دوره 12، شماره 46 - ( زمستان 1402 )                   جلد 12 شماره 46 صفحات 98-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

مؤمنی حسن، جولایی سمیرا. بازشناسی ساختاری ـ کارکردی روستاهای هالیدی (تعطیلات) در قلمرو کردان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (46) :85-98

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-4008-fa.html

1- دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، h.momeni@khu.ac.ir
2- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
روستاهای هالیدی پدیده­ای نوظهور است که با عوامل شهرگریزی در پیرامون کلانشهرها شکل می­گیرد و در آن جمعیت ساکن دائمی در روستا از تعداد انگشتان دست نیز کمتر بوده و در مقابل جمعیت شناور در روزهای تعطیل به ویژه در پایان هفته، ظرفیت اسکان را در روستا اشباء و حتی سرریز می­کنند. این پدیده به شدت در نواحی روستایی اطراف شهرهای پرجمعیت درحال بروز و ظهور است. از مناطق متأثر از پدیده روستاهای هالیدی می­توان به قلمرو کردان و سکونتگاه­های خوش آب و هوای پیرامونی آن اشاره نمود. این پژوهش با هدف بررسی دلایل و علت­های ایجابی در بررسی روستاهای هالیدی در قلمرو کردان تهیه شده و در آن از روش تحلیل مضمون استفاده گردیده است. در نتایج نخستین پژوهش حاصل شده از مشارکت 25 تن از افراد مرتبط به روش مشاهده مشارکتی، مجموعاً 9 مضمون پایه­ای کسب شد که از مفاهیم مختلف با میزان فراوانی متغیر شکل­گرفته­اند. همچنین نتایج حاصله از تشریح مضامین پژوهش در ارتباط با شکل­گیری روستاهای هالیدی نشان می­دهد که این روستاها اغلب در پیرامون مناطقی با ویژگی­های طبیعی متمایز کننده و جغرافیای منحصر بفرد، با انباشت سرمایه و شرایط سهل دسترسی و دارای امنیت ایجاد می­شوند. اما از آنجایی که عملاً در این سکونتگاه‌ها تولید به ندرت اتفاق می­افتد نه می‌توان آنها را دارای کارکرد روستایی دانست و نه شهری، هرچند که در این پژوهش از این پدیده به عنوان روستاهای هالیدی یاد شده است. بنابراین این اتفاق موجب تخریب بسیاری از ارزش­های ملموس و ناملموس اصیل به یادگار مانده از گذشته زیست این چنین روستاهایی است.

دریافت: 1403/1/1 | پذیرش: 1402/11/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.