جلد 16، شماره 3 - ( پائیز 1401 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 107-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

beshavard M, adib A, Ashrafi S M. The effect of management strategies of water resources systems on drought indicators in Jarreh Dam. Journal of Engineering Geology 2022; 16 (3) :87-107
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3113-fa.html
بشاورد مهدی، ادیب آرش، اشرفی سید محمد. تأثیر استراتژی‌های مدیریت سیستم های منابع آب بر شاخص های خشکسالی در سد جره. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1401; 16 (3) :87-107

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3113-fa.html

1- دانشگاه شهید چمران اهواز ، mhdbeshavard@gmail.com
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
خشکسالی­٬های ناشی از کمبود بارش و افزایش مصرف آب در سراسر جهان در حال افزایش است و از تبعات آن اثرات نامطلوب اقتصادی و زیست­ محیطی است. اثرات نامطلوب را می­٬توان با استفاده از الگوهای بهره٬­برداری بهینه و استفاده از قوانین جیره٬­بندی در دوره٬­های خشکسالی کاهش داد. در این روش­٬ها با وجود امکان تأمین کل نیاز، گاهی تنها قسمتی از آن تأمین می­٬شود؛ این عمل موجب ذخیره آب و پذیرش یک کمبود کوچک در بازه زمانی جاری برای کاهش کمبودهای شدید در آینده می­٬شود. این پژوهش یک مطالعه موردی برای تعیین منحنی٬­های فرمان بهره٬­برداری از سد جره و بررسی تأثیر بهره٬­برداری از سد با دو سیاست بهره٬­برداری استاندارد (SOP) و جیره٬­بندی بر شاخص­٬های خشکسالی پایین دست است؛ که تاکنون از این نظر بررسی نشده است. به این منظور از طریق اتصال یک مدل بهینه­٬ساز الگوریتم ژنتیک به یک مدل شبیه٬­ساز، مقادیر بهینه منحنی٬­های فرمان و ضرایب جیره٬­بندی براساس داده٬­های تاریخی جریان ورودی به مخزن مطالعه شد و کارایی مدل در سیستم منابع آب رودخانه الله ارزیابی گردید. همچنین شاخص خشکسالی SDI، عملکرد SOP و مدل جیره٬­بندی در دوره پایه از طریق محاسبه مقدار تابع هدف یا شاخص اصلاح شده کمبود (MSI) و شاخص٬­های اعتمادپذیری، آسیب٬­پذیری و برگشت­٬پذیری، بررسی شد. نتایج نشان داد که با استفاده از مدل جیره٬­بندی، تابع MSI نسبت به SOP در دوره مورد نظر 41 درصد بهبود یافته است. همچنین با اجرای سیاست جیره٬­بندی، آسیب­٬پذیری سیستم نسبت به روش SOP به مراتب بهبود یافته و از 64 به 26 درصد رسیده است.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1401/7/6 | پذیرش: 1401/9/25 | انتشار: 1401/9/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.