جستجو در مقالات منتشر شده



زهرا حجازی، مصطفی قادری، علیرضا صادقی، پروین صمدی، زهرا نیکنام،
جلد ۸، شماره ۴۲ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر، استخراج مؤلفه‌ها و کنشگران برنامه درسی تربیت جنسی خانه – مدرسه است. روش تحقیق، سنتز آثار پژوهشی مرتبط در بازه‌های زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ برگرفته از پایگاه‌های اطلاعاتی است. تعداد ۳۷۶پژوهش علمی شناسایی و پس از بررسی‌های لازم، ۱۹پژوهش  به مرحله نخست سنتز وارد شدند که با استفاده از روش سنتزپژوهی ساسکویس، هان و رودلا ترکیبی بهینه از نتایج آن‌ها ارایه گردید. استفاده از ارزیاب برای کدگذاری مجدد یافته‌ها، بیان شفاف آنچه انجام شده است و وجود شاخص های معین و قابل دفاع برای انتخاب مطالعات ورودی، جهت ارتقاء اعتبار پژوهش استفاده گردید. طبق یافته‌های حاصل، در برنامه درسی تربیت جنسی خانه- مدرسه مقوله‌های ۱۲ گانه شناسایی گردید؛  شریان حیاتی سلامت و بهداشت؛ تعرض تا تجاوز: از پیشگیری تا درمان؛  رشد، نمو و بالیدگی انسان در چرخه عمر؛ شبکه ارتباطی انسانی: من به توان ما؛ مهارت‌های بهزیستن؛ ارزش‌مداری و نقش‌آفرینی معنویت؛  فعل جنسی؛ کیستی جنسی و جنسیت؛  شاهراه اطلاعاتی- رسانه‌ای؛ همدلی و همیاری سازمانی؛ حق در ترازوی عدالت و بازتاب هنجارهای فرهنگی- اجتماعی. از میان کنشگران برنامه درسی جهت سهم بری از مشارکت در برنامه درسی مذکور، به ترتیب معلم،  والدین، دانش آموزان و سپس متخصصان و علمای دینی شناسایی شدند.

سجاد بهزادی، محمدصالح شکوهی بیدهندی،
جلد ۹، شماره ۴۳ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

امروزه توجه به کتاب‌های درسی به عنوان محور مکتوب و مدون تعلیم و تربیت از حیث توجه و پرداختن بر موضوعات و مولفه‌های شهروندی و به خصوص مشارکت شهروندی در کنار وجوه آموزشی و درسی، از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و جنبه مهمی از مدرسه کارآمد می‌باشد. لذا این پژوهش درصدد بررسی میزان توجه کتاب‌های درسی به آموزه‌ها و مهارت‌های مورد نیاز برای مشارکت شهروندی می‌باشد. پژهش حاضر توصیفی- تحلیلی و در راستای دستیابی به اهداف مدنظر، کتاب‌های مقطع ابتدایی سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ به عنوان جامعه آماری پژوهش به روش تحلیل محتوا مورد بررسی و داده‌ها با استفاده از روش آنتروپی شانون پردازش شده‌اند. یافته‌ها نشان می‌دهد که به طور کلی هشت مهارت پرسشگری، مشارکت در مباحث، گوش دادن به مباحث و درک موضوعات، مسئولیت‌پذیری، همکاری و کارکردن با دیگران، حس تعلق به مکان، آگاهی از حقوق و وظایف شهروندی و شناخت شهر و نهادهای مدیریت شهری به عنوان مهارت‌های مورد نیاز در ارتباط با آموزش و نهادینه‌سازی مشارکت شهروندی می‌تواند در دستورکار قرار گیرد. در این خصوص تاکید و توجه کتاب‌های درسی اغلب بر دو مهارت همکاری و کارکردن با دیگران و مشارکت در مباحث معطوف شده و سایر مهارت‌ها مورد بی‌توجهی قرار گرفته ‌است.
- آمنه بابازاده، دکتر ابراهیم صالحی عمران، دکتر میمنت عابدینی بلترک،
جلد ۱۱، شماره ۴۵ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود و مطلوب برنامه درسیِ آموزش برای دوره ابتدایی از منظر معلمان و تحلیل محتوای آن در کتاب‌های پایه ششم ابتدایی صورت گرفت. طرح پژوهش، کمی و روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی؛ جامعه‌ی آماری شامل۲۵۰ نفر معلمان ابتدایی شهر بابلسر بوده که بر اساس جدول مورگان، نمونه ۱۴۸ نفر به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای نسبتی، انتخاب گردید. ابزار در این بخش پرسشنامه محقق ساخته بوده که با CVR ۷۰/۰  و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ بالای ۹۲/۰ مورد استفاده قرار گرفت. روش پژوهش در بخش دوم، تحلیل محتوا می‌باشد. جامعه‌ی آماری این بخش کتابهای پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی۱۴۰۰-۱۳۹۹ بوده که نمونه  شامل  تمامی کتاب های این پایه (قرآن، هدیه‌های آسمانی، مطالعات اجتماعی، نگارش، کار و فن‌آوری، تفکّر و پژوهش، فارسی و علوم) به استثناء ریاضی است. ابزار چک‌لیست با  CVR، ۹۰/۰ و پایایی آن با ضریب توافقی، ۷۷/۰ مورد استفاده قرار گرفت. جهت تحلیل داده­ها، از روش آنتروپی شانون استفاده گردید. یافته‌ها در بخش اول کمی نشان داد، سطح معناداری محاسبه شده بین دو وضعیت موجود و مطلوب ۰۰۱/۰ است (p < ۰/۰۵)؛ و در بخش تحلیل محتوا، درمؤلفه اقتصادی به شاخص «مصرف پایدار»، در مؤلفه اجتماعی به شاخص «بهداشت»، در مؤلفه فرهنگی به شاخص «میراث فرهنگی» و در مؤلفه زیست محیطی به شاخص «انرژی» بیشترین توجه صورت گرفته است. نتایج نشان داد، از نظر معلمان وضعیت موجود برنامه درسی آموزش برای توسعه پایدار به طور معناداری کمتر از وضعیت مطلوب است و جهت رسیدن به جایگاه مطلوب، باید برنامه درسی دوره ابتدایی مورد بازنگری قرار گیرد.
 
امیر سبزی پور، نازنین علمی، فهیمه دارابی،
جلد ۱۳، شماره ۴۷ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی روشهای تدریس همیاری و کاوشگری بر یادگیری خودراهبر دانش آموزان دختر پایه پنجم شهرخرم آباد انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از تمامی دانش‌آموزان دختر پایه پنجم شهر خرم­آباد که به صورت تصادفی انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک کنترل) قرار گرفتند. از میان جامعه آماری تعداد ۳۰ دانش­آموز  به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند، این ۳۰ دانش­آموز  به روش نمونه‌گیری تصادفی در سه گروه جایی داده شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه یادگیری خودراهبر و پروتکل آموزش کاوشگری در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه­ای و پروتکل آموزش همیاری در ۹ جلسه ۹۰ دقیقه­ای بود. پردازش داده­های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام شد. نتایج نشان داد که روش تدریس همیاری و روش تدریس کاوشگری بر یادگیری خودراهبر دانش آموزان دختر پایه پنجم شهرخرم آباد تأثیر معناداری دارد.
 
آقای وحید احمدی، خانم راضیه حاجیان، خانم سعیده صالحی،
جلد ۱۴، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
هدف مطالعه حاضر مروری بر پژوهش‌های انجام شده در حوزۀ تاریخی برنامه‌درسی ایران از سال ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۰ است. جست‌وجوی مقالات در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر داخلی مجلات تخصصی نور (نورمگز)، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران) و پرتال جامع علوم انسانی انجام پذیرفت. کلیدواژه‌های جست‌وجوی عبارت بودند از: تاریخ برنامه‌درسی، ابعاد تاریخی برنامه‌درسی، برنامه‌درسی تاریخی. مقالات چاپ‌شده در فصلنامه‌های علمی و پژوهشی معتبر داخلی مورد تأیید وزارت علوم مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از چک‌لیست صورت گرفت. در این مرور ۴۰ مقاله شناسایی شد که بعد از بررسی عناوین، در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج و بررسی کامل مقالات، درنهایت ۱۵ مقاله وارد مطالعه شد. پژوهش‌های حوزۀ تاریخی برنامه‌درسی در ایران به دو دستۀ «پژوهش‌های سنتی تاریخی برنامه‌درسی» و «پژوهش‌های نوگرای تاریخی برنامه‌درسی» تقسیم‌بندی گردید. پژوهش‌های سنتی تاریخی برنامه‌درسی، بیشتر به روند شکل‌گیری عناصر مختلف برنامه‌درسی با روش روایتی و نگرش قدیمی پرداخته‌اند. پژوهش‌های نوگرای تاریخی برنامه‌درسی، با روش تاریخی نو و با استفاده از تحلیل و انتقاد، موضوع را بررسی کرده‌اند. ضمن بیان پژوهش‌های هر دسته، توصیه می‌شود برای اقدام به پژوهش‌های نظام‌مند در زمینۀ وقایع تاریخی برنامه‌درسی، فصلنامه تاریخ برنامه‌درسی راهاندازی شود؛ همچنین با توجه به تعداد معدود پژوهش‌‌های تاریخی برنامه‌درسی در ایران، توجه بیشتر به پژوهش‌های این حوزه ضرورت دارد.

 

دکتر فرشیده فتحی هفشجانی، دکتر آیت سعادت طلب،
جلد ۱۴، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

پیشرفت فن­آوری مانند هوش مصنوعی فرصتی را برای کمک به معلمان و دانش­آموزان در حل و بهبود عملکرد تدریس و یادگیری فراهم می­کند. از این­رو، هدف پژوهش کارکرد هوش مصنوعی در کیفیت بخشی تدریس در آموزش ریاضی به دانش ­آموزان است. پژوهش حاضر بر اساس نوع هدف بنیادی و از نظر رویکرد پژوهشی از نوع سنتز پژوهی انجام شده است. جامعه ­آماری اسناد و مدارک است که با جستجو در منابع کتابخانه ه­ا و مقالات در در پایگاه­ های معتبر فارسی و لاتین ۱۱۰ منبع (تمامی اسناد از سال ۲۰۱۳ تا ۱۳ ژوئن ۲۰۲۴) حاصل شد. در بررسی نهایی مرتبط ­ترین منابع شامل ۷۱ مقاله بود که مورد بررسی و استخراج مطالب در راستای تحقق هدف مطالعه­ حاضر قرار گرفت. جهت تجزیه ­وتحلیل داده­ ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. یافته­ ها با دو مؤلفه­ اصلی شامل: غنی­سازی محیط یادگیری ( با زیرمؤلفه­ های اعتلای دانش ­فردی، شخصی­ سازی یادگیری، حمایت ­های سازنده و انگیزشی، ایجاد شبکه­ های ارتباطی، تحلیل و ارزیابی عملکرد)؛ توانمندسازی حرف ه­ای معلم (با زیرمولفه ­های کمک به شناسایی اختلالات یادگیری، کمک به معلم در فرایند آموزشی، غنی­سازی ابزارهای آموزشی) حاصل شد. در انتها می ­توان گفت فن­آوری هوش مصنوعی نحوه­ یادگیری و درک موضوعات پیچیده ریاضیات را برای فراگیران متحول کرده است.
 

محجوبه امدادی، دکتر میمنت عابدینی بلترک، دکتر مصطفی عزیزی شمامی،
جلد ۱۴، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تدریس­کوانتومی و سازنده‌گرایی با تصمیم‌گیری برنامه‌درسی معلمان ابتدایی شهرستان بابلسر می­ باشد. طرح پژوهش حاضر؛ کمی و روش توصیفی- پیماپیشی و جامعه آماری شامل ۲۴۰ نفر معلمان دوره ابتدایی شهرستان بابلسر بوده که براساس جدول نمونه گیری مورگان ۱۴۳ نفر به­عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، اقتباس از پرسشنامه­ استاندارد سازنده‌گرایی محمدی، عابدینی بلترک و منصوری (۱۳۹۸)، پرسشنامه استاندارد تصمیم­گیری برنامه‌درسی حاجی ‌تبار فیروزجایی (۱۳۹۸) و پرسشنامه محقق ساخته تدریس­کوانتومی بوده است. روایی ابزار به ترتیب ۹۷%، ۸۶% و ۹۷% و پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ برابر با ۹۴%، ۹۸% و ۹۶% به­دست آمد. تجزیه­وتحلیل داده­ها با روش­های آمار توصیفی(انحراف معیار و میانگین) و استنباطی (آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش هم­زمان) صورت گرفت. نتایج  به­  دست آمده نشان داد، بین تدریس­کوانتومی با تصمیم­گیری برنامه‌درسی(۶۵۳/۰ =r)، بین سازنده‌گرایی با تصمیم‌گیری برنامه درسی(۷۶۳/۰ = r) و بین تدریس کوانتومی و تصمیم‌گیری برنامه‌درسی(۶۵۲/۰ = r)  معلمان ابتدایی شهرستان بابلسر رابطه­ی معناداری در سطح ۰۵/۰ وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد سازنده‌گرا بودن می‌تواند نحوه­ی تصمیم‌گیری برنامه‌درسی (متمرکز/ غیر متمرکز) معلمان دوره ابتدایی شهرستان بابلسر را پیش­ بینی کند
دکتر نوشین گشمردی، دکتر علی رضا بادله،
جلد ۱۴، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

با توجه به نقش آموزش علوم ­تجربی در توانایی علمی و مهارتی دانش ­آموزان، انتخاب روش تدریس مناسب مرحله مهمی در فرآیند یاددهی - یادگیری است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین نگرش تحصیلی و انگیزش آموزش موثر علوم ­تجربی با میانجی­ گری طراحی الگوی پروژه علمی بود. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده­ ها، همبستگی (مدل­ یابی معادلات ساختاری) است. جامعۀ آماری پژوهش ۲۲۵ نفر از دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان بوشهر بودند که از بین آنها ۱۴۲ نفر به روش نمونه ­گیری خوشه ­ای انتخاب شدند. برای جمع ­آوری داده ­ها از پرسشنامه محقق­ ساخته مشتمل بر سئوالات مربوط به سنجش متغیرهای نگرش تحصیلی (۲۰ سئوال) و انگیزش تحصیلی (۲۶ سئوال) و همچنین آزمون طراحی پروژه­ علمی آموزشی (۴ سئوال) استفاده شد. به­ منظور تجزیه و تحلیل داده ­ها از تحلیل عاملی اکتشافی، آماره­ های توصیفی و استنباطی از طریق نرم­ افزار SPSS، نسخه ۲۵ و تحلیل عاملی تأییدی و تحلیل مسیر با بهره­ گیری از مدل معادلات ساختاری، با بکارگیری نرم­ افزار SmartPLS ویرایش ۳ استفاده شد. نتایج نشان داد که نگرش تحصیلی تأثیر مستقیم و معنی ­داری بر انگیزش تدریس اثربخش دارد؛ نگرش تحصیلی بر انگیزش تدریس اثربخش با میانجی­ گری طراحی الگوی پروژه علمی، اثر غیر مستقیم و معنی­ داری دارد. مدل ساختاری تحقیق نیز مورد تایید قرار گرفت. همچنین نگرش دانشجومعلمان نسبت به مباحث درسی مرتبط با آموزش علوم­ تجربی در دانشگاه فرهنگیان و انگیزش تدریس اثربخش علوم ­تجربی دوره ابتدایی بالاتر از حد متوسط و در سطح مطلوبی بود. بنابراین نگرش تحصیلی مثبت و عملکرد تحصیلی دانشجومعلمان می­ تواند بر انگیزه شغلی آنان برای تدریس اثربخش درس علوم­ تجربی مؤثر باشد؛ البته آموزش راهبردهای تدریس فعال نیز ضروری است.
 

خانم محدثه سادات بنوفاطمه، دکتر مرجان کیان، دکتر یوسف مهدوی نسب، دکتر علی حسینی خواه،
جلد ۱۴، شماره ۴۸ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر، ارزشیابی معلمان دوره ابتدایی مبتنی بر الگوی TPACK در آموزش مجازی بود. روش پژوهش کمی از نوع توصیفی-پیمایشی بود. جامعه پژوهش معلمان ابتدایی منطقه ۱۳شهر تهران بودند که ۲۵۳ نفر با روش نمونه­ گیری تصادفی در پژوهش شرکت کردند. برای جمع‌آوری داده­ های در بخش کمی از پرسشنامه استفاده گردید. نتایج نشان داد دانش پداگوژی معلمان دوره ابتدایی در آموزش مجازی درس علوم تقریباً در حد متوسط است. دانش محتوای درسی معلمان دوره ابتدایی در آموزش مجازی درس علوم در سطح مطلوبی است. دانش فناوری، دانش پداگوژی فناوری، دانش فناوری محتوای درسی، دانش پداگوژی محتوا و دانش فناورانه پداگوژیک و محتوا معلمان دوره ابتدایی در آموزش مجازی درس علوم کمتر از میانگین است. نتایج اولویت ­بندی مؤلفه­ های الگوی TPACK نیز نشان داد که مهمترین عوامل دانش محتوای درسی و دانش پداگوژی هستند و پس از آن دانش فناوری محتوا، دانش پداگوژی فناوری، دانش پداگوژی محتوا، دانش فناورانه پداگوژیک محتوا و دانش فناوری به ترتیب از اهمیت بیشتری برخوردار می­ باشند. در مجموع می­توان نتیجه گرفت که وضعیت معلمان دوره ابتدایی براساس الگوی TPACK در آموزش مجازی در درس علوم مناسب نیست و کمتر از میانگین است.
امیر سبزی پور، خدیجه جودکی، علی دانش پایه،
جلد ۱۵، شماره ۴۹ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده

این پژوهش با هدف پیش­بینی سرزندگی تحصیلی بر اساس جهت گیری هدفی، خوشبینی تحصیلی و تاب آوری دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر پلدختر بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است  که به شیوه پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر پلدختر   به تعداد ۱۵۳۹ نفر و حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران ۳۰۸ نفر بدست آمد که با شیوه نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش، خوش­بینی تحصیلی اسچنن- موران و همکاران و تاب آوری کونور و دیویدسون به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین جهت گیری هدفی، خوشبینی تحصیلی و تاب آوری با سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین طبق نتایج رگرسیون، متغیرهای جهت گیری هدف (تبحری، رویکردی و اجتنابی)، خوش­بینی تحصیلی (اعتماد دانش آموزان به معلمان، تأکید تحصیلی و یگانگی به مدرسه) و تاب آوری (تصور شایستگی فردی، تحمل عاطفه منفی، مهار و کنترل، روابط ایمن، تاثیرات معنوی) پیش بینی کننده سرزندگی تحصیلی دانش آموزان هستند (p<%۵). در پژوهش حاضر مشخص شد که جهت گیری هدفی، خوشبینی تحصیلی و تاب آوری؛ سرزندگی تحصیلی را در دانش آموزان پیش بینی می کنند، بنابراین پیشنهاد می گردد مدیران مدارس و سایر مسئولان آموزشی با برگزاری جلسات و کارگاه های آموزش جهت گیری هدفی، خوشبینی تحصیلی و تاب آوری در راستای ارتقاء سرزندگی تحصیلی دانش آموزان اقدام نمایند.
 

مرجان کیان، سید محمد سجادی، ربابه نوری قاسم آبادی، مسعود گرامی پور،
جلد ۱۶، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف «واکاوی عناصر برنامه درسی نوین زیست بوم انجمن معتادان گمنام(NA) و ماهیت آن» آغاز شد. رویکرد این پژوهش، کیفی از نوع پدیدارنگاری بود. محیط و اطلاع رسان های پژوهش به ترتیب شامل کلیه گروه های انجمن معتادان گمنام استان خراسان رضوی و ۱۴ نفر از راهنمایان آگاه و با تجربه ی گروه های NA به تفکیک شهرستان های استان بود. انتخاب اطلاع رسان ها از طریق روش گلوله برفی انجام شد و ابزار پژوهش مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته بود. یافته های پژوهش دربرگیرنده ۹ عنصر: ۱-هدف شامل: الف)رساندن پیام و ب)آموزش سبک زندگی؛ ۲-محتوا دربرگیرنده: الف)محتوای کتبی مبتنی بر تجارب جهانی و ب)محتوای شفاهی مبتنی بر تجارب اعضاء؛ ۳-فعالیت های یادگیری شامل کارکرد قدم های دوازده گانه؛ ۴-راهبرد های یاددهی و یادگیری شامل سه دسته: الف)بر مبنای ماهیت روش یاددهی-یادگیری، ب)براساس نحوه اجرا و پ)بر مبنای تعداد فراگیران؛ ۵-فضا و مکان دارای ماهیت: الف)آزار و اذیت نداشتن برای دیگران و همسایگان، ب)شخصی نبودن مکان، پ)عدم وابستگی سازمانی و گروهی در انتخاب مکان، ت) اجاره دهی مستقل مکان بر مبنای سبد سنت هفتم و ث)عمومی و عام المنفعه بودن مکان؛  ۶-زمان دارای ماهیت: الف)ثبت در اساسنامه گروه و ب)انعطاف براساس شرایط اعضاء؛ ۷-گروه بندی اعضاء براساس: الف)جایگاه فرد در جلسات قدم، ب)ماهیت برگزاری و پ)سابقه عضویت؛ ۸-مواد و منابع شامل چهار دسته: الف)ابزار های آموزشی، ب)چند رسانه ای ها، پ)وسایل پذیرایی و رفاهی و ت)منابع کتبی؛ ۹-ارزشیابی در دو قالب: الف)تراز نامه شخصی و ب)ترازنامه گروهی، در برنامه درسی NA بود. نتایج پژوهش حاکی از یک برنامه درسی بین رشته ای تلفیقی در رشته های برنامه ریزی درسی و روانشناسی در زیست بوم انجمن معتادان گمنام بود که پیشنهاداتی کاربردی براساس اصول طراحی و تدوین برنامه های درسی برای بهبود و اصلاح آن ارائه شد. 
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه پژوهش‌های تربیتی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 |

Designed & Developed by : Yektaweb