیب بوده و مقدار ضریب بده آن حدود 0.003 میباشد. اندک بودن ضریب تغییرات آبدهی، هدایت الکتریکی و یونهای اصلی و همچنین تک شیب بودن منحنی فرود چشمه عمدتاً به دلیل شکل کشیده آبخوان و وجود طولانی مدت برف در حوضه آبگیر چشمه میباشد. با توجه به آبدهی نسبتاً بالای چشمه و وجود فروچاله و گودی مسدود در حوضه آبگیر چشمه و همچنین ضریب تغییرات اندک پارامترهای فیزیکی و شیمیایی چشمه، میتوان اینچنین اظهارنظر نمود که سیستم غالب جریان در آبخوان تغذیه کننده چشمه ورسخواران، از نوع مجرایی-افشان میباشد. با توجه به بازدیدهای صحرایی و ارزیابی درصد پوشش خاک، توسعه فضاهای انحلالی و سایر عوارض مورفولوژیکی کارست، درصد تغذیه سالیانه در محدوده مورد نظر برابر با 56 درصد برآورد شد. با داشتن مقادیر بارش، درصد تغذیه سالیانه، حجم تغذیه سالیانه حوضه آبگیر مقدماتی، برابر با 19/2 میلیون مترمکعب و حجم تخلیه سالیانه چشمه از طریق هیدروگراف سالیانه چشمه برابر با 20/1 میلیون مترمکعب محاسبه گردید. همچنین مشاهده گردید تیپ آب چشمه بیکربناته-کلسیک و لیتولوژی آبخوان آهکی دولومیتی میباشد.
خانم سرور مزرعه اصل، آقا فرزاد اکبری، خانم الهه ایرانی اصل، خانم لیلا حسینی شفیعی،
جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1403 )
چکیده
آب٬های زیرزمینی یکی از منابع اصلی در تأمین آب کشاورزی، شرب و صنعت در کشور ایران، به ویژه مناطقی که دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک می٬باشد. از اینرو، با توجه به اهمیت بالا منابع آب زیرزمینی، اطلاع از ضرایب هیدرودینامیکی به منظور تعیین جریان طبیعی آب و مدیریت بهرهبرداری بهینه از منابع آب زیرزمینی امری ضروری است. با توجه به نقش آبخوان دالون-میداوود در تأمین بخشی از آب مورد نیازمنطقه مورد مطالعه به ویژه جهت مصارف کشاورزی ضرایب هیدروینامیکی این آبخوان با استفاده از روش٬های دانه بندی، ژئوفیزیک و آزمون پمپاژ برآورد گردید. ضرائب به هر سه روش محاسبه و با استفاده از دبی چاههای بهره برداری صحت سنجی گردید. در هر سه روش، ضرائب هیدرودینامیک (هدایت هیدرولیکی، آبدهی ویژه، ضریب قابلیت انتقال) در بخشهای شمال، شمال شرقی بیشترین مقدار و در به سمت جنوب و شمال غرب کمترین مقدار را دار میباشند. نتایج نشان داد که 2 روش دانه بندی و آزمون پمپاژ بیشترین شباهت را با نقشه دبی چاههای بهرهبرداری دارند.