پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)
چکیده: (5622 مشاهده)
هدف: شمار بسیاری از پروژههای فناوری اطلاعات در سالیان گذشته کمابیش با شکست روبهرو شدهاند. کتابخانههای دیجیتالی که دستاورد کاربست فناوری اطلاعات در نهاد کتابخانه بودهاند نیز همین سرنوشت را داشتهاند. از اینرو در اینجا عوامل حیاتی موفقیت کتابخانههای دیجیتالی در بافت ایران، به ویژه در وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری بررسی میشود. عوامل حیاتی موفقیت آن دسته از عوامل هستند که با پیگیریهای پیوستهی آنها، کتابخانههای دیجیتالی با موفقیت همراه خواهند بود.
روش/ رویکرد: رویکرد این پژوهش، کیفی و روش آن گراندد تئوری است. نمونهگیری غیر احتمالی از نوع گلوله برفی و نمونهگیری تئوریک، گزینش هشت کتابخانهی دیجیتالی و سازمان مادرِ آنها و بیست و نه مصاحبهشونده را در پی داشت. افزون بر ابزار مصاحبهی عمیقِ نیمه ساخت یافته، مشاهدهی مستقیم با استقرار در میدان پژوهش و یادداشتبرداریهای میدانی نیز از دیگر فنون بهکار رفته برای گردآوری و تجزیه و تحلیل دادهها بود.
یافتهها: شش عامل «اِعمالِ مدیریت و رهبریِ مناسب»، «داشتن برنامهی تغییر مناسب»، «بهکارگیری و حفظ نیروی انسانی متخصص»، «گزینش نرمافزار مناسبِ کتابخانهی دیجیتالی»، «گزینش درستِ اشیای دیجیتالی»، و « سازماندهیِ درستِ اشیای دیجیتالی» بهعنوان عوامل حیاتی موفقیت کتابخانههای دیجیتالی در بافت ایران، از جمله یافتههای اصلی این پژوهش به شمار میروند که مدیران و کارگزاران کتابخانههای دیجیتالی کشور میتوانند از آنها همچون عنوان مدل مفهومی عوامل موفقیت این گونه کتابخانهها بهکار روند
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي