دوره 10، شماره 2 - ( 6-1402 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 157-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokoohi E, Sofalian O, Asghari A, Khomari S, Esmaielpour B, Aflatooni H. Evaluation of freezing tolerance in chickpea promising genotypes (Cicer arietinum) using physiological traits and molecular markers. NBR 2023; 10 (2) :143-157
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3606-fa.html
شکوهی المیرا، سفالیان امید، اصغری علی، خماری سعید، اسماعیل‌پور بهروز، افلاطونی حامد. ارزیابی تحمل یخ‌­زدگی در ژنوتیپ­های امید‌بخش نخود با استفاده از صفات فیزیولوژیک و نشانگرهای مولکولی. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (2) :143-157

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3606-fa.html

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، Sofalian@gmail.com
نخود یکی از مهم­ترین گیاهان تیره بقولات بوده و در جیره غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی، آزمایشی با 18 ژنوتیپ نخود در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی اجرا شد. پس از خوگیری گیاهان به سرما، تیمار یخ­‌زدگی در دماهای 6-، 8- و 10- اعمال شد و دمای 50 درصد کشندگی (LT50) آن­ها با تبدیل پروبیت تعیین شد. قبل و بعد از مرحله خوگیری نمونه برگی برداشت و میزان محتوای نسبی آب برگ، رنگیزه­های فتوسنتزی، پرولین، قند محلول، درصد پروتئین، کاتالاز، پراکسیداز، پلی­فنول­اکسیداز و شاخص سبزینگی اندازه­گیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات فیزیولوژیکی نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی به غیر از میزان کلروفیلa، کلروفیلb، و پلی فنول پراکسیداز، از نظر شرایط خوگیری در سطح 1 درصد با یکدیگر تفاوت معنی‌دار داشتند. در صفات کلروفیلa، کلروفیلb، و پلی فنول پراکسیداز از نظر شرایط خوگیری در سطح 5 درصد با یکدیگر تفاوت معنی‌دار داشتند. ارقام مورد بررسی از نظر صفات کلروفیلa، کلروفیل کل و شاخص سبزینگی دارای تفاوت معنی‌دار بودند. در اثر متقابل شرایط × رقم نیز از میان کلیه صفات مورد بررسی کاتالاز و شاخص سبزینگی با هم تفاوت معنی‌دار داشتند. ژنوتیپ 5 با کمترین مقدار LT50  (86/8-) و بالاترین درصد زنده‌مانی (%80‍) مقاوم­ترین و ژنوتیپ 10 با بیشترین مقدار LT50 (57/3-) و کم­ترین درصد زنده­‌مانی به همراه ژنوتیپ 15 حساس‌ترین ژنوتیپ­ها به یخ­زدگی شناخته شدند. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی، DNA استخراج و با استفاده از 21 آغازگر مختلف ISSR مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر وجود پلی­‌مورفیسم (چند شکلی) در میان این ارقام بود. در مجموع 101 نوار واضح تولید شد، که از این میان 94 نوار چندشکل بودند. محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) در محدوده 332/0 (آغازگر 7) تا 049/0 (آغازگر16) بود. میزان تنوع ژنی بین 126/0 تا 977/0 متغیر بود. تجزیه و تحلیل کلاستر ژنوتیپ­ها با استفاده از ضریب تشابه جاکارد و به روش UPGMA انجام شد و 18 ژنوتیپ گیاه نخود در 3 گروه دسته‌بندی شدند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم گیاهی
دریافت: 1401/11/17 | ویرایش نهایی: 1402/6/29 | پذیرش: 1402/2/20 | انتشار: 1402/6/29 | انتشار الکترونیک: 1402/6/29

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.