کاربران عمومی فقط به فهرست مقالات منتشر شده دسترسی دارند.
10 نتیجه برای موضوع مقاله:
آتوسا رسولی، زهرا رهبرنیا، محمد عطاران،
دوره 3، شماره 5 - ( بهار و تابستان spring & summer 1394 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی میزان آمادگی دانشجویان هنر برای شرکت در نظام یادگیری الکترونیکی است. جامعۀ پژوهش 347 نفر از دانشجویان هنر دانشگاههای الزهرا، تربیت مدرس، دانشگاه تهران و دانشگاه هنر در سال تحصیلی 93-1392 بود. میزان آمادگی دانشجویان با استفاده از پرسشنامۀ محققساخته برگرفته از پرسشنامۀ آمادگی یادگیرنده سراجی و یارمحمدی سنجیده شد. تحلیل دادهها با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی و آزمون تی تک نمونهای صورت گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج مشخص کرد که بین میزان آمادگی دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی برای شرکت در یادگیری الکترونیکی تفاوت معناداری وجود دارد، اما در مورد تفاوت میزان آمادگی با جنسیت و دانشگاه محل تحصیل و رشتۀ تحصیلی، تفاوت معنادار نبود. یافتههای پژوهش نشان داد که دانشجویان هنر برای شرکت در یادگیری الکترونیکی آمادگیای در سطح متوسط دارند. با توجه به این سطح آمادگی، طراحی برنامههای آموزشی نظیر کارگاهها بهمنظور ارتقاء مهارتها و توانایی استفاده از آموزش الکترونیکی، پیشنهاد میگردد.
خانم فهیمه شعبانی ثانی، دکتر افسانه نراقی زاده، دکتر پروین احمدی،
دوره 7، شماره 13 - ( 1-1398 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه آموزش بلوغ دختران در کتابهای درسی پایه هفتم دوره اول متوسطه بوده است. مؤلفههای بلوغ شامل: جنسی، جسمی، عاطفی، روانی (شخصیت)، ذهنی (شناختی)، اجتماعی، شرعی و عرفی در نظر گرفتهشده است. روش پژوهش موردنظر، تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری آن کتابهای درسی پایه هفتم در دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 1395 - 1394 بود که کتابهای تفکر و سبک زندگی (تفکر و سبک زندگی مشترک دختران و پسران و کتاب تکمیلی تفکر و سبک زندگی ویژه دختران)؛ پیامهای آسمان، علوم تجربی و مطالعات اجتماعی پایه هفتم بهعنوان نمونه انتخاب شدند. در مجموع 337 مقوله در کتابهای درسی مزبور در رابطه با مؤلفههای بلوغ یافت شد که نتایج نشان داد که بلوغ شرعی با 115 مقوله (12/34%) دارای بیشترین میزان و بلوغ عرفی با 22 مقوله (52/6%) دارای کمتربن میزان بود.
خانم ساراسادات خلیفه سلطانی، دکتر کورش فتحی واجارگاه، دکتر نعمت الله فاضلی، دکتر محبوبه عارفی، دکتر گلنار مهران،
دوره 7، شماره 14 - ( 7-1398 )
چکیده
جنسیت، درک و تفسیر متفاوتی از تجربۀ تربیتی را القاء میکند و درنتیجه، این تفاسیر متفاوت از تعاملات، و ظرفیتهای بالقوه می توانند نگاهی تازه به آموزش عالی را فراهم سازند. مقاله حاضر با بهرهگیری از پژوهش روایتی و با رویکرد نظری پساساختارگرایی به جنسیت در پی توصیف تجربه زیسته زنان دانشجو دکترا رشته علوم تربیتی و چگونگی درک و تفسیر آنان از جنسیت در طی مسیر تحصیل در آموزش عالی است. مشارکتکنندگان در پژوهش، شش تن از دانشجویان زن دکترا مشغول به تحصیل در رشته علوم تربیتی در یکی از دانشگاههای دولتی شهر تهران هستند که روایتهایشان از طریق دو مصاحبه گرداوری شد. مصاحبه نخست به صورت روایتی دربارۀ سفر تربیتی آنها در آموزش عالی به صورت حضوری و مصاحبه دوم به صورت نیمهساختاریافته باتمرکز بر موقعیتهای خاص بازگو شده در مصاحبه نخست، از طریق پیامرسانهای اینترنتی انجام شد.
دکتر مریم فروغی نیا، دکتر مهین سهرابی، دکتر مهدی محمدی،
دوره 8، شماره 16 - ( 7-1399 )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، بررسی آموزش شایستگیهای شغلی متناسب با رویکرد صنایع خلاق در آموزش عالی صنایع دستی ایران بود که با طرح ترکیبی اکتشافی متوالی مدل ابزارسازی انجام گردید. بخش کیفی با رویکرد چند روشی کیفی، به شیوههای تحلیل محتوا و پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. در این بخش، با روش نمونهگیری هدفمند، 17 نمونه از دانشآموختگان این رشته در مصاحبه شرکت کردند و 8 مضمون، استخراج شد. بخش کمی، با روش پیمایشی انجام شد. بعد از تأیید مقیاس نهایی، با نمونهگیری خوشهای و در دسترس، از دانشجویان سال آخر هر دو مفطع رشته صنایع دستی147 نمونه در ارزیابی شرکت کردند. عملکرد برنامه درسی کارشناسی و کارشناسی ارشد این رشته در آموزش شایستگیهای شغلی در همه عناصر استخراج شده، پایینتر از میانگین معیار بود و پیشنهاد میشود در برنامههای آموزش عالی صنایع دستی ایران، واحدهای درسی متناسب با شایستگیهای شغلی مورد نیاز به صورت اصولی، برنامهریزی شود.
دکنر مریم سادات قریشی خوراسگانی، دکتر پروین احمدی، دکتر پروین صمدی،
دوره 9، شماره 17 - ( 1-1400 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، واکاوی برنامههای درسی تجربهشده نظام آموزش عالی مهارت محور از منظر دانشجویان بود؛ بنابراین، از رویکرد کمی و روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاههای جامع علمی – کاربردی کشور بود که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای نسبتی و فرمول کوکران، تعداد 660 دانشجو بهعنوان نمونه انتخاب شد. دادهها توسط پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی مهارت محور در آموزش عالی گردآوری و از طریق، آزمونهای فریدمن، (t) تک گروهی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. روایی محتوایی، توسط متخصصین برنامه درسی و روایی سازهای با استفاده از نرمافزار (PLS) بررسی و تائید شد. ضریب پایایی نیز با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و (86/0) به دست آمد. یافتهها نشان داد، وضعیت برنامه درسی تجربهشده در ابعاد «تطبیق برنامه درسی با اهداف دانشگاه»، «تطبیق برنامه درسی با اهداف نظام مهارت محور» و «جنبههای اجرایی برنامه درسی جدید» نسبتاً مطلوب بوده است. بر این اساس، نظام آموزش عالی مهارت محور کشور، نیازمند توجه بیشتر و تغییرات اساسی در برنامههای درسی و شیوههای آموزش است؛ بنابراین پیشنهاد میشود، برنامههای درسی دانشگاه جامع علمی – کاربردی که باهدف یادگیری مهارتهای مختلف و کاربست آن در زندگی شغلی و اجتماعی طراحیشده است؛ در محیطهای آموزشی شبیهسازیشده و عملی تدریس شود تا اهداف موردنظر نظام مهارت محور محقق شود.
نسیم ایمانی، مریم محسن پور، سهیلا غلام آزاد،
دوره 9، شماره 17 - ( 1-1400 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای آموزش شکلهای هندسی دوره پیش دبستانی با توجه به «محور تشخیص و تمیز اشیاء و اَشکال و ویژگی¬های آنها» از راهنمای برنامه پیشدبستانی، منتشر شده در سال 1396 بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از گونه اَسنادی بود. ابتدا 10 معیار تحلیل فعالیتهای آموزش هندسه از سه سطح نظریه بازبینیشده فنهیلی توسط کلمنتس و باتیستا، شامل «پیشتشخیصی»، «وفق¬دهنده» و «تحلیل» استخراج شد. سپس پنج کتاب از سه منبعِ کتابنامه رشد آموزشوپرورش، بخشنامه سازمان بهزیستی و توصیه مراکز پیشدبستانی انتخاب و فعالیتهای مربوط به شکلهای هندسی آنها بر اساس معیارهای مستخرج، مورد بررسی قرار گرفت. یافته¬ها نشان داد بالاترین درصد فراوانی فعالیتهای آموزشی به معیارهای سطح یک (وفقدهنده) و کمترینِ آن به معیار سطح صفر (پیشتشخیصی) اختصاص یافت. درمجموع، محتوای شکلهای هندسی کتابهای آموزشی پیشدبستانی نیاز به بازنگری دارد و توصیه میشود فعالیتهای آموزشیِ سطح بالا به کتابهای پایههای بالاتر انتقال یابد.
طاهره احمدی، پروین احمدی،
دوره 10، شماره 19 - ( 1-1401 )
چکیده
هدف این پژوهش، مطالعه نظام مند کاربردهای تلفیق در برنامه های درسی دوه ابتدایی بود. رویکرد پژوهش از نوع کیفی و با راهبرد فراترکیب بود. برای دستیابی به تبیین فوق از روش سنتز پژوهی و تکنیک تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه تحقیقات انجام شده داخلی از سال 1380 و پژوهش های خارجی از سال 2015 بود که طی واکاوی محتوایی دسته بندی و غربالگری انجام گرفته و 91 پژوهش که واجد شرایط و معیارهای مد نظر بودند به صورت هدفمند انتخاب شده ،کد گذاری و طبقه بندی صورت گرفته است.سپس با استفاده از تحلیل محتوا 5 کاربرد اصلی شناسایی شده که عبارتند از : کاربرد تلفیق در برنامه درسی تربیت بدنی، برنامه درسی هنر ، آموزش مهارت های زندگی در برنامه های درسی، کاربرد تلفیق ICT(فناوری اطلاعات و ارتباطات ) در برنامه های درسی، کاربرد تلفیق در طراحی و سازماندهی برنامه های درسی
سارا جلال پور، پروین احمدی، پروین صمدی،
دوره 11، شماره 21 - ( 1-1402 )
چکیده
هدف اصلی پژوهش حاضر، تدوین راهنمای عمل برنامه درسی تلفیقی(یکپارچه) پایه سوم ابتدایی است. رویکرد پژوهش، کیفی (روش تحلیل محتوای کیفی) و جامعه پژوهش، کلیه کتابهای درسی پایه سوم ابتدایی و راهنماهای تدریس معلم هر کتاب بود. رویکرد برنامه درسی تلفیقی مضمونمحور (مفهوممحور و مهارتمحور) انتخاب شد. مفاهیم و مهارتها از کتابهای درسی و اهداف هر درس از راهنماهای تدریس معلم استخراج شد و همزمان کدگذاری صورت گرفت. کدهایی که دارای زمینه مشترک بودند در یک مقوله قرار گرفتند و مضامین (تم) تلفیقی برنامه درسی را تشکیل دادند. 192 کد اولیه بدست آمد. پس از طبقهبندی، 106 مقوله حاصل شد و در نهایت، 14 مضمون (تم) تلفیقی شکل گرفت. مضامین بدست آمده عبارتند از: جعبه ابزار پرکاربرد، نیازهای مهم، سواد مالی، آشنایی با شخصیتهای علمی و ادبی، نهادها، تغییر، شباهتها و تفاوتها، محافظت، مهربانی، تلاش، مهارت شمارش، مهارت اندازه گیری، مهارت رسم شکل، مهارت مرتبسازی دادهها در جدول و نمودار.
دکتر پروین صمدی، خانم طاهره احمدی، دکتر پروین احمدی،
دوره 11، شماره 22 - ( 6-1402 )
چکیده
این پژوهش واکاوی ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای شایستگی معلم بهمثابه یادگیرنده مادامالعمر در اسناد مرتبط بود. رویکرد پژوهش از نوع کیفی با راهبرد فراترکیب است. روش پژوهش سنتز پژوهی و تکنیک تحلیل محتوا است. جامعه پژوهش شامل کلیه آثار منتشرشده در این حوزه بدون محدودیت زمانی در پایگاههای اطلاعاتی معتبر است که طی واکاوی محتوایی متناسب باهدف پژوهش دستهبندی و غربالگری انجام گرفت.57 سند بهصورت هدفمند انتخاب و کدگذاری و طبقهبندی اسناد با استفاده از نرمافزار MaxQDA 2020 انجامگرفته است. یافته ها نشان داد،ابعاد و مؤلفههای شایستگی معلم بهمثابه یادگیرنده مادامالعمر عبارتاند از: «مکانیسم فردی (مهارتهای فراشناختی، ویژگیهای شخصیتی، مهارتهای ارتباطی و میان فردی)»، «مکانیسمسواد اطلاعاتی و فناوری (صلاحیتهای دیجیتالی، آشنایی باسواد اطلاعاتی، تعامل با فناوری در گستره زندگی)» و «مکانیسم کنشگری (کنشگری در فرایند یاددهی- یادگیری، تأمل، یادگیری حرفهای، توانایی فکری، هویت حرفهای رشد یافته، آشنایی با مدیریت دانش پداگوژیک، تسلط بر زبان خارجی)».
افسانه نجفی، مریم محسن پور، سهیلا غلام آزاد،
دوره 11، شماره 22 - ( 6-1402 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر توصیف ادراک معلمان دوره ابتدایی از چگونگی کمک به دانشآموزان در آموزش مبحث حجم، با استفاده از روش مصاحبه مبتنی بر تکلیف بود. بدین منظور تکالیفی طراحی و همراه دو سوال کلی برای شش معلم دوره ابتدایی داوطلب که تجربه تدریس پایههای پنجم و ششم را داشتند، به اجرا درآمد. پاسخها باتوجه به مولفههای مدل فعالسازی شناختی در کلاس (کراوس و همکاران، 2008) تجزیه و تحلیل شد. نتایج مولفه آموزش نشاندهندهی تاکید معلمان بر استفاده از روش تدریس سخنرانی، استفاده اندک از بازنماییهای ملموس، برداشتهای متفاوت از تعریف حجم، محدودیت تجسم فضایی و تکیه بر بازنمایی حسابی در حل تکلیف بود. در مجموع نتایج این پژوهش نیاز معلمها به بهبود دانش در زمینه آموزش مبحث حجم را روشن میسازد و بدین منظور پیشنهادهایی ارائه شده است.