5 نتیجه برای مختاری
امیرهوشنگ رجایی، محمد مختاری، کیت پریستلی ،
جلد 2، شماره 1 - ( 4-1386 )
چکیده
در این مقاله نتایج مدلسازی ساختار سرعت امواج لرزهای در پوسته با استفاده از روش تحلیل توابع گیرنده و روش تحلیل برگردان ادغام ده توابع گیرنده با دادههای پاشندگی سرعت گروه امواج ریلی با نگرش مقایسهای ارائه شده است. دادههای مورد استفاده نگاشتهای وقایع دورلرزهای ثبت شده در یک ایستگاه باند پهن نصب شده در منطقه البرز مرکزی را شامل میشود. مدل سرعت به دست آمده از هر دو روش مدلسازی بیانگر تطابق و همخوانی در موقعیت عمقی ناپیوستگیهاست در حالی که تفاوتهای چشمگیری را در مقدار سرعت لرزهای نشان میدهد. همچنین تفاوت در نتایج مدل محاسبهای حاصل از کاربرد ساختارهای مختلف سرعتی برای مدل اولیه در مدلسازی به روش تحلیل برگردان توابع گیرنده یکتا نبودن این روش را مورد تأیید قرار میدهد، در حالی که نتایج حاصل برای مقادیر سرعت حاصل از روش دوم دارای روند بسیار منطقی و با ثبات است.
عارف علی پور، مجتبی مختاریان اصل،
جلد 13، شماره 4 - ( جلد 13، شماره 4 1398 )
چکیده
بخش اعظم انرژی مصرفی در کارخانههای فرآوری مواد معدنی و تولید سیمان، اختصاص به انرژی مصرفی آسیای مواد معدنی خام و کلینیکر دارد. بهطور عمده کاهش انرژی مصرفی خردایش و آسیا در بهینهسازی آسیا مدنظر قرار میگیرد. بهدلیل وجود بانک دادههای متعدد در یک قرن گذشته، آسیای آزمایشگاهی باند بهعنوان مبنای بزرگمقیاسسازی و بهینهسازی آسیاهای صنعتی بهکار گرفته شده است. با توجه به پیچیده و وقتگیر بودن آزمون باند، اندیس کار مربوط به آن و اهمیت موضوع، در این مقالۀ به توسعۀ مدلی کارا بهمنظور ارائۀ تخمینی از انرژی مصرفی آسیای باند در هفت نمونه سنگ مختلف و بر مبنای پارامترهای فیزیکی-مکانیکی سنگ توجه شده است. از آنجاکه اندازهگیری پارامترهای فیزیکی-مکانیکی در فازهای ابتدایی پروژههای معدنی مرسوم و از سادگی لازم برخوردار است، ارائۀ مدل مناسب تخمین انرژی خردایش مبتنی بر این پارامترها حائز اهمیت است؛ از اینرو با استناد به دادههای اندازهگیری شده مربوط به آزمایشهای مقاومت فشاری تکمحوره سنگ، مدول الاستیسیته، شاخص سختی و سایش سنگ و با استفاده از روش سطح پاسخ ارتباط بین این پارامترها در قالب متغیر مستقل و اندیس کار باند در قالب متغیر وابسته بررسی شده و در نهایت مدل مناسب با حداکثر دقت (ضریب همبستگی برابر با یک) بدست آمده است.
مریم مختاری، کاظم برخورداری، سعید عباسی،
جلد 13، شماره 5 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1398 )
چکیده
در سالهای اخیر با گسترش استفاده از روش میخکوبی برای تثبیت دیوارۀ گودبرداریها، نیاز به بررسی جامع رفتار این روش احساس میشود. در پژوهشهای پیشین، رفتار دیوار میخکوبیشده در حالتهای استاتیکی و دینامیکی تحت شرایط مختلف بررسی شدهاند اما با توجه به ماهیت متفاوت زلزلههای حوزۀ نزدیک گسل، بررسی اثر این حرکات روی رفتار دیوار میخکوبیشده ضروری است. از اینرو در این پژوهش با در نظر گرفتن یک مدل دوبعدی گودبرداری، اثر زلزلههای حوزه نزدیک و حوزه دور از گسل روی پاسخ مدل بررسی شده است. برای تشریح رفتار خاک از مدل موهر کولمب و برای میخها پارامترهای الاستیک و پلاستیک در نظر گرفته شده است. همچنین با توجه به قابلیتهای نرمافزارPLAXIS 2D ، برای مدلسازی روند گودبرداری، از روش ساخت مرحلهای استفاده شده است. در این بررسی، 10 شتابنگاشت زلزله (5 شتابنگاشت زلزله حوزۀ نزدیک و 5 شتابنگاشت زلزله حوزۀ دور)، که روی سنگ سخت ثبت شدهاند، به کف مدل اعمال شد. مقادیر لنگرخمشی، نیروی برشی و نیروی محوری ایجاد شده در میخها، در حالت زلزله حوزۀ نزدیک بزرگتر از مقادیر ایجاد شده تحت زلزلههای حوزه دور هستند. این مقادیر تقریباً برای بیشینۀ لنگرخمشی برابر 23 درصد، نیروی برشی 30 درصد و نیروی محوری 22 درصد هستند. بهدلیل این که در زلزلههای حوزۀ نزدیک انرژی بیشتری در مدت زمان کمتری به مدل اعمال میشود (بهدلیل وجود پالس) تغییرمکان ایجاد شده نیز بیشتر است. افزایش طول میخ و سختی موجب کاهش تغییر مکان دیوار میخ کوبی شده تحت زلزله حوزۀ نزدیک می شود، معذلک رفتار کلی خاک تحت این زلزله عوض نمیشود. بر مبنای نتایج بهدست آمده در یک حداکثرشتاب ثابت رابطۀ مستقیمی بین حداکثر پیک سرعت و جابهجایی بالای دیوار وجود دراد. لیکن رابطۀ ذکر شده در زلزلههای حوزۀ دور مشاهده نمیشود.
دکتر سعید مهدوی، خانم مهرنوش حقیقت، دکتر مریم مختاری،
جلد 14، شماره 1 - ( بهار 1399 1399 )
چکیده
مدول تغییرشکلپذیری تودۀ سنگ یکی از پارامترهای اساسی در طراحی سدهای بتنی قوسی که میتواند بهطور مستقیم با استفاده از آزمونهای برجا یا بهصورت غیرمستقیم از روابط تجربی برآورد شود. برای ارزیابی مدول تغییرشکلپذیری تودهسنگ در کولههای سد بهشتآباد که بخش مهمی از پروژه انتقال آب به فلات مرکزی ایران است، از آزمایش بارگذاری صفحهای استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا روشهای برآورد مدول تغییرشکلپذیری بررسی و بعد از توصیف ژئوتکنیکی ساختگاه سد، مدول تغییرشکلپذیری تکیهگاه سد با بهرهگیری از روشهای تجربی و تحلیلی برآورد شده است. روشهای تجربی در سه رده دستهبندی شدند و مشخص شد مدول برآورد شده بهوسیلۀ روشهای تجربی که از نتایج طبقهبندی مهندسی و پارامترهای سنگ بکر بهطور همزمان استفاده میکنند، به مدول ارزیابی شده بهوسیلۀ آزمون بارگذاری صفحهای نزدیکتر است. تطابق نداشتن شرایط مرزی فرض شده در روشهای تحلیلی با روش اجرا منجر به افزایش ناگهانی مدول تغییر شکل محاسبه شده بر مبنای آزمون بارگذاری صفحهای با افزایش عمق میشود. از اینرو، بهمنظور بررسی تأثیر شرایط مرزی موجود بر مدول تغییرشکلپذیری، نتایج آزمون بارگذاری صفحهای با استفاده از شبیهسازی عددی سهبعدی و تحلیل برگشتی بررسی شد. بر اساس نتایج تحلیل عددی، توده سنگ همگن است و توزیع تنش حاصل از صفحات بارگذاری با آنچه با استاندارد ASTM D4394 ارزیابی میشود از صفر تا 90 درصد تفاوت دارد که میزان تفاوت با فاصله گرفتن از صفحات بارگذاری افزایش پیدا میکند.
مریم مختاری،
جلد 16، شماره 1 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1401 )
چکیده
مقاومت تک محوری و مدول الاستیسیته سنگ ها در مهندسی ژئوتکنیک، مکانیک سنگ و مهندسی زمین شناسی، جزو پارامترهای حیاتی در طراحی می باشد. بدین منظور از دو روش رگرسیون اجزا اصلی و روش هیبریدی الگوریتم بهینه سازی ذرات بر مبنای ماشین های برداری رگرسیون استفاده شده است. پارامترهای استفاده شده در این مدلسازی شامل سرعت موج فشاری، نسبت پواسون و تخلخل دینامیکی می باشد. مدل سازی بر مبنای نتایج حاصل از آزمایش مقاومت تک محوری فشاری و التراسونیک بر روی 115 نمونه سنگ آهک انجام شده است. دقت مدل های توسعه یافته با استفاده از شاخص های آماری شامل ضریب همبستگی، مربع متوسط خطای نرمال شده و متوسط خطای مطلق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که دقت هر دو روش در تخمین پارامترهای هدف بالا می باشد. مقدار الگوریتم بهینه سازی ذرات به منظور تعیین بهینه حالت محدودیت جعبه و حالت اپسیلون مورد استفاده قرار گرفت. مقدار ضریب همبستگی، مربع متوسط خطای نرمال شده و متوسط خطای برای محموعه آموزش در مدل سازی مقاومت تک محوری با روش رگرسیون اجزا اصلی به ترتیب 0.78، 22.45 و 0.363 بدست آمد. مقادیر حاصل برای مجموعه تست در این حالت به ترتیب 0.76، 22.51 و 0.357 بدست آمده است. مقدار ضریب همبستگی، مربع متوسط خطای نرمال شده و متوسط خطای برای محموعه آموزش در مدل سازی مقاومت مدول الاستیسیته با روش رگرسیون اجزا اصلی به ترتیب 0.71، 34.23 و 0.421 بدست آمد. مقادیر حاصل برای مجموعه تست در این حالت به ترتیب 0.7، 34.23 و 0.43 بدست آمده است.مدل سازی در روش رگرسیون ماشین برداری به استفاده از چهار تابع کرنل خطی، درجه دوم، مکعبی و گوسین انجام شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد تابع کرنل درجه دوم نتایج بهتری در تخمین مقاومت فشاری تک محوری و مدول الاستیسیته ارائه می کند. مقدار ضریب همبستگی، مربع متوسط خطای نرمال شده و متوسط خطای برای محموعه آموزش در مدل سازی مقاومت تک محوری با استفاده از تابع کرنل در ماشین های بردار پشتیبان به ترتیب 0.83، 16.98 و 0.329 بدست آمد. مقادیر حاصل برای مجموعه تست در این حالت به ترتیب 0.76، 22.15 و 0.296 بدست آمده است. مقدار ضریب همبستگی، مربع متوسط خطای نرمال شده و متوسط خطای برای محموعه آموزش در مدل سازی مقاومت مدول الاستیسیته با روش رگرسیون اجزا اصلی به ترتیب 0.73، 29.11و 0.45 بدست آمد. مقادیر حاصل برای مجموعه تست در این حالت به ترتیب 0.7 ، 25.67 و 0272 بدست آمده است.مدل سازی در روش رگرسیون ماشین برداری به استفاده از چهار تابع کرنل خطی، درجه دوم، مکعبی و گوسین انجام شد. به علاوه، مقایسه نتایج حاصل از رگرسیون اجزا اصلی و ماشین برداری رگرسیون نشان می دهد که ماشین برداری رگرسیون نتایج بهتری را ارائه می نماید.