زمینه و هدف: تعیین رابطه پنج عامل بزرگ شخصیت در رفتار اطلاع جویی دانشجویان تحصیلات تکمیلی.
روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی و از نوع تحلیل همبستگی است که با استفاده از پرسشنامه 30 گویه ای رفتار اطلاع جویی و پرسشنامه 60 گویه ای NEO کاستا و مک کری دادههای موردنیاز گردآوری شد. جامعه پژوهش را تعداد 343 دانشجوی ارشد و دکتری تشکیل داد که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای از میان دانشگاههای تهران، تربیت مدرس، امیرکبیر و علوم تحقیقات انتخاب شدند. برای تجزیهوتحلیل یافتهها از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گامبهگام چندگانه استفاده گردید.
یافته ها: صفت روان رنجوری در دانشجویان موجب کم شدن زمان صرف شده برای امور پژوهشی آنان میگردد؛ و در مقابل، صفت برونگرایی افزایش تلاش برای رسیدن به اطلاعات موردنیاز دانشجویان را سبب میگردد. صفت گشودگی به تجربه در دانشجویان علاقه به موضوعات نو را افزایش میدهد و دو صفت وجدان گرایی و توافق گرایی نیز در افزایش بعد قضاوت ربط دانشجویان مؤثر است.
نتیجه گیری: شخصیت بهعنوان مؤلفههای روانشناختی در رفتار اطلاع جویی دانشجویان نقش دارد؛ بهگونهای که 31 درصد رفتار اطلاع جویی دانشجویان بر اساس عوامل پنجگانه شخصیتی شکل میگیرد. لذا بهتر است دانشگاهها و کتابخانههای دانشگاهی و مراکز اطلاعرسانی و نیز طراحان پایگاههای اطلاعاتی و رابطهای کاربر به تاثیر این عوامل در طراحی نظامهای اطلاعاتی توجه داشته باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |