Zeinali V, Mahdavi M S. Triggers and Barriers of Collaborative Information Behavior (CIB) Among Physicians: A Qualitative Study. Human Information Interaction 2014; 1 (2)
URL:
http://hii.khu.ac.ir/article-1-1871-fa.html
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانششناسی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده: (8929 مشاهده)
زمینه و هدف: رفتار اطلاعیابی مشارکتی یکی از حوزههای مورد مطالعه در رفتارهای اطلاعاتی است که به شدت تحت تأثیر عوامل بافتی قرار دارد. به همین دلیل در جوامع و ساختارهای مختلف میتوان شاهد بروز این نوع از رفتار اطلاعیابی به شکلی جدید و متفاوت بود. پژوهش حاضر به بررسی عوامل انگیزاننده و بازدارنده رفتار اطلاعیابی مشارکتی در دستیاران تخصص و فوقتخصص پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میپردازد.
روش: این پژوهش بهصورت کیفی با روش گراندد تئوری و از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته انجام شده است. در این پژوهش 20 دستیار تخصص و فوقتخصص پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر اساس نمونهگیری هدفمند مورد مصاحبه رودرو با پرسشهای باز قرار گرفتند.
یافتهها: یافتهها نشان میدهد که عوامل محدودیت زمانی، نداشتن تخصص کافی، پیچیدگی نیاز اطلاعاتی، عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی و پراکندگی منابع اطلاعاتی باعث بروز رفتار اطلاعیابی مشارکتی در بافت مورد مطالعه میشوند. از طرفی پنج دسته مانع اعم از موانع فنی و تکنولوژیکی، موانع فردی، موانع کارگروهی، موانع مربوط به ساختار آموزشی و موانع فرهنگی نیز بهعنوان عوامل بازدارنده رفتار اطلاعیابی مشارکتی شناسایی شدند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد محدودیت زمانی، قویترین عامل انگیزاننده رفتار اطلاعیابی مشارکتی در دستیاران تخصص و فوقتخصص پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. پس از آن به ترتیب عوامل پیچیدگی نیاز اطلاعاتی، نداشتن تخصص کافی، پراکندگی منابع اطلاعاتی و عدم دسترسی به منبع اطلاعاتی بهعنوان انگیزه بروز رفتار اطلاعیابی مشارکتی شناسایی شدهاند. و ضعیفترین عامل انگیزاننده نیز عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی میباشد. از طرفی عوامل بازدارندهی شناسایی شده در این پژوهش نیز جای تأمل داشته و نیازمند بررسی جهت رفع معضلات موجود و اعتلای فعالیتهای مشارکتی در بافت مورد مطالعه میباشد.