۳ نتیجه برای رابط کاربری
یعقوب نوروزی، نیره جعفری فر، زهرا بیگلری،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویتبندی شاخصهای ارزیابی قابلیتهای دسترسپذیری محیط تعامل در سامانههای آموزش مجازی است.
روش پژوهش: در مرحله اول تحقیق، برای شناسایی شاخصهای ارزیابی از شاخصهای مندرج در ایزو ۹۲۴۱، سیاههای بومیسازی شده منطبق با سامانههای آموزش مجازی در داخل کشور تهیه شد. سپس با بهرهگیری از روش دلفی فازی و نظرات خبرگان از نظام آموزش عالی کشور، شاخصهای شناسایی شده، تعدیل و نهایی شدند. در مرحله بعد این شاخصها با استفاده از روش BWM از دیدگاه صاحبنظران حوزه دسترسپذیری سامانههای آموزشی و یادگیری الکترونیکی اولویتبندی و میزان اهمیت آنها مشخص شد.
نتایج: چارچوب نهایی شاخصهای ارزیابی قابلیتهای دسترسپذیری محیط تعامل (رابط کاربری) سامانههای آموزش مجازی در چهار شاخص کلی (رهنمودهای عمومی و ملزومات، ورودیها، خروجیها، خدمات پشتیبانی، کمک و مستندسازی آنلاین) و با ۲۴ زیرشاخص تدوین و اولویتبندی شد. بدین منظور از نرمافزار لینگو استفاده شد. بر اساس یافتههای پژوهش مؤلفه«سازگاری با فناوریهای دسترسپذیریساز» رتبه اول را در بین تمامی زیر شاخصها کسب کرد. مؤلفه «مستندسازی آنلاین» رتبه دوم و «تنظیم سطوح دسترسپذیری» رتبه سوم را کسب کردند. آخرین رتبه نیز (رتبه ۲۴) به «دوربین» تعلق گرفت.
نتیجهگیری: اتفاقنظری در مورد چارچوب استاندارد برای ارزیابی قابلیت دسترسپذیری سامانههای آموزش مجازی وجود ندارد. در بیان کلی باید گفت با مرور تحقیقات انجام شده در این حوزه، خلأ تحقیقاتی در زمینه عدم شناسایی همهجانبه و ارائه تصویر کلی و منسجم جهت ارزیابی دسترسپذیری محیط تعامل در سامانههای آموزش مجازی دیده شد و این نتیجه حاصل شد که برای بهبود استفاده از سامانههای آموزش مجازی، شناسایی و اولویتبندی عوامل مرتبط با ارزیابی قابلیت دسترسپذیری سامانههای آموزش مجازی ضروری است. از نوآوری مقاله حاضر، ارائه چارچوبی جامع برای شناسایی و اولویتبندی شاخصهای ارزیابی دسترسپذیری محیط تعاملی در سامانههای آموزش مجازی بهصورت بومی شده برای کشور است. سرعت اینترنت در ایران بالا نیست و روشنکردن دوربین در زمان برگزاری کلاسهای مجازی به علت حجم بالای اینترنتی که مصرف میکند باعث قطع اتصال و ارتباط فیمابین است. جامعه آماری پژوهش به این حقیقت واقف بودهاند، به همین خاطر باتوجهبه شرایط موجود کمترین وزن را به این شاخص اختصاص دادند.
یعقوب نوروزی، سیما تراشی، نیره جعفری فر،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: مقاله با هدف ارزیابی رابط کاربری صفحات وب فارسی موزههای ایران انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی از نوع ارزیابی مکاشفهای انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل ۱۰ وب سایت موزهای تحت نظارت وزارت میراث فرهنگی ایران است. ابزار پژوهش سیاهه ارزیابی بر اساس معیارهای موجود در متون و منابع مشتمل بر ۱۰ شاخص اصلی و ۱۰۳ مؤلفه فرعی است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای ویلکاکسون و فریدمن استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که از بین ۱۰ شاخص اصلی، معیارهای سادگی، تصحیح خطا و زبان رابط کاربری به ترتیب ۱۰۰%، ۹۸,۱۳ % و ۹۷.۵۱ % امتیاز را کسب کردند. معیارهای کنترل کاربر و جستجو به ترتیب با ۲۱.۹ درصد و ۲۶.۸۳ درصد کمترین انطباق را با مولفههای سیاهه ارزیابی داشتند. در بین جامعه آماری. سایت موزه نیاوران با ۷۱.۷۱ % بالاترین سطح انطباق کیفی و موزه ارتباطات ایران با ۴۲.۵۲% کمترین میزان انطباق کیفی را با سیاهه ارزیابی داشت. نتایج حاصل از بررسی فرضیه پژوهش نشان داد سایتهای موزهای مورد مطالعه در رعایت شاخصهای ارزیابی رابط کاربری با هم تفاوت دارند و وب سایت موزههای مورد مطالعه از نظر رعایت شاخصها متفاوت عمل کردهاند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سایتهای مورد مطالعه توانستهاند در مورد معیارهای راهنمایی، نمایش اطلاعات و راهنمایی امتیاز بالای۵۰ % کسب کنند اما در مورد معیارهای جستجو، انسجام، طراحی صفحه، رابط کاربری، کنترل کاربر و تصحیح خطا امتیاز کمتر از۵۰ % را کسب کرده بودند. با توجه به نقش و اهمیتی که این معیارها در بالا بردن رضایت کاربران از وب سایت موزهها دارند، ارتقاء وضعیت موجود از سوی متولیان وبسایت موزههای مورد مطالعه توصیه میگردد.
Ra رحمان معرفت، فاطمه بزّی، قاسم آزادی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: رابط کاربر، واسطه بین محیط رایانهای و انسان بوده و توجه به عناصر گرافیکی و معیارهای طراحی، رضایت کاربران را در پی دارد. این پژوهش، مقالات فارسی منتشرشده در حوزه تجربۀ کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن را بررسی نموده است.
روش: این پژوهش بر مبنای روش پریزما، با هدف مطالعه مروری نظاممند انجام شده است. پس از جستجوی اولیه، تعداد ۸۶ مقاله منتشر شده در پایگاهها اطلاعاتی و نشریههای فارسی زبان و نیز کنفرانسهای این حوزه، بهدست آمد که پس از غربالگری، ۶۱ مقاله جهت مطالعه و تحلیل، انتخاب شدند.
یافتهها: بهطورکلی ۱۳۲ پژوهشگر در این حوزه فعالیت نمودند که این مجموعه را، ۸۳ نفر مرد و ۴۹ نفر زن تشکیل میدهند. میزان مشارکت مردان (۶۳%) و زنان (۳۷%) اندازهگیری شد. سه نشریه کتابداری و اطلاعرسانی با فراوانی ۹ مقاله، تعامل انسان و اطلاعات ۸ مقاله و مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات با ۷ مقاله بیشترین منابع انتشاردهنده مقاله در حوزه تجربه کاربری در نمادها ونشانهای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن بودند. گرچه استفاده از هر سه رویکرد کمّی، کیفی و ترکیبی در بین پژوهشگران حوزه تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن مرسوم است اما بیشتر پژوهشهای صورت گرفته در این حوزه از روشهای پیمایشی و رویکرد کمّی بهره بردهاند.
نتیجه گیری: تحلیل موضوعی منابع منتشر شده در حوزه موضوعی تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن نشان داد که نویسندگان این حوزه در ۲۶ حوزه موضوعی به انتشار اثر در این حوزه اقدام کردهاند. از مجموع ۶۱ مقاله، بیشترین مقالات منتشر شده از نوع مقالات علمی پژوهشی ۳۳ مقاله (۱/۵۴ درصد) و کمترین نوع مقالات از نوع مقالات کنفرانسی، ۱۰ مقاله (۳/۱۶ درصد) بود. مقالات مروری و ترویجی نیز درمجموع شامل ۱۸ مقاله (۶/۲۹ درصد) از مجموع ۶۱ مقاله را به خود اختصاص داده بودند.