جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای اختلال ریاضی

ناهیده باقرپور، رامین حبیبی کلیبر، جواد مصرآبادی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تعیین اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی عصب-روان­شناختی بر فراحافظه، برنامه‌ریزی و حل مسئله دانش‌­آموزان با اختلال ریاضی بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل همه­‌ی دانش­آموزان دختر با اختلال ریاضی سوم تا ششم ابتدایی است که درسال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ به مرکز آموزش مشکلات ویژه یادگیری ایثار مراجعه کرده‌­اند. تعداد ۳۰ نفر از آن‌ها به صورت نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در ابتدا از نفرات هر دو گروه آزمون­های هوش وکسلر و آزمون ریاضی کی­مت گرفته شد. هر دو گروه در پیش‌­آزمون و پس‌­آزمون با پرسشنامه فراحافظه و آزمون برج لندن مورد سنجش قرار گرفتند. به گروه آزمایش طی ۱۰ جلسه به مدت ۳ ماه آموزش ارائه شد، درحالی که گروه کنترل هیچ آموزش خاصی را دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر فراحافظه، برنامه­‌ریزی و حل مسئله وجود دارد. بدین معنی که آموزش کارکردهای اجرایی توانسته است میزان توانایی فراحافظه، برنامه­‌ریزی و حل مسئله دانش‌­آموزان با اختلال ریاضی را افزایش دهد. از نتایج این پژوهش می­توان در آموزش و درمان دانش‌­آموزان با اختلال ریاضی استفاده نمود و همچنین کارکردهای اجرایی باید به‌عنوان عامل کلیدی همواره مورد توجه قرار گیرد.
ریحانه قربان پور، مجید پاکدامن، حسین کارشکی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی بسته آموزشی فرایندهای روانشناختی پایه بر بهبود سرعت پردازش و پیشرفت ریاضی دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری در ریاضی انجام شد. روش پژوهش، از نوع شبه‌آزمایشی با طرح پیشآزمون پسآزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیهی دانشآموزان دختر با اختلال ریاضی دوم ابتدایی بود که درسال تحصیلی ۱۳۹۹ -۱۴۰۰ به مرکز آموزش مشکلات ویژه یادگیری طلوع قاین مراجعه کردهاند، تعدادکل این دانشآموزان ۲۰ نفر بودند که بهصورت نمونه در دسترس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. کاربرگهایی در ۲۰ حیطه متفاوت فرایندهای روانشناختی تهیه وگروه آزمایش به مدت۲۰ جلسهی ۴۵ دقیقهای مورد آموزش قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. برای جمعآوری دادهها از خرده مقیاس سرعت پردازش ویراست چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان(وکسلر، ۲۰۰۳)، آزمون ریاضی ایران کی مت و دو آزمون محقق ساخته پیشرفت ریاضی (قربانپور،۱۳۹۹) استفاده شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج به‌دست آمده تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل در پسآزمون نشان داد. بدین معنی که آموزش، توانسته دربهبود سرعت پردازش و پیشرفت ریاضی دانش آموزان دارای اختلال ریاضی مؤثر واقع شود. براساس نتایج به‌دست آمده توجه به راهبردهای آموزشی فرایندهای روانشناختی پایه میتواند در آموزش و توانبخشی دانش آموزان با اختلال یادگیری نتایج امید بخشی در پی داشته باشد و میتوان از آن به عنوان یک روش مداخلهای مؤثر بهره گرفت.
 
بهاره محمدی، یاسمن هاشمی، فاطمه جهانگیریان، عاطفه باتوانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۴ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی مؤلفه‌های کارکرد اجرایی شامل استدلال سیال، حافظه فعال و پردازش دیداری-فضایی در دانش‌آموزان دارای مشکلات یادگیری در خواندن و ریاضیات، با تأکید بر تحلیل شناختی این تفاوت‌ها است. مطالعه به شیوه علی-مقایسه‌ای طراحی شد و نمونه‌ای متشکل از ۹۰ دانش‌آموز (۳۰ نفر با مشکل یادگیری در خواندن، ۳۰ نفر با مشکل یادگیری در ریاضیات، و ۳۰ نفر بدون اختلال یادگیری به‌عنوان گروه مقایسه) به‌روش نمونه‌گیری در دسترس از میان مراجعه‌کنندگان به مراکز مشاوره و کلینیک‌های روان‌شناختی شهر تهران انتخاب شدند. تشخیص اختلال یادگیری با استفاده از آزمون هوش استنفورد-بینه (نسخه پنجم) و ارزیابی کارکردهای اجرایی از طریق تحلیل نمرات زیرمقیاس‌های مرتبط صورت گرفت. تحلیل داده‌ها با بهره‌گیری از آزمون تحلیل واریانس یک‌راهه و آزمون‌های تعقیبی انجام شد.
یافته‌ها نشان داد که هر دو گروه دارای مشکلات یادگیری (خواندن و ریاضیات) در هر سه مؤلفه کارکرد اجرایی عملکرد معنادار ضعیف‌تری نسبت به گروه عادی داشتند. به‌ویژه، افت در مؤلفه حافظه فعال و پردازش دیداری-فضایی در هر دو گروه دارای اختلال بارزتر بود.
نتیجه‌گیری: این نتایج تأیید می‌کند که نقص در کارکردهای اجرایی می‌تواند به‌عنوان شاخصی شناختی در تمایز میان اسپیسیفایرهای اختلال یادگیری خاص مورد توجه قرار گیرد. تبیین این تفاوت‌ها از منظر کارکردهای اجرایی، افق‌های تازه‌ای را برای طراحی مداخلات شناخت‌محور به‌منظور بهبود عملکرد تحصیلی در دانش‌آموزان با مشکلات یادگیری فراهم می‌سازد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه روانشناسی شناختی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | فصلنامه روانشناسی شناختی

Designed & Developed by : Yektaweb