8 نتیجه برای حمیدی
امیر حمیدی، پویا یاربختی،
جلد 6، شماره 2 - ( مقالات انگلیسی -پاییز و زمستان 1391 )
چکیده
خاکهای دانهای سیمانی شده در بسیاری از نقاط جهان یافت میشوند. از ویژگیهای مهم این خاکها قابلیت پایداری آنها در شیبهای تند طبیعی است. شیبهای تند و قائم به کرات در نقاط متعددی از شهر تهران نیز مشاهده میشوند. با توجه به ماهیت دانهای مصالح مزبور که از ظاهر آنها نیز مشخص است پایداری طولانی مدت این شیبها عمدتاً ناشی از مؤلفههای چسبندگی ناشی از سیمانی شدن است. در سالهای اخیر پژوهشهای زیادی بر خاک سیمانی شده آبرفت تهران انجام گرفتهاند که اهمیت و ضرورت تحقیق بر رفتار این مصالح را روشن میسازد. در تحقیق حاضر مدلی برای تبیین رفتار مکانیکی خاک سیمانی شده با آهک، گچ و سیمان پرتلند ارائه میگردد. این مدل بر اساس تفکیک رفتار خاک سیمانته به دو بخش غیرسیمانی و باندهای سیمانته است. با مدلسازی رفتار این دو بخش بهصورت مجزا و ترکیب آنها بر اساس قوانین بقای انرژی و سازگاری تغییرشکلها، رفتار خاک سیمانته مدلسازی میگردد. برای ارزیابی عملکرد مدل، نتایج مدلسازی با آزمایشهای سه محوری در شرایط زهکشی شده و زهکشی نشده مقایسه شده است. بر اساس بررسی انجام شده، رفتار تنش-کرنش و تغییر حجم خاک بههمراه فشار آب حفرهای ایجاد شده در شرایط زهکشی نشده بهخوبی با مدل پیشبینی شده است. این شرایط برای انواع مختلف سیمانتاسیون در نظر گرفته شده در تحقیق حاضر قابل مشاهده است.
علی عطارزاده، علی قنبری، امیر حمیدی،
جلد 9، شماره 1 - ( 1-1394 )
چکیده
هدف از این مقاله ارائۀ رابطهای جدید برای محاسبۀ ضریب ظرفیت باربری پیهای مستطیلی واقع بر نزدیکی شیب برای شرایط این تحقیق است. در این راستا در قالب بررسی آزمایشگاهی مدلی از شیبی ماسهای درون جعبۀ فولادی ساخته شده و پی مستطیلی روی آن قرار گرفته است. پس از بارگذاری با دستگاه سهمحوری، مقدار بار اعمال شده و تغییر مکان پی ثبت شده و منحنی تنش- نشست رسم شده است. بر این اساس ظرفیت باربری نهایی پی تعیین شده است. ماسه استفاده شده در این تحقیق ماسه بابلسر است و در تمام آزمایشها دانسیتۀ نسبی 50% است. بر اساس نتایج حاصل، تأثیر فاصلۀ پی تا لبه شیب و نیز زاویۀ شیب بر ظرفیت باربری نهایی پی بررسی شده و در بارۀ روند تغییرات آن با پارامترهای مختلف بحث شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که با افزایش فاصلهۀ لبه پی از شیب٬ ظرفیت باربری بهصورت خطی افزایش مییابد. همچنین با افزایش زاویۀ شیب٬ ظرفیت باربری بهصورت خطی کاهش پیدا کرده است. در نهایت رابطهای جدید برای برآورد ضریب ظرفیت باربری پیهای سطحی در مجاورت شیب برای ماسه با تراکم 50% و شرایط این تحقیق ارائه شده است.
امیر حمیدی، علی دهقان،
جلد 9، شماره 2 - ( انگلیسی English 1394 )
چکیده
در مقاله حاضر، تأثیر افزودن الیاف پلیپروپیلن بر سختی و تغییرشکلپذیری مخلوطهای شن ماسهای ارزیابی میشود. خاک ماسهای مذکور از سواحل بابلسر و شندانهها از رودخانۀ کرج تأمین شد. الیاف پلیپروپیلن بهطول 12 میلیمتر و قطر 23 میکرومتر با درصدهای 5/0 و 0/1 به مخلوط اضافه شده و سیمان پرتلند نیز بهعنوان عامل سیمانیکننده استفاده شد. آزمایشهای سهمحوری فشاری بر نمونههای اشباع در شرایط زهکشی شده و زهکشی نشده و در تنشهای دورگیر 100، 200 و 300 کیلوپاسکال انجام شده است. منحنیهای تنشمحوری اضافی-کرنش محوری و تغییرات کرنش حجمی یا فشار حفرهای بهدست آمده و تغییرات سختی نمونهها در خلال بارگذاری ارزیابی شده است. بر اساس نتایج، افزودن الیاف موجب ازدیاد مقاومت برشی خاک میشود. در شرایط زهکشی شده، افزودن الیاف کرنشهای انقباضی اولیه و اتساع نهایی را زیاد میکند و در شرایط زهکشی نشده نیز فشار حفرهای مثبت اولیه و مکش نهایی را افزایش میدهد. همچنین مشخص شد که افزودن الیاف موجب کاهش سختی اولیه مماسی خاک خواهد شد.
مصطفی مرادی، امیر حمیدی، غلامحسین توکلی مهرجردی،
جلد 10، شماره 4 - ( جلد 10 شماره 4 زمستان 1395 1395 )
چکیده
در این تحقیق از آزمایشهای برش سهمحوری زهکشی شده برای بررسی رفتار تنش-کرنش و تغییر حجم خاک ماسهای رسدار مسلح شده با الیاف پلی پروپیلن استفاده شد. تأثیر پارامترهایی مانند درصد الیاف (صفر، 5/0 و 0/1 درصد)، درصد رس (صفر، 10 و20 درصد)، تراکم نسبی (50 و90 درصد) و فشار همه جانبه (100، 200 و 300 کیلوپاسکال) بررسی شدند. نتایج آزمایشها نشان داد که مقاومت برشی خاک ماسهای همواره بیشتر از مقاومت برشی ماسه رسدار است. بهعبارت دیگر افزودن رس موجب کاهش مقاومت خاک ماسهای میشود. همچنین اضافه شدن رس، رفتار تغییر حجم نمونهها را از اتساعی به انقباشی تغییر میدهد. افزودن الیاف نیز موجب ازدیاد مقاومت در نمونههای ماسهای و ماسه رسدار شده و میزان شکلپذیری نمونه را افزایش میدهد.
آبتین فرشی همایون روز، امیر حمیدی، مجید پورجنابی،
جلد 10، شماره 5 - ( ویژهنامه دومین همایش لرزهخیزی البرز 1395 )
چکیده
کوبش متوالی چکش شمعکوب بر سر شمع پیش ساخته برای نصب شمع در زمین را شمعکوبی ضربهای مینامند. امروزه کاربرد وسیع روش شمعکوبی ضربهای در اجرای پیهای عمیق (شمعها) غیرقابل انکار است؛ بهطوریکه در میان منابع تولید کننده ارتعاشات در زمین، شمعکوبی متداولترین منبع تولیدکننده ارتعاشات ساختوساز است. این ارتعاشات زمین در حین شمعکوبی مهمترین عامل محدودکننده بهکارگیری این روش است، از این رو، برای جلوگیری از خرابی سازهای و حفظ آرامش ساکنین پیشبینی قابل قبول از دامنۀ ارتعاشات پیش از اجرای هر پروژه ضروری است. برای این منظور، بیتردید مدلسازی عددی سریعترین، دقیقترین و اقتصادیترین گزینه است، اما تا به امروز مدلسازی روند صحیح نصب شمع یکی از مشکلات اصلی در مدلسازی عددی شمعکوبی بوده است. پژوهش حاضر تلاش دارد که با استفاده از نرمافزار اجزای محدود ABAQUS مدلسازی عددی عملیات شمعکوبی ضربهای بهطور موفقیتآمیز از سطح زمین تا عمق دلخواه بدون در نظرگیری فرضیات سادهکننده متداول محققان گذشته و با در نظرگیری جزئیات مشابه کارهای عملی، تطابق بهتر ارتعاشات نسبت به نتایج عددی گذشته با نتایج صحرایی بر حسب حداکثر سرعت ذره (PPV) نتیجه گردد.
وحید یوسف پور، امیر حمیدی، علی قنبری،
جلد 13، شماره 5 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1398 )
چکیده
خاکهای ماسهای بهصورت تمیز و خالص نیست و اغلب مقادیر مختلفی ریزدانه از جمله سیلت و رس دارد، وجود مقادیر مختلفی از ریزدانهها در خاک ماسهای باعث ایجاد تغییراتی در پارامترهای مقاومتی و اتساع این نوع خاکها میشود. بولتون [1] آزمایشهای مختلفی را روی خاک ماسهای انجام داد و بین پارامترهای مقاومتی خاک، ارتباطی ایجاد کرد. در این مقاله با استفاده از دستگاه برش مستقیم کوچک مقیاس، رفتار مقاومتی و اتساع خاک ماسهای دارای رس و سیلت بررسی شده است و فرم جدیدی از رابطۀ بولتون ارائه شده است. در مجموع تعداد 96 تست برش مستقیم کوچک مقیاس (30×100×100) انجام شد. ماسه بابلسر، سیلت رودخانه کرج و همچنین رس کائولن در این پژوهش استفاده شد. نمونهها بهصورت جداگانه با درصد رس و سیلت صفر، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد ساخته شده و در تراکمهای ۷۰، ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ درصد کوبیده شدند و تحت ۳ سربار 90، 120 و 150 کیلوپاسکال آزمایش شدند. (خرد شدن ذرات اتفاق نمیافتد). در این آزمایشها تغییرات مقاومت برشی، زاویۀ اصطکاک حداکثر، زاویۀ اصطکاک حجم ثابت، چسبندگی و همچنین تغییرات زاویۀ اتساع بر اثر افزایش درصد رس و سیلت در نمونهها بررسی شد. همچنین تأثیر نوع ریزدانه سیلتی و رسی بر رفتار خاک ماسهای نیز بررسی شد. نتایج نشاندهندۀ کاهش مقاومت برشی، زاویۀ اتساع و زاویۀ اصطکاک حداکثر و همچنین افزایش چسبندگی نمونهها بر اثر افزایش درصد رس و افزایش مقاومت برشی، زاویۀ اتساع و زاویۀ اصطکاک حداکثر بر اثر افزایش درصد سیلت در نمونهها بودند.
سیدعلی غفاری، امیر حمیدی، غلامحسین توکلی مهرجردی،
جلد 14، شماره 5 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1399 )
چکیده
در این مقاله به بررسی پاسخ پیهای پوستهای نواری مثلثی واقع در مجاورت شیبهای ماسهای مسلح میپردازیم. تعدادی آزمایش بارگذاری کوچک مقیاس برای بررسی رفتار پیهای مثلثی با زوایای راس مختلف و مقایسۀ آن با شالودههای تخت انجام شد. بهعلاوه، آزمایشها بر پیهای مستقر در چهار فاصله مختلف از لبه شیب و در دو حال شیب مسلح با ژئوتکستایل و شیب غیرمسلح انجام شد. بر پایۀ نتایج بهدست آمده، ظرفیت باربری پی واقع در جوار شیب، نسبت ظرفیت باربری، ضریب بازده پی پوستهای، تأثیر زاویۀ راس پی بر نشستهای بهوجود آمده و مکانیزم گسیختگی پی بررسی شد. علاوه بر این موارد، روابط تجربی برای محاسبۀ ظرفیت باربری پی پوستهای در کنار شیب مسلح ارائه شد. بر پایه نتایج حاصل بهخوبی مشخص شد که کاهش زاویۀ راس پی موجب افزایش ظرفیت باربری میشود. همچنین با افزایش فاصلۀ پی از لبه شیب، ظرفیت باربری افزایش مییابد بهطوریکه در فواصل بیش از چهار برابر عرض پی، بتدریج اثر شیب بر آن قابل صرفنظر است. در ادامه مشخص شد که بازده استفاده از پی پوستهای بجای حالت تخت، با افزایش فاصله از لبه شیب کاهش مییابد. البته این کاهش بازده در شیبهای مسلح، در مقایسه با شیب غیر مسلح چشمگیرتر بود.
امیر حمیدی، مهدی سبحانی، فرزانه رسولی، مرجان صدرجمالی،
جلد 16، شماره 1 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1401 )
چکیده
هدف اصلی این تحقیق، استفاده از ترکیب سیمان پرتلند و ضایعات ظروف فومی در بهسازی ماسهها بوده است. برای این منظور، ماسه بابلسر بهعنوان مصالح پایه انتخاب شد. نوارهای فومی در دو ابعاد 50 در 5 میلیمتر و 50 در 10 میلیمتر در درصدهای وزنی صفر، 1/0، 2/0 و 3/0 درصد، بههمراه 3 درصد سیمان پرتلند به خاک اضافه شد. نمونهها جهت انجام آزمایش برش مستقیم بزرگ مقیاس 300 در 300 میلیمتری، در تراکم نسبی 70 درصد ساخته شدند. همه نمونهها قبل از انجام آزمایش، اشباع و به مدت 7 روز در شرایط عملآوری قرار گرفتند. بر اساس نتایج بهدست آمده، پارامترهای چسبندگی و زاویه اصطکاک خاک سیمانی و غیرسیمانی، با افزودن نوارهای فومی افزایش پیدا کرد. میزان افزایش مقاومت، در نوارهای بزرگتر و یا درصدهای بیشتر، بالاتر بود. در نمونههای غیرسیمانی، افزودن فوم تغییر چندانی در سختی نمونه ایجاد نکرد لیکن اتساع نهایی کاهش یافت. اما در نمونههای سیمانی، افزودن فوم سبب کاهش سختی و میزان افت مقاومت پس از نقطه اوج گردید. همچنین اتساع نهایی نمونههای سیمانی با افزایش درصد فوم و ابعاد نوارهای فومی، بیشتر شد. براساس آنالیزهای پایداری شیب انجام شده، ازدیاد درصد فوم باعث افزایش ضریب اطمینان شیروانی مسلح شد. استفاده از فومهای با نسبت طول به عرض کمتر، افزایش بیشتری در ضریب اطمینان پایداری شیب بهوجود آورد.