دانشگاه تهران
چکیده: (6658 مشاهده)
زمینه و هدف: به دلیل تأکید بر ارتقای سلامت و خودمراقبتی، مطالعات رفتار اطلاعیابی سلامت به عنوان یکی از شرایط برنامهریزی خدمات و مداخلات اطلاعاتی سلامت اهمیت یافته است. عواملی چون توجه به مطالعات کاربر مدار، بافت و خودمراقبتی بهکارگیری رویکردهایی که به مطالعه افراد در محیط طبیعی کمک میکند را ضروری ساخته است. بااینحال، نقد و بررسیها حاکی از غلبه رویکردهای کمی و اثباتگرایی در این حوزه است. این مقاله قصد دارد به معرفی مصاحبه واقعهمدار به عنوان ابزاری برای گردآوری دادههای منحصر به فرد از زندگی طبیعی افراد و کاربرد آن در مطالعات رفتار اطلاعیابی سلامت بپردازد.
روش: در این مقاله مروری که به روش کتابخانهای انجام شد، ابتدا به مفهوم رفتار اطلاعیابی سلامت و عوامل تأثیرگذار بر آن پرداخته شد. سپس اصول و مفاهیم مطرح در مصاحبه واقعهمدار از جمله روایت و مصاحبه روایتی معرفی و دلالتهای کاربردی آن در پژوهشهای رفتار اطلاعیابی سلامت مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، مراحل اجرای مصاحبه واقعهمدار با ذکر مثال ارائه شد.
یافتهها: نقطه قوت مصاحبه واقعهمدار تمرکز بر روایتهای افراد از تجربیات زیسته آنان به عنوان دادههای پژوهش است که به پژوهشگران کمک میکند تجربیات افراد را از زاویهای متفاوت با روشهای متداول نگریسته و تحلیل کنند. سه دلالت کاربردی برای به کارگیری مصاحبه واقعهمدار در مطالعات رفتار اطلاعیابی سلامت عبارتاند از: 1. تنیدگی رفتار اطلاعیابی سلامت در زندگی روزمره، 2. تمرکز پژوهشهای رفتار اطلاعیابی بر ارائه الگوی رفتار، و 3. هدفمند و عمدی بودن رفتار اطلاعیابی سلامت.
نتیجهگیری: مصاحبه واقعهمدار فضایی را برای شنیدن صدای گروههای مختلف اجتماع به ویژه افرادی که به دلیل بیماری و شرایط اجتماعی و فرهنگی صدایشان خاموش شده است فراهم میآورد. نکتهای که در طراحی و برنامهریزی هرگونه خدمات و مداخلات اطلاعاتی سلامت باید اکیداً مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي