دوره 12، شماره 46 - ( زمستان 1402 )                   جلد 12 شماره 46 صفحات 132-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- استادیار گروه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه غزنی، کشور افغانستان و دانش‌آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه شهرکرد.
2- استادیار گروه مدیریت و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. ، karami596@yahoo.com
چکیده:   (381 مشاهده)
در روستاهای مورد مطالعه از اثر موجودیت چالش‌های معیشتی و تحقق عوامل علی موثر برای از بین بردن چالش­های متذکره نیاز مبرم به چنین پژوهشی بیش ازپیش محرز گردیدد. مطالعه حاضر از نظر پارادایمیک، از نوع کیفی بوده و راهبرد در این پژوهش نظریه بنیانی با استفاده از روش استراوش و کوربین می‌باشد. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه‌های عمیق، مشاهده مستقیم، تهیه عکس و فیلم استفاده‌شده است. نمونه‌گیری در پژوهش حاضر به‌صورت هدفمند و با بهره‌مندی از تکنیک گلوله‌برفی از جامعه مطلعین کلیدی بود. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم‌افزار ATLAS.ti صورت پذیرفته است که در این مقاله صرفاً به تحلیل عوامل علی پرداخته شده است. با توجه به نتایج تحقیق می‌توان گفت که وابستگی بیشتر به بخش کشاورزی، جنگ و چالش‌های امنیتی، نبود امنیت غذایی و کارایی ضعیف بخش دامداری و طیور عواملی هستند که راه‌های دسترسی به معیشت پایدار روستاییان را تحت تاثیر خود قرار داده است. در ضمن کشاورزی سنتی، عدم سرمایه‌گذاری در بخش روستایی و کشاورزی، خشک‌سالی و روش‌های سنتی آبیاری، اثرات جنگ، امنیت سرمایه‌گذاری، چالش‌های تغذیه‌ای، ضعف در دام و طیور اصلاح نژاد شده، کمبود تولید لبنیات و عدم بهره‌برداری مؤثر از محصولات دامی نیز به دارایی‌های معیشتی روستاییان آسیب رسانیده است و این عوامل در ازدیاد فقر و ازدیاد چالش‌های معیشتی نقش بسزایی دارند.
 
متن کامل [PDF 5228 kb]   (118 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/1/1 | پذیرش: 1402/11/10

فهرست منابع
1. ادیب حاج‌باقری، محسن؛ پرویزی، سرور و صاصالی، مهوش، 1394، روش‌های تحقیق کیفی، تهران، انتشارات بشری.
2. افراخته، حسن.، جوان، فرهاد. و ریاحی، وحید، (1396)، تحلیل قابلیت‌ها و موانع متنوع‌سازی معیشت در راستای توسعه پایدار روستایی (مورد مطالعه: شهرستان رضوانشهر)، مجله پژوهش و برنامه‌ریزی روستایی، سال 6، شماره 4، صص 91-106.
3. انبارلو، م، هرآیینی، م و مشفق‌نژادی، ع، (1394)، جایگاه بهروه وری دامپروری و پرورش طیوردر اقتصاد مناطق روستایی، دومین همایش ملی چالش‌ها و راهکارهای توسعه، تهران.
4. آهنگری، ا. رضوانفر، احمد، موحد محمدی، سید س. ح، حجازی، یوسف و پیش بین، س. ا سید احمدرضا، (1400)، تحلیل نقش آموزش عالی کشاورزی در معیشت پایدار روستایی: مورد مطالعه حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران.
5. ایزدی، ح.، بدری، س.ع. و نامدار، م، (1391)، نقش فعالیت‌های اقتصادی خاص بر ساختارهای اجتماعی – فرهنگی نواحی روستایی (مطالعه موردی: روستاهای کمباین‌دار استان فارس)، پژوهش‌های جغرافیانی، دوره 44، شماره 79، صص 17-18.
6. بازرگان، ع، 1395، مقدمه‌ای بر روش‌های تحقیق کیفی و آمیخته، تهران، انتشارات نشر دیدار.
7. دانائی فرد، ح، 1398، نظریه‌پردازی: مبانی و روش‌شناسی‌ها، تهران، انتشارات سمت.
8. دانایی‌فرد، ح و امامی، س. م، (1386)، استراتژی‌های پژوهش کیفی: تأملی بر نظریه‌پردازی ‌داده‌بنیاد، اندیشه مدیریت راهبردی (اندیشه مدیریت). سال 2، جلد 1، صص 97-69.
9. ریاحی، و و نوری، آ، (1393)، تنوع‌بخشی فعالیت‌های اقتصادی و پایداری روستاها در شهرستان خرمدره، فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، شماره 10، صص 128-113.
10. زمزمی، پ، پورسعید، ع و فرج الله حسینی، س. ج، (1401). الگوی پایدارسازی معیشت باغداران حاشیه دریاچه ارومیه در برابر سرمای دیررس بهاره: کاربرد نظریه داده بنیان، تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، شماره 53، جلد 1، صص: 55-74.
11. طالب، م، 1386، مدیریت روستایی در ایران، تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
12. علی بیگی، ا.م. و موسوی، س.س. (1391)، نقش توسعه بخش کشاورزی در کاهش فقر و معیشت پایدار روستاییان. مدیریت سرمایه و استعدادهای کشاورزی در پرتو صنعت و تجارت در استان زنجان.
13. فراستخواه، م، 1395، روش تحقیق کیفی در علوم اجتماعی، تهران، نشر آگه.
14. قاسمی، م و جوان، ج، (1393)، تبیین رابطه تنوع‌بخشی فعالیت‌های اقتصادی و توسعه پایدار روستایی مطالعه موردی: شهرستان مشهد، پژوهش‌های روستایی. دوره پنجم. شماره 2.
15. Antwi-Agyei, P.H., Fraser, E.D.G., Dougill, A.J., Stringer, L.C and Simelton, E, 2012, Mapping the vulnerability of crop production to drought in Ghana using rainfall, yield and socioeconomic data, Applied Geography, Vol. 32, No1, pp: 324-334.
16. Berry, R.G., 2011, Atmosphere weather a nd climate, sixth edition, Methuen and co. New York, Brockwell, J.P and Davis, R., 1998, time series: theory and methods.
17. Campbell, D., Barker, D. and McGregor, D, 2010, Dealing with droght; small farmers and Environmental hazards in southern St. Elizabeth, Jamaica. Applied Geography, Vol 30, No 3, pp:1-16.
18. Corbin, J and Strauss, A., 2015, Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory (4rd Ed.) Thousand Oaks, pp. 431, published in Los Angeles by SAGE. https://lib.ugent.be/catalog/rug01:002495549.
19. Dadheech, T., and Vyas, R, 2014, Contribution of poultry in poverty eradication and promotion of gender equality in case of south Asia, Global Journal of Multidisciplinary, Vol 3, No7, pp: 1-10.
20. Defe, R., Matsa, M, 2021, The contribution of climate smart interventions to enhance sustainable livelihoods in Chiredzi District. Climate Risk Management, Vol,33. https://doi.org/10.1016/j.crm.2021.100338.
21. DFID, 2008, Sustainable livelihoods Guidance Sheets. Number 1-8. London: department for international development.
22. Ellis, F, 2000, Rural livelihood and diversity in developing countries. Oxford, Oxford University Press.
23. Ellis, F., and Biggs, S, 2001, Evolving themes in rural development 1950s-2000s. Development Policy Review, Overseas Development Institute, Published by Blackwell Publishers, 19, 437-448.
24. FAO, 2016, Livestock and Income Generation. Available at: http://www.fao.org/ag/againfo/themes/en/income_generation.html
25. FAO, 2018, 15 Years in Afghanistan a special report: 2003-2018, Rome. 126pp. http://www.fao.org/3/CA14336EN/ ca1433en.
26. FAO, 2019, 'The state of food insecurity in the world, Safeguarding against economic slowdowns and downturns, Rome Food and Agriculture Organization of the United Nations.
27. Galioto, F., Paffarini, C., Chiorri, M., Torquati, B., Cecchini, L, 2017, Economic, Environmental, and animal welfare performance on livestock farms: Conceptual model and application to some case studies in Italy, journal of sustainability, Vol. 9, No, pp: 9: 1-22.
28. Goulding, C, 2002, Grounded Theory: A Practical Guide for Management, Business & Market Researchers, London: Sage Publications.
29. Haan, H., Babis, K., Michael, R., 2011, Sustainable rural development, Ashgate, Burlington.
30. Huang, G.H., Sun, W., Nie, X.H., Qin, X.S. & Zhang, X.D, 2010, Development of a decision-support system for rural eco-environmental management in Yongxin County, Jiangxi Province, China. Environmental Modelling & Software, Vol 25, No 1, pp: 24-42.
31. Human Right Dimension of poverty in Afghanistan, 2010, United nation office of the high commissioner for human rights. Kabul, pp: 1-32.
32. International Committee for the Red Cross (ICRC), Afghanistan Opinion Survey, 2009.
33. Kamawi. J.M., Chirwa, PWC., Graz, F.P., Manda, S.O.M., Mosimance, A.W. & Katsh., C, 2018, Livelihood activities and skills in rural areas of the Zambezi region, Namibia: Implications for policy and poverty reduction, African journal of food, agriculture. Nutrition and development, Vol 18, No 1, pp: 13074-13094. DOI: 10.18697/ajfand.81.16640.
34. Kiem, Anthony, S. and Austin, E, 2013, Drought and the future of rural community opportunities and challenges for climate change adaptation in regio, Victoria, Australia, Vol, 23, pp: 1307-1316.
35. Larossa, R, 2005, Grounded theory methods and qualitative family research, Journal of marriage and family, Vol 61, No 4, pp: 837-857.
36. Leao, I., Ahmed, M. and Kar, A, 2018, Jobs from agriculture in Afghanistan. International development in focus, World Bank group. https://DOI: 10.1596/978-1-4648-1265-1.
37. Mahon, M., Fahy, F. & Cinneide, M.O, 2012, The significance of quality of life and sustainability at the urban–rural fringe in the making of place-based community.GeoJournal, Vol 77, No 2, pp; 265-278.
38. Mbaiwa, J. E., Stronza, A. L., 2010, The effects of tourism development on rural livelihood in the Okavango Delta, Botswana. Journal of sustainable Tourism, Vol 18, No 5, pp: 35-656.
39. Mbiawa, J.E., 2011, Changes on traditional livelihood activities and lifestyles caused by tourism development in the Okavango Delta, Botswana. Tourism Management, Vol, 32, pp: 1050-1060.
40. NSIA. 2020, Islamic Republic of Afghanistan center Statistics Organization', Kubul Afghanistan, Afghanistan Statistics Yearbook(2019-2020), pp: 89-133.
41. O Farrell, C, 2001, Information flows in rural and urban communities: Access, processes and people. In UDRSA Conference, International and Rural Development Department (IRDD), University of reading.uk.
42. OECD, 2009, The Role of agriculture and farm household diversification, trade and agriculture directorate, France. DOI: http://www.oecd.org/tad/agricultural-policies.
43. Ribot, J.C., 2009, Vulnerability does not fall from the sky: towards multi-scale, pro-poor climate policy. In: Mearns, R., Norton, A. (Eds.), Social Dimensions of Climate Change: Equity and Vulnerability in a Warming World. World Bank, Washington DC, pp: 319. https://doi.org/10.1088/1755-1307/6/34/342040.
44. Scoones, I., 1998, Sustainable rural livelihood: A framework for analysis. Brighton: Institute of Development Studies, University of Sussex, pp: 72. 1-22. https://doi.org/10.1057/palgrave.development.1110037.
45. Snider, R., (2012). Land tenure, ecotourism, and sustainable livelihood: “Living on the edge” of the greater Maasai Mara, Kenya Unpublished PhD thesis. University of Waterloo.
46. Strauss, A., Corbin, J., 2006, Principles of Qualitative Research Methodology of Basic Theory. Procedures and methods (translated by Buick Mohammadi), Tehran: Publications of the Institute of Humanities and Cultural Studies.
47. Tang, Q., Bennett, S.J., Xu, Y., & Li, Y, 2013, Agricultural practices and sustainable livelihood: Rural transformation within the Loess Plateau, China. Applied Geography. Vol 41, pp: 15-23. https://doi.org/10.1016/j.apgeog.2013.03.007.
48. Tao, T., Wall, G., 2009, Tourism as a sustainable livelihood strategy. Tourism Management, Vol 30, No 1, pp: 90-98.
49. USDA, 2013, The Relationship Between Food Insecurity, Conflict, and Food Price Shocks in Afghanistan, United States Department of Agriculture, Economic Research Service.
50. World Bank Group, 2021, Afghanistan development updates. Setting course to recovery. http://hdl.handle.net/10986/35363
51. World Bank, 2008, World development report 2008: Agriculture for development. Washington, DC, World Bank. Retrieved at: http://web.worldbank.org.
52. World Bank, 2020, Afghanistan Development Update - Overview', Washington, DC, Rome World Bank. http://hdl.handle.net/10986/33210.
53. Wu, M. Y., Pearce, P.L., 2013, Host tourism aspirations as a point of departure for the sustainable Livelihood approach. Journal of sustainable Tourism, Vol 22, No, 3, pp: 440-460.
54. Zhang, C., Fang, Y., Chen, X., Tian,C, 2019, Bibliometric Analysis of Trends in Global Sustainable Livelihood, Research. Sustainability. Vol 11, No, 4, pp: 1150. https://www.mdpi.com/2071-1050/11/4/1150.
55. Zhiquan, H., and Samim, S.A, 2020, Assessment of Food Security Situation in Afghanistan. SVU-international, Journal of agriculture science. Vol 2, pp: 356-377. Doi: 10.21608/svuijas.2020.45765.10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.